Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Další detaily k Sigma SD Quattro: volitelný mikrokontrast, změny ve snímači

Sigma Sd Quattro H Style
Po ohlášení bezzrcadlovek Sigma SD Quattro zůstalo několik nejasností, které západnímu světu zůstaly na nějaký čas utajené. CEO Sigmy Kazuto Yamaki sice pořádal oficiální prezentaci novinek, ale ta probíhala v japonštině, což cirkulaci informací zpomalilo.

Jednou z otázek, která zůstávala bez odpovědi bylo, zda se nějak liší snímač Foveon X3 Quattro použitý v současných kompaktech oproti tomu, který ponese řada SD. Podle Yamakiho se snímače neliší ničím krom podpory pro fázové ostření. Později v rozhovoru sice zmínil, že nové aparáty budou podávat o jedno expoziční číslo lepší výsledky při vyšším ISO, ale toho bude (s ohledem na totožnou konstrukci snímače) dosaženo spíš kombinací lepšího následného zpracování a větší plochy snímače dražšího modelu (APS-H).

Další zajímavá novinka se týká softwaru Sigma Photo Pro, který bude doplněný ovládacím prvkem „smooth - crispy“. Yamaki možnost jeho využití ilustroval na příkladu portrétu, kdy přílišné zvýraznění detailů nemusí být žádoucí a uživatel může nastavit hladší výstup. Tato novinka je pravděpodobně důsledkem nekonečných uživatelských diskusí na téma mikrokontrast. Při vydání aparátu Sigma SD1, který produkoval spíš hladší výstupy, žádali uživatelé vyšší mikrokontrast, s čímž Sigma vyhověla u řady DP-Merrill, která je typická velmi prokreslenými texturami, což ovšem nevyhovovalo všem fotografům, především ne portrétním.

Sigma Mikrokontrast 01Sigma Mikrokontrast 02

Ilustrace rozdílného mikrokontrastu
autor SRT201, diskusní fórum DPReview

U řady DP-Quattro proto Sigma opět ubrala, patrně však příliš, a tak na základě odezvy uživatelů prostřednictvím aktualizace firmwaru a softwaru Sigma Photo Pro opět mikrokontrast zvýšila, ovšem decentně. Výsledkem byly dlouhosáhlé diskuse uživatelů, kteří chtěli více a neméně vášnivé diskuse jiných uživatelů, kteří chtěli méně. Doplněním manuálního ovládání tohoto aspektu chce patrně Sigma vyhovět oběma stranám.

Sigma SD Quattro H s objektivem 35mm F1.4 DG HSM | A

Yamaki dále vysvětlil filozofii nových těl. Zdůraznil, že koncept bezzrcadlovky nezvolili proto, aby byl aparát menší, což považuje za nedorozumění. Cílem bylo pokračování řady SD, tedy řady s výměnnými objektivy, ovšem s důrazem na co nejostřejší snímky. Právě požadavky na co nejlepší využití potenciálu APS-H snímače Quattro s velmi vysokým rozlišením vedly k odstranění zrcadla jakožto zdroje vibrací a doplnění podpory pro kombinaci fázového a kontrastního ostření, které pomůže dostat snímaný objekt přesněji do hloubky ostrosti než samotné fázové ostření původních zrcadlovek. Proporce těla pak musí odrážet proporce objektivů.

Sigma SD Quattro s objektivem 18-35mm F1.8 DC HSM | A

S objektivy jako Sigma 35mm F1.4 DG HSM | A,  18-35mm F1.8 DC HSM | A nebo 50mm F1.4 DG HSM | A, by menší tělo nebylo vyvážené, nebylo by vybavené adekvátním gripem a nevznikl by produkt řady SD, který byl cílem.

Diskuse ke článku Další detaily k Sigma SD Quattro: volitelný mikrokontrast, změny ve snímači

Čtvrtek, 17 Březen 2016 - 21:55 | Martynko | Moc se mi líbí Quattro-H a teď doufám, že koncová...

Zobrazit diskusi