Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Sony RX1 - první digitální full-frame s fixním objektivem

Sony RX1 01
Jak jsme vás s předstihem informovali, tak se i stalo. Sony uvedla full-framový bezzrcadlový (dá se říct hledáčkový) fotoaparát s fixním objektivem pevného ohniska. Novinka se povedla - až na cenu.

Sony DSC-RX1, jak zní celý název novinky, je zčásti návratem k tradici luxusních kinofilmových aparátů, jako byly Leica nebo Contax, zčásti něčím zcela novým, protože v této podobě (mluvíme o aparátu s nevýměnným objektivem a plnoformátovým digitálním snímačem) se o něco takového dosud nikdo nepokusil. Tak nějak si představujeme (pokus o) inovaci. Jestli bude RX1 nakonec úspěšný, můžete si odmyslet i obsah závorky. My věříme, že i přes svoji cenu úspěšný bude (stačí si něco zjistit o čekacích dobách na výrobu nejdražších aparátů Leica a hned má člověk představu, jakou bariéru v této sféře představuje - či vlastně nepředstavuje - cena). Ale to předbíháme...

Sony RX1 04

Tentokrát se obejdeme bez srovnávací tabulky - není ani s čím srovnávat, ať bychom proti RX1 postavili cokoli, působilo by to snahou o znásilnění tohoto konceptu. Tělo zakládá na 24MPix snímači 35,6 × 23,8 milimetrů typu CMOS (firemní Exmor), který oproti aparátům podobného konceptu - například Fuji X-Pro1 - jež většinou využívají APS-C snímače, nabídne dvě výhody. Jednak větší volnost při hrátkách s hloubkou ostrosti (i když určitá skupina uživatelů může preferovat opak) a druhak lepší dynamický rozsah s nižším šumem. Citlivost ISO je podporovaná v rozsahu 100 - 25 600.

Co na těle nenajdete, je elektronický hledáček. Uživatel má k dispozici jiné alternativy. Jednou je 3” displej „WhiteMagic“, což není nic jiného, než doplnění tradiční R-G-B matice o bílý subpixel (zvyšuje dynamický rozsah, který LCD zvládá zobrazit; výhodou je i zřetelnější obraz za slunného počasí). LCD nese 1,23 miliony bodů - pro reálné rozlišení si toto číslo vydělte čtyřmi. Další možností je optický hledáček, který se nasouvá na konektor pro blesk. Prohlédnout si jej můžete v úvodním obrázku - je slušivý a nese logo Zeiss :-).

I přes jeho umístění lze hledáček kombinovat s bleskem - pro základní použití totiž Sony vybavila tělo RX1 integrovaným bleskem o dosahu 6 metrů.

Sony RX1 03

 

Pokud je jedním pilířem RX1 velký snímač, stává se druhým kvalitní objektiv. Nese logo Carl Zeiss (k tomu jsme již řekli své), dále uvádí průměr filtrového závitu 49 milimetrů a symbol T*. Ten v případě objektivů Zeiss značil před mnoha desítkami let použití pokročilého vícevrstvého antireflexu (Transparentz *), který zaručoval, že objektiv propustí více než 90 % světla. To dneska zvládne prakticky každý moderní objektiv, ale z tradice Zeiss (a tedy i Sony) toto značení zachoval. Jen pro zajímavost můžeme uvést, že moderní Zeissy i přes složitou optickou konstrukci propouštějí kolem 98 % světla.

Ohnisko 35 milimetrů už patří mezi širokoúhlá, i když zde je zvoleno jako univerzální (osobně bych preferoval o pár milimetrů více, ale je mi jasné, že jiné uživatele by potěšilo pár milimetrů méně :-). f/2 je v podstatě mezní hodnota - světelnější širokoúhlé objektivy zpravidla nekreslí tak dobře v úplných rozích (i při zaclonění) a f/2.8 by patrně nepůsobilo dostatečně luxusním dojmem.

Sony RX1 02

Objektiv zvládá ostření v rozsahu 30 centimetrů až nekonečno, ale má vestavěné cosi jako makro mezikroužek - fakticky ostřící helicoid - kterým můžete optický blok posunout o něco dopředu a umožnit tak ostření již od 20 centimetrů (do zhruba 35 centimetrů). To je docela originálně a jednoduše řešený makro-režim.

Abychom to ale s chválou příliš nepřehnali, zmíníme jeden detail - který možná pamětníci znají - objektiv Carl Zeiss Jena - Flektogon 35 mm / f2.4, který se používal na závitových Prakticách. Flektogon zvládal ostření od méně než 20 centimetrů v rámci normálního rozsahu - bez potřeby nějakého speciálně řešeného makro režimu :-). Ať tak či tak, přináší tato vzdálenost při 35mm ohnisku přibližně zvětšení 1:2,5.

Pokud by někoho zajímala konstrukce, jde o 8 členů v 7 skupinách, přičemž 3 z členů mají asferický povrch.

S RX1 je možné natáčet i HD video (AVCHD) při až 60 FPS pro NTSC a 50 FPS pro PAL, nechybí ani stereomikrofon.

S cenou $2800 (60 - 70 tisíc korun včetně daně) to sice nebude fotidlo pro každého, ale od Leicy za podobnou cenu koupíte sotva samotný objektiv, se kterým - ač výměnným - bez další investice nenafotíte nic.

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku Sony RX1 - první digitální full-frame s fixním objektivem

Pondělí, 17 Září 2012 - 14:42 | John Nagger | Ten úvod bude asi dostatečný, opravit to na...
Pondělí, 17 Září 2012 - 11:22 | Anonym | Blesk má směrné číslo 6, což znamená při cloně 2,...

Zobrazit diskusi