Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k RECENZE: Seagate Barracuda Fast SSD 500GB

Nechci prudit, test hezkej, ale jeden nejmenovanej zahraniční web to kuchnul ("Seagate Barracuda Fast SSD teardown") a bylo poodhaleno trochu víc. Navíc jsem našel ještě další web, kterej to též kuchnul a "SSD" uvnitř bylo jiné. Jinak je to 2,5" SATA SSD připojené do SATA-USB převodníku.

Jo a v tom jednom případě byly rozpoznány čipy od toshiby typu 3D TLC, řadič Phison S10 a 512MB DDR3 cache od Nanya. Paměti jsou osazeny 4, čili předpokládám 2-4ch řadič (už se mi to nechce hledat).

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Možná firma co mu to zapujčila mu to nedovolila kuchnout..

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

A to já neodsuzuju, jen když to nejde, tak pak hledám po internetu, co to obsahuje, aby to bylo bohatší. Proto nerejpu, doplňuju

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Jen pozor, jsou to dva různé modely s různým vnitřkem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Trochu fór je v tom, že existují dvě různé verze toho Fast SSD, jedno má stříbrnou barvu a jiný vnitřek, druhé je tady v recenzi. Liší se i vnitřnosti, navíc nic nebrání Seagate mít více různých revizí, takže se můžou vnitřnosti těch disků lišit ještě víc. Navíc pořád nevíme TBW.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Osobně jsem zastánce toho, že to zmíním, stejně jako že pravděpodobně tam strčí to, co je poruce. O Adata se to ví, ale když tohle udělal kingston, tak to bylo velký špatný. Ono těch verzí taky nebude nekonečné množství a nemůže tam strkat úplně cokoliv. Předpokládám, že to bude nějaký z disků co sám "vyrábí", nebude tam strkat nic "cizího". Dobrá zpráva je, že je tam obečejný sata>USB převodník, takže to lze nějakým způsobem diagnostikovat, proti těm 2,5" "native USB" diskům.

TBW, možná kdybych hodně sondoval, ale... nechce se mi. Beru to tak, je to TLC, takže tisíce to nebudou a počítal bych s nižšími stovkami. Má to cache, takže to nebude tolik trpět.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ono to tak funguje docela běžně. "Zamete se sklad" a co se objeví, to se (po identifikaci) prostě použije. Když jsem kdysi brigádničil "u plastů", tak tam došla náhrada (origo materiál tam ani nikdy nebyl - moc drahý...) a hledala se náhrada náhrady atd.
Prostě když člověk vidí, *kdo* to vyrábí (exkurze ve Foxconnu by i zdejším novinářům ukázala, *kdo všechno* může dělat HW IT) a *z čeho* se to vyrábí, přestane se divit všemu a jen doufá v pověstnou kliku na kus...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ve foxu jsem byl minulej tejden, ale to jen v rámci..., ve výrobě ne. Jisté osoby tam také znám a vím, jednoho opraváře znám osobně. Já dělám vývoj někde trochu jinde, ale fyzicky to není od toho foxu moc daleko (pár zastávek MHD, doslova pár).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak já už tam pár let nedělám, ale pár let jsem tam dělal - Repair/RMA. Je moc hezké vidět reálnou praxi, poněkud to otvírá oči ;) (Nejen) mnoha zdejším diskutérům bych ten zá/po/žitek přál. Člověk má pak méně iluzí a méně se diví... :)))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

U té elektroniky, ještě budiž, spotřebka hadr. Ale řekněme že uvěcí, jako je autobus (kde jsem též chvíli dělal na pozici umělce na lince), divím se, že to nějak jezdí a že v tom někdo neumřel. Prostě jak se neskutečně ojebává, slušně to nazvat nelze, navíc nechceš vědět kdo to dělá, fakt ne. Sice je tam nějaká kontrola, ale vzhledem k tomu že vím, jak je to celé konstruované... uh, za pár měsíců i let to může vypadat trochu jinak. Tu a tam se nějakej kabel, třeba od světel, vede nad velmi ostrou hranou, autobus jede a klepe se... ;)

Tu spotřebku si dokážeš jistým způsobem upravit, ohnout a tak. Jenže u toho autobusu... :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kdysi jsem si v krizi ze "zoufalství" (fakt to není práce pro mě - vím to) na chvíli vyzkoušel ÁPéčko na lince v Šáde Kvasiny. V potu tváře jsem tam cosi na tom jedoucím pásu (tento zážitek o5 vřele doporučuji všem) montoval, když tu šli kolem jacísi technologové a já zaslechl útržek hovoru, kdy jeden říkal druhýmu "...co chceš, však vyrábíme z laciných materiálů..." :))
A vzhledem k tomu, že patřím do regionu výrobců autobusů (Mýto, Libchavy), vím o čem mluvíš. Tam jsem sice naštěstí "tu čest" neměl, ale znám pár lidí (svářeči) co tam dělali a jejich historky o tom, jak je príma být placený úkolově, díky čemuž tam nemusí moc hnít, byli fakt "prima". Práci na týden zvládli za 3dny (karoserie - prostě to nějak navařili, ale rozhodně to nebylo tak, jak to být mělo) a prachy byly doma... Je to pár let zpět, takže nevím, jak to praktikují dnes, ale od jistý doby "do plechovek" nelezu a jsem rád, že když už jedu busem, dominantní lokální přepravce krámy té značky nepoužívá :) Ne že bych byl tak naivní a myslel si, že jinde je to extra jinak...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak nebudu lhát, že nejsem mejťák že. Ono to jede, kontrola tam je taktéž, ale obrovská zmetkovost a nemyslím si, že by to auto někdo oddelkloval a doplnil třeba ty ochrany na hrany, přes které vedou káble. Mě na tom celém procesu fascinuje, že se předem ví, co tam chybí či bude chybět, ale přesto se to linkou prožene, pak se to musí celé rozbít na prvočinitele, doplnit a znovu složit. Stojí to čas, materiál a hromadu peněz (některé díly se lepí, že). A celé je to kvůli indexu firem, které jedou v systému WCM. Aby drželi číslo rok od roku vyšší, tak šlapou na plyn a vyrábí se víc vozů/rok, jenže roste zmetkovost.

A nedělám si iluze, že to jinde funguje zásadně jinak, průběh může být jiný, ale výsledek - zmetek/zmetkovost, bude stejný. Tohle vím už delší dobu a proto se bazaru nebojím, resp. vím, po čem jít. Je k tomu dokumentace, je to opravitelný a bylo to vyrobeno s rozumným přístupem.

PS: současně pracuji v opačném extrému. Výroba je neskutečně pomalá, všechno si jede svým tempem, všechno je seškrtané co to jde, ale řeší se hodně kvalita. Přesto se toho vrací tuny do servisu. Problém není čas, ale technické možnosti v tak neskutečně seškrtaném rozpočtu (což to iveco rozhodně nemá).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To se ale opravdu musíš ptát těch, kteří o tom rozhodují. Já jsem pouhý technik a mě se tedy (když to jde dobře) zeptají na názor ...a pak si to stejně udělají podle sebe.

Třeba když jsem dělal na SMT, vybíraly se do provozu nové pece. Proběhla konzultace, která spíš připomínala zákopovou válku. Mistr SMT, já a manažer výroby na jedné straně, technologie a obecně kancelářský na straně druhé. Dlouhá, praktická (byť nudná) a ve finále zcela zbytečná diskuze proběhla. Výsledek byl, že pro nás kancl stejně koupil to, co si předem umanul - pece u nichž (jim) záleželo jen na třech parametrech : 1) cena 2) CENA 3) maximální rychlost dopravníku (pásu). Čím rychlejší "pás", tím víc toho vyrobíš, ne? Kancelářská logika v praxi...
Naštěstí, ty dnešní modely už nejsou jen tak nějaká obyčejná ořezávátka a ty původní pece byly navíc tak starý, že i tato výměna rozhodně pokrok je...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já vím, že to smysl moc nemá, často ty rozhodnutí jsou poháněné vším, jen né logikou a rozumem. Ač nejsem starý rozumbrada, který všechno viděl a nic ho nepřekvapí, nějaké ty příběhy jsem vyslechl a je až zarážející, že tato rozhodnutí těchto lidí nikdo nezkoumal a prošla. Komukoliv, kdo má mezi ušima šedé buňky možkové, musí vědět, že to nebylo správně.

Debatu jsem chtěl ale stočit směrem, že se dnes všeobecně vyrábí i skrze daleko lepší procesy a možnosti, nekvalitněji. Na všechno se tlačí, drahé je to stejně jak mrcha, musí se toho vyrábět mraky a kvalita jde do háje. Vidím to jak v celkové kvalitě třeba PC HW, tak i v audiu. V tom PC světě se dost zlepšili zdroje, všeobecně se díky nástupu lepších polovodičů i kapacit tenhle "obor" hodně vyšvihl, ale u pevných disků aby člověk PMR hledal detektivem, u SSD disků je to dneska vyhoněný cachováním, přepisy nám klesají, chybovost FW například v deskách roste (před 10 roky jsem vyloženě problematickej FW/bios nenašel, mimo produkci GA). V audiu zase osazujou i v hi-endu čínu, která sice nemusí hrát zle a má dobré parametry, ale za pár let se ti rozsypou závěsy. Zesilovače opět, made in china, párované trandy v konci asi nebudou, ale třeba křivdím.

Zkrátka všechno se očesává, zisky rostou, ale v drtivém zastoupení ty prachy jdou jen do určitých kapes, místo ku prospěchu lidu. Teď zním jak hroznej komunista, ale štve mě, že i za vyšší obnost dneska stejně člověk koupí jen lepší spotřebku, místo nějaké průmyslové kvality, jako kdysi.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nezníš jako "hroznej komunista", tím by v tom případě musel být i Christopher Nolan, který ve "svém" Battmanovi (Temný rytíř povstal - 2012) nechal Catwoman říct Bruce Waynovi :
"Myslíte, že to vydrží věčně? Blíží se bouře, pane Wayne... Radši si s přáteli zabedněte okna, protože až udeří, budete dlouho přemítat, jak jste si mohli žít tak ve velkém a pro nás ostatní nechávat tak málo..."
Omlouvám se, ale i v dešti vyrážím na pivo. Dík za diskuzi!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hezká tečka. Též budu muset do toho aktuálně vydatného slejváku, ale s tím, že budu rád, když dojedu domů a vyspím se :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

k tomu komentáři na konci: tu Itek krabičku mám a není zrovna spolehlivá. Dost často se mi stane, že rozesere MBR/GPT disku a musím to pak pracně spravovat přímo v PC.

Nicméně cenový poměr ve prospěch iTeku a klasického SSD je zjevný.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tohle se mi stávalo taky. Nakonec jsem zjistil, že to není krabičkou, ale tím diskem (dal jsem tam jiný a od té doby nic) :-) Ale neříkám, že je to váš případ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Možná hloupý dotaz, ale odpojíte to zařízení nejdříve v OS a až pak vytáhnete z USB?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Není hloupý a ano, nejprve odpojuji softwarově.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nedávno jsem byl totiž několika BFU s údivem dotázán, proč to jako dělám. Že jsem jako nějaké BFU? Nezacházel jsem zbytečně do detailů a odpověděl jsem, že mám rád svoje data. Načež odfrkli s tím, že se jim nikdy nic neztratilo. Buď štěstí, nebo mají pod "neztrátou" i zakoupení nové flešky(či ext hdd), neboť ta stará "umřela".
U SSD je to složitější. Pokud není správně implementován příkaz "okamžitě vybli data na disk", OS sice vyprázdní buffer, SSD ale nikoli. Pak už je to jen vůle boží co se po vyškubnutí USB s daty stane. Stihnou to?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Depends. Ty méně kvalitnější s DRAM cache to nestihnou, ty kvalitnější s řádnými kapacitory většinou stihnou. Ty kvalitní SLC nebo s dedikovanou SLC cache to stihnou a ty nekvalitní s hybridní MLC/SLC cache - tam to je dle řadiče. Některé začnou po startu tam, kde skončily a jiné se ztratí. V tom posledním případě však ztráta může být masivní (některé hybridní mezipaměti mají i desítky GB).
Fakt je, že u SSD je dobré být na tohle opatrný. Jinak data nezachrání ani svěcená voda.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já si jí nemůžu vynachválit, nasazeno v provozu přes 50ks a žádný problém. A pokud problém byl, byl to typicky vadný disk v krabičce.

Tím neříkám, že se nemůže stát, že odejde ten USB-SATA převodník, s tím jsem se v minulosti také setkal, ale není to moc časté.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Takže mi vlastně říkáš, že mám vadný kus. Je ještě dva měsíce v záruce, tak že bych to zkusil reklamovat?!

Diky za zpětnou vazbu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nechci dělat reklamu, ale když už se tu ty značky stejně zmiňují... Já používán Axagony a tohle se mi nestalo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Lepsi je si koupit kvalitnejsi, stejne nebo jeste rychlejsi plus lepsi jak na noseni tak manevrovani USB klic, nechapu smysl tehleh externich SSD veci a jeste s USB-C, k cemu? je to velike, zahriva se to a clovek ani nevi z jake prdele se to sklada plus nutnost vzdy se sebou nosit 2 kabely, strasne neprakticke, jo odejde to a ste v ryti, za mne urcite ne.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Oni se dělají nějaké rychlé a spolehlivé USB klíčenky co nestojí ranec? Používám několik Sandisk Extreme USB 3.0 disku a dva mně už odešly, a o moc rychlejší USB klíčenky ani neexistou pokud vím. Jde mně o přístup k malým souborům..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?
+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nikoliv usb klíč, ale kvalitní klasický SSD disk a dát ho do usb rámečku. Vyjde to i levněji a člověk ví, co v tom má, a když ho to omrzí, tak to jednoduše dá někam do kompa nebo NASu. Za 200-300 rámeček, za 1500 disk a je vystaráno.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Omlouvam se ze nemluvim Karasovinou. Co znamena pesikaty? Jako jediny vyznam slova pesik jsem zatim nasel "delší, méně poddajný chlup, tvořící svrchní část srsti" a jsem celkem pevne presvedceny, ze to neni ono...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tuhle "problematiku" řeším m2 boxíkem. Dal jsem tam WD blue 500GB(sata) a zvládá to ukládat i 200GB konstantní rychlostí kolem 350MB/s.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

540MB/s je nemožné při použití 5Gbps ? Ale 540MB/s = 4320 Mbps ... není to dostatečný teoretický overhead na to, aby to v reálu šlo ?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.