Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Renesas na MWC 2013: 8core ARM SoC APE6 s novým GPU PowerVR Series6

Renesas big.LITTLE koncept
Tak nakonec to nebude jen Samsung, kdo přinese do mobilního segmentu osmijádrová ARM SoC na bázi konceptu big.LITTLE. Renesas v Barceloně představil svoji koncepci, a to včetně zbrusu nového GPU PowerVR Series6...
Renesas APE6

APE6 od Renesas Mobile tak bude svádět na trhu souboj v segmentu nejvýkonnějších SoC. CPU část nemusíme příliš podrobněji představovat, odpovídá konceptu big.LITTLE, použitého i v Samsungu Exynos 5 Octa. V tomto případě tedy celkovou skládačku 8 jader tvoří čtyři úsporná ARM A7 a čtyři výkonná ARM Cortex-A15. Doplňuje je grafické jádro PowerVR Series6 „Rogue“ - stejné (po)nesou i ARM SoC NovaThor od ST-Ericsson. Otázkou samozřejmě je, kterou verzi Rogue jádra Renesas zvolil, Wikipedia registruje hned několik konfigurací s výkonem od 63 do 315 GFLOPS při 600MHz taktu. Očekáváme ale tu nejvyšší.

PowerVR Series 6 roadmapa

Renesas na MWC 2013 oznámila prohloubení svých vztahů s Imagination, kteří za PowerVR stojí, vedle Series 6 uplatní v letošních SoC i starší řadu Series5XT (to v úspornějších verzích procesorů APE5R založených na ARM Cortex-A9, resp. v automobilových systémech). Samozřejmostí v nejsledovanějším segmentu ale je podpora 4k rozlišení, čistě pro úplnost zmiňme třeba také OpenGL ES 3.x, OpenCL 1.x a další odpovídající standardy.

PowerVR G6630

Rodina Series6 od PowerVR podrobněji:

PowerVR G6630, G6430, G6230

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Renesas na MWC 2013: 8core ARM SoC APE6 s novým GPU PowerVR Series6

Žádné komentáře.