Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Samsungu se s 5nm procesem nedaří, výtěžnost je nízká

Poslední týdny zbývají do spuštění sériové výroby na 5nm procesu společnosti Samsung. Výtěžnost ale stavu sériové výroby podle dostupných zdrojů neodpovídá…

Se 7nm výrobou vsadil Samsung rovnou na EUV litografii. Asi to nebyla nejšťastnější strategie, neboť smetanu slízla s první generací 7nm (ne-EUV) výroby TSMC, která získala všechny velké zakázky Apple a Huawei (tehdy ještě) počínaje a AMD a později i Nvidií konče. Nemluvě o dalších výrobcích ARM čipů. Samsungu se - přestože začal rovnou s EUV procesem - nepodařilo předběhnout ani EUV verzi 7nm procesu od TSMC.

Jako určitá šance pro získání zakázek se jevila 5nm výroba. Ta už je u obou firem rovnou EUV, ale proces Samsungu je výrazně méně ambiciózní, zejména do denzity, tedy co do počtu tranzistorů na plochu. Právě níže nastavená laťka mohla znamenat dvě výhody: Samsung mohl snáze realizovatelným procesem TSMC předběhnout a nižší denzita může teoreticky znamenat snazší odvod tepla (teplo se odvádí z větší plochy). Snad právě tyto výhody oslovily společnost Qualcomm, jehož zakázku Samsung získal. V průběhu srpna by měl rozběhnout sériovou výrobu 5G řešení tohoto zákazníka.

Jenže ač je již konec července, výtěžnost výroby je prý natolik špatná, že nejspíš povede k odkladu vydání produktů Qualcommu. Není jasné, zda v důsledku odložení sériové výroby, nebo proto, že plně funkčních čipů bude příliš málo a bude potřeba čekat, než se podaří nastřádat množství smysluplné k vydání.

Negativní zprávy o výtěžnosti nového procesu Samsungu jistě příliš zákazníků nepřinesou. Zdá se, že se jako přes kopírák bude opakovat nedávná 7nm historie a většina zákazníků skončí - navzdory vyšším cenám - u TSMC. Ta je sice dražší, ale v posledních letech drží určitou laťku a je sázkou na jistotu. Mnohé procesy sice nedopadají přesně podle očekávání, ale s výtěžností nejsou problémy a vydání produktů není kvůli problémům procesu potřeba odkládat, takže zákazník nepřichází o příjmy.

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku Samsungu se s 5nm procesem nedaří, výtěžnost je nízká

Středa, 22 Červenec 2020 - 21:24 | Hrdina | https://ctrlv.cz/kx2x
Středa, 22 Červenec 2020 - 12:17 | Jon Snih | Podle PR článků z webu Samsungu prý nativní...
Středa, 22 Červenec 2020 - 08:56 | Tom Buri | takze se vsichni zas nahrnou k tsmc, bude bitka o...

Zobrazit diskusi