Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Skylake i7-6700K odhalen, TDP je nižší - 91W, herní výkon pod Haswellem

To je tedy vcelku zklamání pro hráče. Doufejme, že se bude alespoň lépe taktovat..

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Na Anandtechu su vysledky OC. Nebude sa dat lepsie taktovat.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Je to zklamani nejen pro hrace, proste proti 4790k zadny citelny posun (tech par procent je bezvyznamnych). Prechod z 22 na 14nm, a vykon v podstate identicky, spotreba +/- taky....

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

TPD +- to iste, spotreba tusim sla trochu dole.

Intel uz 4 roky stoji a este rok, dva stat bude. Vyzera, ze AMD ma konecne sancu dohnat Intel.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Mně to připadá, že se začíná narážet na hranice možného. Intel už tam narazil, AMD to ještě chvíli potrvá, ale narazí tam taky a předehnání už se možná ani konat nebude. Ono z toho křemíku o něco víc vyždímat nebude žádná (_!_).

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

WIFT nemas vubec pravdu, Intel nenarazil na limit v moznosti technologie na nizky odskok ve vykonu medzi generacemi architektur ale prave proto ze se sere uz 8 let(Q6600) > v stredni tride na ctyrjadrech je dnes proste tam kde je..., dnes meli byt v stredni tride sest az vosmijadra, HEDT mel obsahovat 10-12 jadra protoze na 22nm jiz 18 jaderne procesory Intel vyrabi, cele je to jenom o tom srat na zakaznika a rejzovat co to z neho da.

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Uvidíme jaké bude OC. Intel se chce vyhnout situaci se sandy bridge. On je trochu trapas, když 4,5 roku starý procesor i5 2500K za 5 tisíc na kompromisních 4,6GHz porazí pár měsíců starý noťas s hashwelovskou i7 (turbo pro jedno jádro bylo myslím 3,8GHz) za asi 100 tisíc Kč. Uznávám, že měl nějakou dražší profi grafiku a SSD, takže tu cena snížím na cca 70 tisíc za herní notebook. Odzkoušeno a můžu jen konstatovat, že turbo boost je proti klasickému OC vyloženě podvod na zákazníky a nějaký hyperthreading to aspoň trochu zachrání jen v pár případech.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Nepřijde Vám to trochu nefér srovnávat přetaktovaný desktop CPU se spotřebou 95W*1.5=140W vs mobilní CPU s TDP limitem 35W?

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

Vzhledem k té ceně, generačnímu rozdílu architektur i nanometrů vůbec ne. Prostě jsem si jen trochu zažertoval s pojmem „desktop replacement".

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Proč pořád zaměňujete TDP a spotřebu? To jsou dvě různé věci!

TDP je marketinkově upravený údaj, který obsahuje jako ingredience průměrnou spotřebu, dále počet planěk nějakého plotu, a reklamní potřebu, kterou intel chce mít jako číslo TDP.

Takže pokud Intel napíše, že TDP je 91 W namísto 95 W, tak to zcela klidně může znamenat, že spotřeba elektřiny procesorem se zvýšila klidně o 20 %. Protože TDP není spotřeba, ale doporučení výrobce na dimenzování chlazení.

Zatímco článek používá TDP správně, v diskusi pořád někdo nesmyslně míchá TDP a spotřebu, přitom to jsou dvě dosti různé věci.

Intel jednoduše potřeboval napsat nižší číslo, a tak napsal v TDP o 4 W méně, ale to klidně může znamenat, že procesor je elektricky mnohem žravější. Protože TDP je číslo do značné míry vycucané z prstu marketinkem Intelu. Není to žádný fyzikální parametr, který by šlo změřit. Je to marketinkové doporučení na chlazení.

Miloslav Ponkrác

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Dalsi rok zivota pro i7 2600K. Mozna si zas nekdy v budoucnu koupim procesor, az zacnou zlepsovat cpu a ne pouze nepotrebnou grafiku.

+1
+22
-1
Je komentář přínosný?

ano, mám už kolik let i7-2600K a nic mě nenutí do upgradu. Tohle byl prostě super kauf, procesor jede stabilně na 4,2GHz bez nějakého většího postrkování zvyšováním napětí. Těsně po koupi jsem měl takový divný pocit, že jsem utratil tolik peněz, ale dneska jsem vysmátý.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

podobně, když jsem dával skoro 7tis za Xeona s HT. Všude bylo plno řečí jak bude Skylake přelomový a nyní mám pěkný pocit z dobré investice.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Mě se Xeon X5650 v socketu 1366 dost osvědčil... Sice žádný megaoverclock se nekoná (4G jdou: http://valid.canardpc.com/6cr7g9 ) ale v zátěži jádra padají z x22 na x20... :-( ), ale jede to nenáročně, stabilně a co se dá paraelizovat, tak to jede i sakra rychle.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Zlepšovat? To ti spíš dřív umře tak 1155 deska než se na poli CPU něco zlepší co by tě donutilo upgradovat. Jsme prostě u konce. Na křemíku se už vejš nedostanem, naopak jemnější procesy maj větší a větší problémy s frekvencema protože maj na vysokejch taktech větší leakage. Jediný co se jde je expandovat do šířky, ala více jader, větší cache, atd. Ale to neni optimalní + aby se to využilo rostly by náklady na tvorbu SW + Intel by málo vařil (nynější stav prodávání prťavejch 2 a 4 jader za nehorázný peníze mu vyhovuje). Dál se prostě nehnem dokud se nanahradí samtonej křemík.

Samotnou kapitolou jsou nové instrukce, AFX, FMA, atd. Pro jejich využití se ale zase musí spešl cestou psát SW + sám Intel to sabotuje protože U Celeronů a Pentií je nemá online. SW se dnes všechen píše pro Nehalem protože běží solidně na všech CPU co z něj vycházej (vše co dnes Intel má krom Atomů). Na moderní instrukce sere pes.

Skylake nám nic nepřináší. Haswell přinesl širší L1 cache bus a stejně to z něj neudělalo trhák. Také přinesl AVX2/FMA2 + zdvojhnásobil výkon v nich, jenže to z běžného SW nepoužívá nic takže to vyšumělo. Skylake nic takového nemá. Jediný co přináší je další nové verze AVX/FMA ale tentokrát nám jí Intel ani nedá, jen vybrané Skylake Xeony jí budou mít online. Také přináší opravené TSX (to měl už ne moc rozšířenej broadwell) ale s tím si můžeme víte co u těhlech prťavejch 4 jádrovejch CPU. Jediné reálné + u Skylake je více odladěnej prefetch + front-end což mu v MT situacích kde se naplno vytíží HT dá 4-8%. Bomba co..... V hrách co to neoceněj to nedá nic, občas je i propad kvůli frekvenci. Na tohle jsme čekali 2 roky... ach jo.

Za rok přijde AMD ZEN ale bylo by naivní očekávat cokoliv hvězdného. Spíš očekávám podobnou stagnaci jak u Intelu s tím že už jim to nebude žrát 220W.

+1
+16
-1
Je komentář přínosný?

Jsem zvědavý, jestli ještě někdy přijde takový skok, jako když vyšlo první Core.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

tak to ja jsem u AMD Zen vetsi optimista / nak moc nespechaji s vydanim, tak doufam, ze se vykon na takt podstatne zvedne /, snad nebudeme zklamani....

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tak to vidím že můj 8T IB Xeon 3,9Ghz bude sloužit ještě dlouho.
A to někteří měli řeči že půjde o skutečně novou generaci. Přitom jde pořád o jemňoučké pilování Core architektury....

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Podľa poľských webov to vyzerá inak. Niekde dokonca až úplne neuveriteľne. :D

http://www.purepc.pl/procesory/test_procesora_intel_core_i56600k_skylake...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

zaujímavý test, vážne, nikde inde to tak dobre nefachčí, len v poľsku, asi lepšia elektrina :D :D možno nejaké aditívum, alebo čo :D ...ale vážne, kto vie, prečo to tam majú také dobré hodnoty, či náhodou všetky hry nerobili na hodnotách 4,5GHz , len to zabudli zmieniť(dotaz)
dotaz: ostatné strany sú síce hodnoty klasické, ale na konkrétnej stránke na tom poľskom webe svieti v teste procesor 6600K s taktom 4500MHz (4,5 GHz) v tabuľke v článku je štandardná frekvencia 3,5 GHz (turbo 3,9)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Protože tam testují Skylake přetaktovaný na 4,5 GHz. Pak může být rychlejší, o tom žádná ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Žeby 300MHz navyše znamenalo až taký posun vo výkone? Skôr verím tomu vtipu o tom, že majú lepšiu elektrinu :D

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

tak oproti štandardným taktom je to 1GHz, oproti turbo taktu 400MHz, ešte tam bol rozdiel zrejme aj v pamätiach, poliaci tam skúšali DDR4 2666MHz CL 13 ,alebo 3200MHz CL 16 a Anandtech použil "len" 2133MHz CL 15 a 1866 CL9

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To se teda moc nevytáhli. W10 jsou úplně na hovno, skylake je horší než haswell, prodeje budou dál padat, k nějakým upgradům není žádný důvod.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ano win10 sou prasarna Windows 8.2 doplnena o spehovaci algoritmi americkych tajnacu, lepe cilenou placenou reklamu a zhromazdovani vyuziti win10 aby Microsoft mel vubec tuseni co lidi chteji, napr. takove to normalni tlacitko START a ne teplousskou metroidni picoidni parodii, Skylake je ta jista kategorie dementu z Intelu, kdyz k tomu priratame ze lidi od SandyBridge neupgradujou a mladi se maji k tabletum, padne segment stolnych pocitacu krasne na hubu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Skylake je smrt Intelu protoze:

-14nm Intel nevyuzil pro sesti az vosmjadra pro stredni tridu ale sere se s vykonnejsi interni grafikou
-TDP - naco ho znizil umele a jeste pri 14nm prosto nechapu ale zas tu vidim srani se s interni grafikou
-jadra - kdo chce dnes ctyrjadra? nikto, lide chteji 6 a 8 jadra v stredni tride, prahnou po vykonu
-pajeni jader se nekona jiz od dob IvyBridge, majitele Sandy si mnou ruce, jejich procesory drzi cenu
-cena mela byt za Core i7-6700K maximalne 330€

Ako menit umele cely board kuli jedinemu pinu(LGA1150>1151), kupovat imbecilni DDR4 a jeste si priplacet za procesor ktery i7-4790K jasne drti s tym ze ma vetsi potencial je imbecilita jak prase.

"Kupříkladu cenu, která je o něco vyšší a TDP, které je naopak nižší. Podívat se můžeme i na výkon…":

-vyssi cena za nic je smrt
-nizsi TDP zbytecne je smrt
-vykon na píču je smrt

"Nižší výkon ve hrách ale z dlouhodobého hlediska nebude taková tragédie, nástup DirectX 12 (a následně API Vulkan) tyto rozdíly smaže a bude jedno, zda uživatel zvolí ten či onen procesor" - jasne pan autor, takze s prominutim vyjebem jeste vetsi penize za nizsi vykon ale ono pride DirectX 12 a Vulkan a rozdil mezi HS-R a Skylake se zmaze na 0%, takze sem vlastne udelal dobry obchod, zirate na sebe prosim jake voloviny to pisete?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

-vyssi cena za nic je smrt
-nizsi TDP zbytecne je smrt
-vykon na píču je smrt

né, fčely sú smrť, bottox je vrah :)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ale prosim ta, ved to je dnes uz taky posrany `trend` - ziadny majster sa uz dnes nedrzi svojho kopyta ale snazi sa `expandovat`...

t.j.
intel flaka CPU a snazi sa byt siloumocou relevantny s GPU,
MS przni a znasilnuje desktop, a snazi sa byt relevantny v mobilnej sfere... atd..

A mas uplnu pravdu s tym kecanim stylu `bude bude bude` - na to sere pes (ak ma rozum) a v IT oblasti to plati 100 nasobne!
To je len taka obdoba stredovekeho slubovania blahobytu v raji pre plebs, a za svoj zivot som uz toho `bude` z oblasti IT tolko pocul (co nakoniec ani nebolo), ze su to pre mna len uplne blaboty nehodne pozornosti!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

tak nějak nyní chápu proč se opět objevuje dříve blokovaný oc non-K modelů. Prostě proti Haswellu není nadšencům co nabídnout....

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Kdyz potom pujdou dobre taktovat i non-K variatny muze si Intel cely Skylake rovno zakopat, drahe K neproda a lacine smysl nemaji, klinec do rakvy zatlucen.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Hmm, tak to vypadá, že poslední dobrý procesor od Intelu byl Sandy Bridge. Co přišlo po tomhle úspěšném modelu bylo více méně rozpačité - nic moc. Akorát ceny, ty jsou teda nadstandardní.
AMD by mělo více přilačit na pilu, ať si Intel o sobě moc nemyslí.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Presne, kto vlastni Core i5-2500K, Core i7-2600K a Core i7-2700K nema logicky duvod na upgrade.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

ano, ceny jsou zajimava vec. My jsme kupovali za koncem 2013 procesor i7-4770S za 7000 neco a nyni je za 9000 :) A to jsou skoro dva roky - nic dramaticky lepsiho v podobne cene moc neni... vyrobci procesory presedlali ma model mobilnich operatoru - udelat zmatek a prodavat stejny produkt vzdy draz a draz :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ktere socketove cpu maj Iris Pro ? :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.