Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Sharp uvede 85palcový 8k displej již příští měsíc

Nový óbr monitor s rozlišením 8k uvede Sharp na trh již v říjnu. Určen je primárně pro segment B2B (business-to-business) a je jasné, že nebude ani levný, ani dostupný ve velkých množstvích.

S monitorem od Sharpu se to má podobně jako s kamerou od vysílací japonské národní společnosti NHK: je to součást skládačky, která světu přinese hotový 8k systém, od záznamu až po sledování. Technologie IGZO v podání firmy Sharp rozhodně není nejlevnější ani mezi 4k monitory, takže business svět je logickou první volbou, může si ji dovolit.

Japonské má za cíl standardizovat a uvést v praxi 8k technologie do roku 2020, kdy země pořádá letní olympijské hry. V té době bude na trhu nejspíš již více monitorů či televizorů s 8k rozlišením, postavených i na levnějších technologiích než IGZO (čímž logicky není myšlena OLED). Velmi zajímavě ale hovoří dohady podílu 8k v TV segmentu, kterýžto by měl být 30 % v roce 2018. Možná v Japonsku, kde 4k TV dosáhly na 30% podíl právě letos.

Zpráva týkající se 85palcovéh IGZO 8k monitoru (displeje) Sharp neuvádí přesné rozlišení, takže můžeme pouze říci, že to bude minimálně 7680×4320, ale vyloučit nelze ani 8192×4320. Počáteční cena monitoru má být mezi 125 000 až 133 000 dolary, tedy v přímém přepočtu kolem 3 miliónů Kč. Monitor zamíří nejprve do medicínské oblasti, resp. do muzeí umění a vysílacích společností. Sharp příslušné 8k IGZO displeje vyrábí v továrně Kameyama v prefektuře Mie.

Tagy: 
Zdroje: 

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Sharp uvede 85palcový 8k displej již příští měsíc

Žádné komentáře.