Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Samsung Galaxy S7 opět vrátí micro-SD slot

Současný Samsung Galaxy S6 je (i díky variantě Edge) považován za úspěšný produkt, který doplňuje výkonný hardware elegantním a originálním vzhledem. Jedno mu ale chybělo: slot pro micro-SD karty.

U předešlých generací nabízel Samsung v základu nižší kapacitu integrované paměti, kterou si zákazník mohl podle svých potřeb rozšířit použití micro-SD karty. Zdánlivě logické a flexibilní řešení se ale Samsungu nevyplatilo a to hned dvakrát. V online srovnávačích i některých recenzích Galaxy S5 propadal a neřadil se mezi top modely, protože oproti nim disponoval nižší kapacitou úložiště. Že si jí uživatel mohl rozšířit (což u mnohých konkurenčních produktů nešlo), už plusové body nepřidalo.

Druhým problémem byla uživatelská hodnocení a uživatelské recenze, které z principu vznikají i na klávesnicích nepříliš technicky erudovaných uživatelů. Ti totiž často při výběru karty hleděli jen na kapacitu a cenu, ale rychlosti už pozornost nevěnovali. Levné karty působily výrazné zpomalení při operacích, během kterých docházelo ke čtení nebo zápisu - tito uživatelé pomalé reakce mylně přisuzovali telefonu. Samsung proto slot u S6 vypustil, čímž telefon učinil tzv. blbuvzdorným. Namísto toho zvýšil kapacitu interního úložiště na čtyřnásobek (namísto až 32GB na až 128GB).

Přestože nová strategie byla úspěšnější (Galaxy S6 se prodával výrazně lépe než Galaxy S5), ani tímto rozhodnutím se nepodařilo zavděčit. Zatímco v mnohých recenzích Galaxy S5 byla přítomnost slotu sotva zmíněna ve specifikacích produktu, téměř každá recenze Galaxy S6 rozváděla jeho odstranění a důsledky, jaké to pro uživatele může mít.

S nadcházejícím Galaxy S7 podle dostupných informací vyslyší Samsung požadavky obou stran a nabídne jak větší úložiště typické pro S6, tak slot na micro-SD karty známý z S5 a starších. Krom toho přinese baterii s nezanedbatelně zvýšenou kapacitou. S7 dostane 3000mAh (namísto 2550mAh u S6) a S7 Edge 3600mAh (namísto 2600mAh u S6 Edge). Toto zatím berte jako prosté konstatování - dokud není známo, zda je spotřeba nových modelů stejná, vyšší nebo nižší, nelze říct, zda to povede k prodloužení výdrže na jedno nabití (nebo jen ke zvýšení hmotnosti).

Jádrem bude Exynos 8 8890 se čtyřmi rychlými (2,3GHz) a čtyřmi úspornými (1,6GHz) procesorovými ARM jádry. Kapacita RAM vzroste ze 3 na 4 GB. Jak napovídají názvy (Galaxy S7 a S7 Edge), zachová Samsung designový koncept zavedený s předešlou generací, který se bude měnit spíše jen evolučně. S7 přinese 5,1″ displej, S7 Edge větší 5,7″ s totožným rozlišení 2560×1440 a Super AMOLED technologií.

Samsung chystá představení telefonu již na únor - patrně ale půjde spíše o ohlášení než o klasické vydání s následnou dostupností.

Zdroje: 

Diskuse ke článku Samsung Galaxy S7 opět vrátí micro-SD slot

Čtvrtek, 7 Leden 2016 - 15:33 | knizmi | Sorry, ale pokud si myslíš, že na systémovém...
Čtvrtek, 7 Leden 2016 - 07:29 | bager | To je taky problem si kupit Samsung (R) (TM)...
Čtvrtek, 7 Leden 2016 - 07:08 | dajan | Ibaze S7 ma uz prave Android 6, kde sa to da.
Středa, 6 Leden 2016 - 22:18 | Pan_Filuta | A proč by to mělo nutně vadit? Viděl jsem Android...
Středa, 6 Leden 2016 - 21:42 | mpe | Nejen levná, ale kterákoliv karta znamená...

Zobrazit diskusi