Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Rok 2012 mezi CPU a základními deskami: nesplněná očekávání a stagnace?

Procesory v testu: AMD FX-8150, AMD Phenom II X6 1100T, AMD A8-3850, Intel Core i7 870 (ES), Intel Core i7 2600K, Intel Pentium 4 HT 3,6 GHz, Intel Pentium 4 EE HT 3,46 GHz
Rekapitulace právě končícího roku pokračují. Dnes se společně podíváme na to, jaké nové procesory nám výrobci přichystali a co můžeme očekávat v roce příštím...

Než se pustíme do vlastního přehledu, připomeňme si loňské shrnutí.

Leden

Zatímco před (téměř) dvěma lety touto dobou jsme se kochali nad čerstvě uvedenými procesory rodiny „Sandy Bridge“, „Ivy Bridge“ přišel letos později, takže z ledna vypíchněme ultramobilní Intel Atom Z2460 „Medfield“. Intel se snažil tlačit Atomy seč mu síly stačily, ale jistě si sami nyní, po roce, dokážete odpovědět na otázku, jak to s tím podílem x86 procesorů ve smartphonech vlastně je. Ale ještě se k tomuto tématu vrátíme.

Sapphire Edge HD3 front (TechReport)Sapphire Edge HD3 back

U Atomů ale ještě zůstaňme. AMD se přeci jen jedna věc povedla, a to uvedení nižších úspornějších variant APU rodiny Fusion. Zářným příkladem jsou minipočítače Sapphire Edge, které začínaly s Atomem D510, ale s třetí generací přešly na APU Fusion, konkrétně model E-450. Dnes se již můžeme bavit i o verzi stroje Edge VS8, v jejíž útrobách tepe čtyřjádrové APU AMD A8 s integrovaným Radeonem HD 7600G. Však právě proto Intel celý letošek vehementně pracuje na vylepšení integrované grafiky, která by v Haswellu měla znatelně polepšit. Nic to ale nemění na skutečnosti, že zatímco finanční výsledky AMD byly za rok 2011 opět poměrně depresivní, Intel mohl být více než spokojen a v poklidu hovořit o novinkách architektury Haswell, mimo jiné podpoře pro 4k video. Ještě koncem měsíce pak stihl uvést několik Sandy Bridge s vypnutým grafickým jádrem.

Rory GilmoreRory P. Read

Proto jsme si také ještě koncem ledna popovídali o chystaných změnách ve vývoji procesorů u AMD, což bylo téma, kterému jsme se průběžně venovali po celý rok. Rory Read si s sebou do AMD vzal opravdu velké koště a kýbl vody (ten nikoli na vytírání, ale protože vedle vymetání pavučin se rozhodl nenechat na nikom ve firmě nit suchou).

Únor

Rory Read (CEO AMD) a Warren East (CEO, ARM)

Roryho koště mete dobře, a tak začátkem února opět začínají prosakovat drby o údajné spolupráci AMD s ARMem. AMD je víceméně na půl úst připouští a jak již dnes víme, je ruka v rukávu a obě firmy plánují světlé zítřky i to, jak dalším způsobem zatopit Intelu v serverovém segmentu, kde se tento gigant vehementně snaží vymýtit veškeré snahy výrobců o nasazení ARM CPU, jak jinak než pomocí Atomové zbraně.

Tající ledy odhalily i další potichu kuchtěnou specialitku AMD, a sice použití technologie Resonant Clock Mesh pro nástupce Bulldozeru, generaci x86 CPU Piledriver. Sliby byly naplněny, nová CPU jsou jistě i díky ní viditelně lepší než Bulldozer.

Bude AMD vyrábět i GPU pro Sony PlayStation 4?, tážeme se koncem února. Možný náznak odpovědi přinesla letos konzole Nintendo Wii U, kteoru právě GPU od AMD pohání. Ať je finanční situace firmy jakákoli, nikdo jí nemůže upřít schpnost produkovat vynikající GPU pro všechny výkonnostní segmenty. GPU, která s každým dalším rokem vykonávají více a více činnosti a mnohdy přebírají i úlohy do té doby typické pro běžná CPU. Ale více k tématu GPU v no-Xově článku.

VIA VX11

Čistě pro případ, že by vás to náhodou zajímalo (nebo si říkáte Tralalák - zdravíme :-), připomeňme parametry čipsetu VIA VX11. Díru do světa nakonec udělá/udělal zhruba stejně malou, jako jeho předchůdci, v Česku pak prakticky nulovou, ale to je zkrátka osud, který si sám sobě utkal třetí výrobce x86 procesorů.

Březen

Andrew Feldman SeaMicro AMD mikroserver

Když už jsme zmínili (a ještě zmíníme) plány AMD s ARMem a skutečnost, že Intel vede boj s touto architekturou deroucí se do malých serverů, nesmíme zapomenout ani na jinou významnou událost. AMD v březnu vyrazila na nákupy a pořídila si výrobce serverů SeaMicro. Kromě toho, že tedy AMD nyní prodává servery s Intel Xeony (což je samo o sobě úsměvné), tak to berme i jako další krok přípravy na uvedení ARM Opteronů postavených vůbec poprvé na 64bit ARM architektuře.

Ve stejné době se také završily operace související s „velkým zemětřesením“ v AMD a firma se stává definitivně subjektem bez vlastních výrobních kapacit. Všechny továrny, kde si AMD po léta vyráběla své čipy (a jedna bývala byla mohla stát i v Plzni), jsou již definitivně součástí GlobalFoundries.

 

Tagy: 

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Rok 2012 mezi CPU a základními deskami: nesplněná očekávání a stagnace?

Neděle, 30 Prosinec 2012 - 19:37 | del42sa | Operony APU budou mít ECC přítomnou. To už bylo...
Neděle, 30 Prosinec 2012 - 13:30 | nameless1 | Co je to ta "architektura založená na CUDA...
Neděle, 30 Prosinec 2012 - 09:31 | Richmond | omluvám se za double, ale poslední dobou to tu...
Neděle, 30 Prosinec 2012 - 09:26 | Richmond | @ b173982: Jop, uhodils hřebíček na hlavičku. BTW...
Neděle, 30 Prosinec 2012 - 09:26 | Richmond | @ b173982: Jop, uhodils hřebíček na hlavičku. BTW...
Neděle, 30 Prosinec 2012 - 08:54 | Richmond | Hlavně za to můžou 10 letý haranti co ty hry...
Sobota, 29 Prosinec 2012 - 22:56 | TyNyT | za ty létající/zabořené postavy nemůžou grafiky,...
Sobota, 29 Prosinec 2012 - 22:54 | TyNyT | Pláčeš hezky, ale jsi minorita, a tím pádem...
Sobota, 29 Prosinec 2012 - 20:45 | Damel | Proč touží po odemčeném procesoru? No krom toho,...
Sobota, 29 Prosinec 2012 - 20:19 | rpajik | http://ark.intel.com/compare/65719,65523

Zobrazit diskusi