Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Samsung zavře třetinu linek na výrobu pamětí, přednost dostane Apple

V reakci na nadprodukci standardních DRAM pamětí a s vidinou obří zakázky od Applu na výrobu komponent pro iPhone 6S zavírá Samsung velkou část výrobních linek a stabilizuje prodejní ceny…

Začátkem léta významně klesly velkoobchodní ceny paměťových čipů, jen za červen o 12 % v průměru. Tento trend v mírnější míře pokračoval dál a byl důsledkem nižší (než očekávané) poptávky po PC sestavách a noteboocích. Výrobci zkrátka počítali s většími odběry a tomu přizpůsobili objemy své produkce. Následně proto začali snižovat ceny, aby trochu oživili poptávku a zbavili se nadměrných skladových zásob.

Situaci z pohledu výrobců zkomplikovalo navýšení objemů výroby naplánované právě na léto; v případě Samsungu a Hynixu šlo o nové linky (továrny), v případě Micronu o přechod na nový proces, který zvýší počet čipů vyrobených z každého waferu.

Corsair Vengeance

Samsung patrně není strategii snižování cen nakloněný (popravdě to byla příčina několika předešlých krizí, při kterých řada výrobců zanikla a zbytek následně musel na několik let extrémně navýšit ceny, aby vykompenzoval ztráty), a tak přistoupil k jinému řešení. Zhruba třetina linek, která v současnosti vyrábí standardní DRAM (tzn. DDR3, DDR3L, DDR4 ap.), bude zastavena a následně podle potřeby převedena na výrobu (ultra)mobilních paměťových čipů.

Po těch totiž prudce roste poptávka díky Applu a chystanému iPhone 6S. Podle CTimes totiž Apple plánuje nejen nasazení nového procesoru A9, ale také zdvojnásobení paměti ze současné 1GB na 2GB. Společnosti Micron ani Hynix nemají ani v současnosti kapacity na to, aby mohly tuto zakázku pokrýt samy, a tak jí vezme zavděk Samsung, který díky ní zabije dvě mouchy jednou ranou (mělo by jít o 8Gb LPDDR4).

Co se cenotvorby týče, plánuje korejský výrobce v souvislosti s omezením výroby standardních DRAM nastavit prodejní cenu na $20,5 až $21 (patrně za obligátní 4GB DDR3-1600 modul) a počínaje srpnem už dále nezlevňovat. Z dlouhodobého hlediska může snížení objemů výroby po vyprodání skladových zásob způsobit mírné zdražení. Ostatně již v červenci se předpokládalo, že pokles ceny vydrží pravděpodobně jen do konce třetího kvartálu.

Diskuse ke článku Samsung zavře třetinu linek na výrobu pamětí, přednost dostane Apple

Středa, 5 Srpen 2015 - 16:59 | Pe Le | Dobrák Samsung, jo? Tak nic. Chtěl jsem si koupit...

Zobrazit diskusi