Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

SDXC UHS-I/II U3 - odpověď na 4k video

SDXC UHS-II U3
Majitelé smartphonů nahrávajících 4k video v řekněme uživatelské kvalitě to trápit nemusí, ale (polo)profi segment potřebuje garanci. Tou je nová verze standardu Secure Digital...

SD asociace schválila novou verzi standardu SDHC a SDXC karet, který definuje novou rychlostní třídu. Ta nese označení Speec Class 3 (U3) a bude k dispozici v rámci karet současného standardu UHS-I a přicházejícího UHS-II.

Karty typu UHS-I(I) U3 garantují rychlost zápisu 30 MB/s, což je pro 4k video dostačující (lze si to přeložit jako 240 Mbit/s). Jelikož v tom začíná být trochu zmatek, připomenu, že symboly a specifikace UHS-I a UHS-II definují novější rychlé rozhraní SD karet, první má strop na hodnotě 104 MB/s, druhý pak 312 MB/s. Pak již je jen otázkou, zdali je v SD kartě s tímto rozhraní dostatečně rychlý řadič a NAND flash čip(y), aby se k limitu dokázal dostat, či jen prostě poskytoval rychlost vyšší než u karet bez UHS (typické takové ty Class 2, 4, 6, 10). Je to něco jako řekněme Legacy IDE versus AHCI, případně BOT versus UASP u USB 3.0.

Vedle definice rozhraní UHS daného typu pak karta garantuje nějakou rychlost. Dříve se používalo (a stále používá) značení Class X, kde X udávalo rychlost čtení/zápisu v MB/s. Dnes se přechází na Ux, kde x opět udává rychlost, v desítkách MB/s. TAkže když potkáte SDHC či SDXC kartu značenou jako UHS-I U1, pak víte, že nabízí UHS-I rozhraní, ale garantuje jen 10MB/s zápis. U3 rozhraní bude tedy garantovat 30MB/s zápis.

'Samozřejmě již řadu let tu máme SDHC karty znatelně rychlejší, pamatuji si že již někdy v roce 2006 jsem kupoval 2GB SD kartu OCZ s rychlostí 150×, tedy 22,5 MB/s, zápis pak zvládala cca 9 MB/s. Jedna věc je garance dle nějakého loga, druhá pak reálná rychlost karty, kdy třeba Sandisk Extreme Pro umí u SDHC/SDXC karet i 95 MB/s. U3 tak jen garantuje, že v zařízeních s danou podporou bude tato karta stíhat zápis 4k videa.

Tagy: 
Zdroje: 

SD asociace [pdf]

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku SDXC UHS-I/II U3 - odpověď na 4k video

Čtvrtek, 13 Březen 2014 - 08:46 | Kert | Asi to má svůj důvod ale taky máte pocit, že se...
Sobota, 9 Listopad 2013 - 09:17 | danieel | "Je to něco jako řekněme Legacy IDE versus...
Sobota, 9 Listopad 2013 - 09:08 | danieel | Davno jsem nevidel smartphone s SD slotem, vse je...
Pátek, 8 Listopad 2013 - 17:27 | Magy357 | Uz hned prva veta ma zarazila... "Majitelé...

Zobrazit diskusi