Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Sjednoťte komunikační platformy: Ferdium obslouží Teams, Outlook, Slack a další

Zdroj: ferdium.org

Pamatujete na časy, kdy jste spustili jeden program, skrz kterým jste obsloužili Skype, ICQ, Jabber a mnohé další? Stýská se vám po těchto časech? Dnes vám ukážeme program, který přesně tohle umí s moderními službami, které každodenně požíváte!

Nepořádek v dnešních komunikačních platformách

Jistě tuto, nebo nějakou podobnou situaci znáte. Máte otevřené jedno okno prohlížeče, v něm nespočet panelů, přičemž na jednom máte pracovní Slack, na druhém Diit, Messenger, obchod s krmivem pro psy atp. V jednom momentě je panelů takové množství, že se v nich přestáváte orientovat. Do toho vám začnou přes sebe cinkat zprávy na všech otevřených komunikátorech a vy máte co dělat, abyste v tom chumlu otevřených webů našli právě ten, co si zrovna žádá vaši pozornost.

Úděl doby, řeknete si, a při vzpomínce na komunikátory typu QIP, Miranda, či Pidgin, které svého času obsluhovaly komunikační protokoly téměř všech majoritních platforem zamáčknete slzu. Tyto časy jsou, zdá se, pryč. Sociální platformy se za tu dobu poněkud uzavřely a omezily se pouze na provoz buď skrze oficiálního klienta, kterých byste museli mít spuštěno několik, případně pak na jeho webovou verzi, která se však může velmi snadno stát součástí zmatku popsaného výše.

Jak z této bezútěšné situace ven? Rovnou předestřu, že řešení existuje! Není zdaleka tak elegantní a systémově nenáročné, jako třeba zmíněná Miranda, ale jedná se o nejelegantnější řešení, které dnešní doba nabízí. Řeč je o all-in-one komunikátorech, v našem případě o tom s názvem Ferdium.

Jeden messenger vládne všem

Stejně tak, jako se obdobný komunikátor Franz, jehož je Ferdium forkem, inspiroval svým názvem u habsburského panovníka Františka Josefa, i Ferdium kráčí v habsburských stopách, tentokrát však s odkazem na Františka Ferdinanda d’Este. Tímto ukončím historické okénko, a rovnou zmíním, že Ferdium je electronová aplikace, tudíž de facto embedovaný webový prohlížeč, který umožňuje přístup k rozličným službám.

V tomto momentě se samozřejmě nabízí otázka, kde je ta výhoda. Ta spočívá ve skutečnosti, že Ferdium a obdobné komunikátory nedisponují běžným navigačním rozhraním a lištou panelů, nýbrž nabízí lištu s ikonami používaných služeb, mezi nimiž může uživatel plynule přecházet. Poskytují tak uživateli velice intuitivní a příjemné rozhraní bez jakýchkoliv rušivých prvků.

Tím, že se jedná o electronovou aplikaci dochází při spuštění Ferdia k načtení celého Chromium Embedded Frameworku, což je zjednodušeně řečeno kompletní podvozek automobilů, respektive webových prohlížečů využívajících jádro Blink. Z toho plyne, že si Ferdium poněkud ukrojí z vašich systémových prostředků. Nejedná se však o nic drastického a pokud nemáte takzvaně „počítač z dob krále Klacka“, bez problému tento komunikátor utáhne. Pokud takový počítač máte, uvažujte o vytvoření separátního profilu ve vašem prohlížeči, který budete používat právě pro tyto služby.

První spuštění

Při prvním spuštění vám Ferdium nabídne vytvoření uživatelského účtu, v rámci něhož budete mít zaregistrované vámi používané služby. Pokud se rozhodnete pro tuto volbu, počítejte s tím, že vaše data budou uložena na infrastruktuře provozované autory Ferdia, což je věc, kterou ne každý ocení. Na rozdíl od již zmíněného Franze však Ferdium umožňuje zprovoznění lokálního účtu – veškerá nastavení a informace o připojených službách tak budou pouze na vašem zařízení.

V úvodním okně vám Ferdium nabídne výběr nejpoužívanějších služeb. Pokud ve výběru kýženou službu nenajdete, můžete si otevřít seznam všech služeb, případně si přidat službu vlastní. Ferdium pak umožňuje v liště služeb, jejíž pozici si můžete zvolit, určit jejich jednotlivé pořadí. V nastavení pak naleznete obligátní možnosti, jako je například zobrazení ikony v oznamovací oblasti, minimalizované spuštění při startu, či jazyk aplikace. Užitečnou funkcionalitou programu je pak možnost nastavit zámek aplikace, bez něhož se ke službám nedostanete. U jednotlivých služeb je dále možné nastavit například čas po němž se uspávají. To je vhodné u služeb, které využíváte sporadicky a zbytečně by tak užíraly z vaší RAM.

Komunikátor Ferdium se spuštěnými službami

Zdroj: vlastní

Pár slov závěrem

Hlavní výhoda tohoto řešení je jasná – jeden komunikátor vládne všem. Je zde však také druhá výhoda, která není na první pohled tolik patrná a kterou ocení především ti z vás, kteří dbají na ochranu soukromí víc, než je běžné. V případě, že provozujete například Facebook a obdobné služby ve vašem webovém prohlížeči, umožňujete těmto službám sledovat vaši aktivitu na internetu, a to jednak skrze reklamní systém, případně skrze sledovací pixely a obdobné fičury. Tomu se lze samozřejmě, alespoň částečně vyhnout pomocí rozšíření, jako jsou například blokátory reklam, či, v případě Firefoxu, prostřednictvím doplňku Containers, který umožňuje sandboxovat data uživatelem specifikovaných webů. Je však zřejmé, že řešení ve formě separátní aplikace pro všechny vaše služby, které jsou tak oddělené od ostatního internetového provozu, je spolehlivější a především pohodlnější.

Jelikož je framework Electron multiplatformní, stáhnete Ferdium jak pro Windows, tak pro macOS a Linux. Veškerá vydání jsou dostupná na projektu, případně pohodlněji na oficiální webové stránce.

Máte tip na článek? Dejte mi vědět v komentářích.

Robert "Norcom" Škvařil

Počítačový entuziasta se zájmem o operační systémy a jejich historii, webové prohlížeče a retrogaming.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Sjednoťte komunikační platformy: Ferdium obslouží Teams, Outlook, Slack a další

Středa, 15 Listopad 2023 - 12:02 | TomK | Dovolím sem linknout podobné řešení: Beeper https...
Čtvrtek, 9 Listopad 2023 - 16:41 | Ladis | Ono v dnešní době louskat cizí protokoly, které...
Čtvrtek, 9 Listopad 2023 - 12:18 | Norcom | Že jde o electronovou aplikaci "balící...
Čtvrtek, 9 Listopad 2023 - 11:46 | JirkaK | Jaj, takže to není aplikace integrující protokoly...
Čtvrtek, 9 Listopad 2023 - 09:09 | PKoz | Microsoftu to bude pravděpodobně šumák. Ten má...
Čtvrtek, 9 Listopad 2023 - 08:06 | x3m | Ako namet na dalsi clanok by som odporucal...
Čtvrtek, 9 Listopad 2023 - 07:50 | Norcom | Vesa: Samozřejmě, proto píšu že řešení není...
Středa, 8 Listopad 2023 - 15:39 | RedMaX | Měl bych také tip na jinou aplikaci a taky...
Středa, 8 Listopad 2023 - 15:29 | Gaunter | "Ferdium obslouží Teams, Outlook" Tak...
Středa, 8 Listopad 2023 - 15:22 | vesa | Na první pohled to vypadá nadějně na ten druhý to...

Zobrazit diskusi