Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Místo pouzdření čipů pro Playstation bude Sony vyrábět fotosnímače

Sony v poslední době posiluje oddělení, která vykazují zajímavé zisky a naopak redukuje ztrátové divize. Brzy proto zavře celou továrnu, která se dlouhá léta podílela na výrobě konzolí Playstation.

Továrna Oita Technology Center (neboli Oita Tec) funguje od května 1984, více než třicet let. Druhou polovinu své existence cílila na odvětví SiP (System in Package) a pouzdření čipů. Pokud náhodou máte Playstation 3, pak vězte, že s velmi vysokou pravděpodobností vzniklo její „srdce“ právě v Oita Tec, která procesorová jádra pouzdřila.

Oita Technology Center leží na severovýchodě ostrova Kjúšú, má rozlohu 86 tisíc metrů čtverečních (z toho zastavěná plocha 39 tisíc metrů čtverečních). Sony, která již nepotřebuje samostatnou továrnu pro velkoobjemové pouzdření čipů (procesory pro Playstation 4 přicházejí zkompletované od AMD) se během letošního jara chce Oita Tec zbavit.

továrna Oita Tec

Prodat by měla továrnu i s výbavou - zůstanou jí ale pracovní síly. Pokud budou mít zaměstnanci zájem, mohou přejít do továren na výrobu obrazových snímačů. To je sféra, ve které Sony podařilo probojovat na špičkovou úroveň, které se nehodlá vzdát. V úvahu proto připadá otázka, proč společnost neupraví stávající továrnu pro výrobu snímačů. Pravděpodobným důvodem je nedávné rozšíření výrobních kapacit akvizicí továrny Reneas zhruba před rokem. Ta vyráběla mimo jiné pro konkurenci (Nintendo Wii U), takže jejím odkoupením zabila Sony dvě mouchy jednou ranou - zkomplikovala situaci Nintendu a zároveň získala nové kapacity na výrobu fotosnímačů.

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku Místo pouzdření čipů pro Playstation bude Sony vyrábět fotosnímače

Žádné komentáře.