Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Sony vylepšila svůj BSI CMOS, je odolnější proti přepalům

Imx 123 B 3 2
Největší bolístka malých snímačů, tedy nízký dynamický rozsah, na to se zaměřila Sony ve vývoji nového snímače IMX123LQT. A je na co se dívat!

Snímač IMX123LQT s rozlišením 3,12 Mpix je primárně určen pro průmyslové nasazení, tedy do monitorovacích systémů apod. To ale pochopitelně neznamená, že v něm obsažené technologie nejsou či nebudou adaptovány i ve fotoaparátech či videokamerách.

Nový snímač má citlivost v infračerveném pásmu 1,5× vyšší než současné modely (v pásmu vlnové délky kolem 850 nm). Navíc mu Sony dala do vínku technologie pro několik režimů WDR (wide dynamic range), možnost nastavení míry zisku a výběr rozhraní dle konkrétního nasazení. Zjednodušeně řečeno tak zákazník může tento snímač parametrově posadit v rámci širšího rozmezí výchozích „citlivostí“ a v rámci šíře expozičního rozsahu, který snímač v daném nastavení zachytí,

Imx 123 B 3 1Imx 123 B 3 2

Na první fotografii vidíme chování klasického snímače, který neřeší přepaly. Druhý snímek již ukazuje mezní stav chování, které se podobá agresivní kompenzaci expozice kombinované s mírným podexponováním (nižším ziskem signálu). Ač tedy druhý snímek vypadá „vyblitěji“, znalec okamžitě vidí, že je zachyceno daleko více ze scény a s daty se dá daleko lépe pracovat. A to je věc, která se bude hodit nejen v průmyslových kamerových systémech, ale i výhledově třeba ve smartphonech. V případě řízení parametrů snímače za běhu pomocí softwaru je to právě to, co lze dnes zahrnout do škatulky „výpočetní fotografie“, využití úprav parametrů snímače či průběžného odečtu dat z něj a následné kombinace do výsledného snímku, který je jakoby švihnutý vyšším dynamickým rozsahem.

Imx 123 B 2 4Imx 123 B 2 2

Snímač používá 14bitové A/D převodníky a techniky pro preciznější oddělování signálu mezi sousedícími fotocitlivými buňkami (tj. zamezuje lépe „přelévání barev“, jelikož je použita bayerova maska). Pro každý snímek umožňuje nastavit samostatné hodnoty expozičního času a zisku, podporován je expoziční bracketing. Interně podporuje kombinaci dvou různých expozic do jednoho výsledného snímku. Normální hodnota analogového zisku snímače je 27 dB, ale je možné jej zvýšit o +12 dB. Spolu s možností zvýšení digitálního zisku je celkově možné navýšit zisk snímače o 63 dB (na fotografii vlevo je 0dB zisk, pravo 63dB). Navíc lze nastavit zisk individuálně pro jednotlivé barevné složky a zisk, jak již zaznělo může lišit snímek od snímku, plus je zde také možnost poslat data na dva nezávislé výstupy a na nich realizovat odlišný výsledný zisk signálu. Z rozhraní jsou k dispozici LVDS (8-, nebo 4-kanálový) či MIPI.

Tagy: 
Zdroje: 

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Sony vylepšila svůj BSI CMOS, je odolnější proti přepalům

Sobota, 21 Červen 2014 - 14:19 | Pety | Jestli jsem dobře četl, tak u hlídacích kamer...
Pátek, 20 Červen 2014 - 23:38 | petr ib | Větší dynamický rozsah dává větší datový prostor...
Pátek, 20 Červen 2014 - 19:44 | JP01 | Nevím, ale mě ta druhá fotka přijde horší a méně...
Pátek, 20 Červen 2014 - 17:56 | nameless1 | No pokud se tohle rozumně dostane do foťáků, tak...

Zobrazit diskusi