Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Samsung i Hynix zahájí masovou výrobu HBM2 v prvním kvartálu

Hbm Stacking
Nedostupnost adekvátních pamětí by neměla být problémem, který by mohl zabránit vydání 16nm generace grafických karet během jara. To totiž budou dostupné HBM2 paměti od dvou výrobců…

Pokud vše půjde, jak zdroje z křemíkového průmyslu naznačují, získá technologie HBM ne náskok jedné, ale hned dvou generací oproti konkurenčnímu HMC od Micronu. HBM přinesly zhruba 50% navýšení datové propustnosti ve srovnání s rychlými GDDR5 v kombinaci s širokou sběrnicí a to při několikanásobně nižších energetických nárocích a výrazném snížení plochy PCB - rozměrů grafické karty.

Hynix Hbm Fotografie 05

HBM2 přinesou až 2× vyšší přenosovou rychlost oproti HBM, ještě zlepší energetickou efektivitu (což už ale bude spíše kosmetická záležitost) a především umožní zvýšit datovou kapacitu. Tyto výhody jsou důsledkem dvou základních rozdílů oproti první generaci HBM - novějšímu výrobnímu procesu, díky němuž mohou mít jednotlivé vrstvy vyšší kapacitu  - a dále díky možnosti zvýšit počet paměťových vrstev až na osm.

Podle zmíněných zdrojů by paměti vyráběné v prvním kvartálu měla v té době již odebírat Nvidia pro GPU generace Pascal. Přestože víme, jakými základními prvky se bude Pascal lišit od Maxwellu (16nm výroba, podpora HBM, podpora 16bit přesnosti na úrovni ALU /mixed precision/, NVLINK), není zatím známo, zda budou HBM výsadou top-modelu této generace, nebo jimi Nvidia vybaví všechny Pascaly od nejrychlejších až po nejlevnějších.

Samsung Hbm

Podobná je situace s AMD. I když zde byly nějaké indicie, které naznačovaly použití HBM u více než jen high-endových modelů, šlo spíše o spekulace, které mohly vzniknout na základě roadmap Samsungu. Ten totiž prezentuje HBM konfigurace nejen pro top-modely, ale i pro (nižší) mainstream a performance (midrange) segment.

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku Samsung i Hynix zahájí masovou výrobu HBM2 v prvním kvartálu

Středa, 23 Září 2015 - 18:05 | bager | 700€ kšundy nikoho nezaujimaju.
Středa, 23 Září 2015 - 15:36 | trodas | No, ale i rychlé paměti GPU hodně pomáhají. To...
Středa, 23 Září 2015 - 11:39 | Wendak | jop, myslím, že u APU bude pokrok vidět nejvíc,...
Středa, 23 Září 2015 - 11:25 | Peter Fodrek | Najzaujimavejsia je informacia xPU (rozumej GPU,...

Zobrazit diskusi