Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Sigma SD Quattro H: APS-H, DNG i zpracování přes GPU

Půjde-li vše podle předpokladu, dá Sigma svým příznivcům malý předvánoční dárek ve formě vydání SD Quattro H. On to vlastně bude větší dárek; co do formátu snímače ten největší, jaký Sigma vyrobila.

Začátkem letošního roku Sigma představila APS-C bezzrcadlový aparát s výměnnými objektivy, Sigma SD Quattro. Zároveň při té příležitosti odhalila plány s APS-H modelem, který vydá později v letošním roce. Protože se pomalu blíží Vánoce a je tedy nejvyšší čas, odhodlala se společnost k tomuto kroku. Vydala rozsáhlou tiskovou zprávu v PDF formátu na téma připravovaného těla a krátkou novinku na mateřském (japonském) webu. Trochu paradoxně ona krátká zpráva obsahovala o několik zajímavých informací navíc, ale dočasně unikala pozornosti. Pojďme si tedy shrnout, co všechno Sigma SD Quattro H přinese.

Wafer snímačů Foveon

I když čekání na SD Quattro H trvalo dlouho, zájemcům se vyplatilo. Sigma totiž času využila pro optimalizace a doplnění dalších funkcí, takže specifikace, které jsme uváděli na jaře (zde a zde), již nejsou zcela aktuální. V první řadě stoupla rychlost sériového snímání. Z maximálních 3,8 FPS na až 4,4 FPS v plném rozlišení a až 4,8 FPS v režimu DC crop mode, tedy při fotografování s využitím části snímače, která odpovídá formátu APS-C.

Novinkou je, že krom 14bit RAW (X3F) je možné ukládat i ve 12bit DNG, se kterým si poradí i jiný software než osobitý Sigma Photo Pro. Ten sice doposud umožňoval dosažení kvalitativně nejlepších výsledků, ale na úkor pomalého zpracování dat. Podpora DNG je tak určitým krokem vstříc uživatelům, kteří zkrátka nemají čas nebo nervy na Photo Pro. Již se objevily diskuse, zda 12bit hloubka DNG nebude mít negativní dopad na obrazovou kvalitu. K tomu jen krátký osobní názor. 14bit RAW považuji za zbytečnost, možnosti žádného současného snímače se této hloubce ani neblíží, takže to na kvalitu snímku nemá sebemenší vliv - nicméně existuje nemalá skupina fotografů, kteří se řídí heslem „víc bitů, víc Adidas“ a těm se zřejmě Sigma při použití 14bit RAWu rozhodla vyjít vstříc. Uživatelé starších „12bit“ těl jako SD14 ale vědí své, barevné gradace těchto předpotopních generací Foveonu jsou i přes nižší počet bitů hladší než u moderních těl (ať už od Sigmy s Foveonem nebo jiných výrobců s Bayerem).

Snímače Foveon Quattro. Níže formát APS-C, výše (v pozadí) APS-H

Pomalé zpracování dat v Photo Pro ale Sigma neřešila jen obejitím pomocí DNG, ale také optimalizací samotného softwaru. Oficiální zpráva bohužel není příliš konkrétní - hovoří pouze zrychlení díky využití GPU a o lepších algoritmech. Nedozvídáme se, jaké budou požadavky na GPU a tudíž ani zda této akcelerace bude schopný využít každý systém, ani to, zda půjde o exkluzivní záležitost pro novou generaci aparátů, nebo bude akcelerováno i zpracování RAWů starších těl.

Neoficiální informace hovoří, že k samotnému vydání dojde 20. prosince 2016, příští týden v úterý. V Japonsku se objevily zprávy o doporučené ceně 139 860 jenů, což odpovídá zhruba $1200. Přepočet na koruny nemá v tuto chvíli smysl, na jednu stranu je třeba pro naše končiny počítat s určitou přirážkou, na stranu druhou bývají reálné ceny v případě produktů Sigmy nižší než ceny doporučené, takže proměnných, které mohou tuzemskou koncovou cenu ovlivnit o desítky procent oběma směry, je zatím příliš.

Zdroje: 

Sigma (PDF tiskovka, oficiální web), Photorumors, tiernantech

Diskuse ke článku Sigma SD Quattro H: APS-H, DNG i zpracování přes GPU

Čtvrtek, 30 Březen 2017 - 22:12 | peve78 | Dnes byla aktualizací firmware doplněna možnost...
Pondělí, 13 Březen 2017 - 11:58 | peve78 | Akcelerace SPP 6.5.1 pomocí GPU funguje dobře....
Úterý, 20 Prosinec 2016 - 21:50 | peve78 | Na akceleraci SPP jsem zvědavý/těším se. Fotím už...
Středa, 14 Prosinec 2016 - 21:44 | danieel | Aby se znizila kazivost tech obvodu jez by jinak...
Středa, 14 Prosinec 2016 - 21:11 | PV | k fotce snímače - Nevíte proč se při výrobě těch...
Středa, 14 Prosinec 2016 - 16:07 | no-X | 4,7MPix SD14 a SD15 nejsou problém, to běhá...
Středa, 14 Prosinec 2016 - 14:13 | hbx | Spíš než pomalé vyvolávání mi na mé SD15 vadí...

Zobrazit diskusi