Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Spotřeba, výdrž, hlučnost, teploty

MSI Wind U100
Minulý týden jsme vám v recenzi netbooku Acer Aspire One A150-Bw slíbili, že ještě před Vánoci vám přineseme i test konkurenčního produktu od společnosti MSI. Ten okamžik nastává právě nyní. Pojďte se tedy s námi podívat, jaký rozdíl může být mezi dvěma netbooky se stejným procesorem Atom N270, stejným čipsetem 945GME se shodnou integrovanou grafikou a také s LCD o stejném rozlišení a akumulátorem stejné kapacity. Nenechte se znervóznit, rozdílů je vskutku nemálo…

Kapitoly článků

MSI Wind U100: spotřeba

Opět si zopakujeme to, co zaznělo v recenzi Aspire One: spotřeba netbooku se ve většině režimů pohybuje na přibližně shodné úrovni, pouze po zatížení CPU i GPU se přehoupne přes hranici 20 W. Výsledek nicméně zcela odpovídá minimalistické konfiguraci a malému LCD panelu s LED podsvícením. Ano, i Wind využívá LED podsvícení. Na jeho kvalitu se podíváme za chvíli.

S přetaktováním samozřejmě roste spotřeba netbooku, ale nijak výrazně. V klidu se drží pouze o 2 W výše, v zátěži o 5 až 6 W.

MSI Wind U100: výdrž akumulátoru

Výdrž je taktéž jako u konkurence limitována nízkou kapacitou 2 200mAh základního akumulátoru (lze dokoupit větší verzi). Ani u MSI to tak prakticky nestačí ani na celovečerní film (bereme pomyslnou hranici 2 hodin).

Údaj ale berte jako orientační, náš testovací kus je „starý harcovník“, který poslední měsíce lítá z redakce do redakce a baterka už si tak nejspíš užila svoje, u nového kusu předpokládejme o několik minut vyšší výdrž.

MSI Wind U100: nabíjení

Nabíjení trvá výrazně déle, ale zato se při něm nezahřívá napájecí adaptér. Musím se ještě podělit o jednu zajímavost: pokud pomineme počáteční náběh nabíjecího cyklu a jeho závěrečný doběh, pak nabíjení probíhá po celou dobu při ukázkově neměnném odběru 15 W.

Hlučnost

Atom N270
GMA950
Acer Aspire One A150
Úsporný režim,
v klidu

 dBA

100% zátěž
CPU+GPU

 dBA

Atom N270
GMA950
MSI Wind PC U100
Úsporný režim,
v klidu

 dBA

100% zátěž
CPU+GPU

 dBA

Hlučnost za provozu je velkou devizou Wind U100 oproti Aspire One. Sice také neustále točí ventilátorem, ale jeho chod je za drtivé většiny situací velice tichý a prakticky vůbec nevadí. Na maximální otáčky přechází až po chvíli plné zátěže, nikoli okamžitě, a i v takové situaci je výrazně tišší. Stejnou hlučnost přístroj generuje i po přetaktování, těch „pár Wattů navíc“ nic nemění.

Připomeňme, že náš graf udává hodnoty dBA, ale sloupečky jsou přepočteny na akustický tlak s minimem 30 dBA (mez zaručené přesnosti u používaného měřáku Voltcraft SL-200) a maximem obvykle 50 dBA (jen málokdy něco dělá věší kravál, abychom s touto mezí museli hýbat).

MSI Wind U100: hmotnosti

Porovnání hmotnosti jednotlivých částí je věc, u které bych se rád krátce zastavil. Pravidelní čtenáři jistě vědí, že si ceníme, pokud aktivnější z vás občas v diskusi, či mailu přijdou s nějakým zajímavým postřehem či vylepšením, které rádi následně do článků zahrneme. Tentokrát to byl Radek Smrž (díky), který mi připomněl tak trochu v prachu času zapomenutou myšlenku porovnávat i hmotnost jednotlivých komponent. Nově tedy obohacujeme recenze notebooků a netbooků nejen o srovnání jejich vlastní hmotnosti (vážíme sami, nejde o papírové údaje výrobce), ale také hmotnost doprovodných součástí.

U zařízení s výdrží pouhé dvě hodiny totiž nelze než sebou nosit i napájecí adaptér. Stejně tak mnozí využijí dodávané brašny či pouzdra.

V grafu tedy můžete vidět, že netbook MSI je sám o sobě zhruba o 8 % těžší. To je jistě dáno větším LCD panelem a možná použitými materiály. To ale není konečná, připočtěme si k tomu hmotnost napájecího adaptéru se síťovým kabelem a MSI přidává k hmotnosti opět o trochu více (těch 52 g navíc ale berme jako pozitivum, přeci jen jde o napájení, viz. zmínka o zahřívání u Aspire One).

Významný rozdíl je v hmotnosti dodávaného obalu. Mohlo by se sice zdát, že MSI vás nutí tahat zbytečně těžkou „artilérii“, ale opak je pravdou. Připomeňme, že Acer dodává s netbookem pouhé textilně-koženkové pouzdro, které si neklade žádné cíle z hlediska mechanické ochrany. Víceméně pouze chrání notebook před upatláním, poškrábáním, zaprášením či něčím takovým. Zato MSI vám dá kvalitní brašnu na zip, která jistě netbooku zachrání nejednou život, až vám vypadne z ruky na zem a podobných vypjatějších momentech.

Celkově tak sebou sice u MSI budete tahat o čtvrt kila navíc, ale všechny tři hmotnost navyšující aspekty se dle mého vyplatí (větší LCD, nezahřívající se adaptér, kvalitní brašna). Samozřejmě pokud by byl netbook určen pro nějakou slečnu/paní do menší kabelky, spíše mi přijde vhodnější Acer, ale nedokáži si v takové kabelce představit chumel napájecí kabeláže s adaptérem :-).

MSI Wind U100: start/stop odpočty

Rychlost nastartování i vypnutí Windows XP Home je u MSI viditelně lepší, jistě to bude díky poměrně slušné čistotě základní instalace operačního systému nezanesené utilitami výrobce (chválím). I uspání na disk je při stejném množství RAM o něco rychlejší, probuzení vychází nastejno.

Kapitoly článků

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku MSI Wind PC U100: netbook s Intel Atomem

Pátek, 5 Červen 2009 - 21:55 | Anonym | Mám ho od včerejška. Už s pamětí 2 GB, HDD 160 GB...
Neděle, 28 Prosinec 2008 - 14:47 | Anonym | heh: Hodnocení mechanického provedení je bohužel...
Neděle, 28 Prosinec 2008 - 14:40 | Anonym | akceleraor: Ty na tom provozuješ Visty? Nevím, že...
Čtvrtek, 18 Prosinec 2008 - 23:37 | Anonym | ReadyBoost: No vzhledem k tomu, ze rychla Class6...
Čtvrtek, 18 Prosinec 2008 - 00:27 | Artthur | >>WIFTE: však práve preto, že nie...
Čtvrtek, 18 Prosinec 2008 - 00:18 | Anonym | WIFT: "ReadyBoost této náročné práci...
Čtvrtek, 18 Prosinec 2008 - 00:00 | WIFT | >> Artthur: Já doufám, že mezi...
Středa, 17 Prosinec 2008 - 23:52 | WIFT | >> heh: Re: "disk je aj...
Středa, 17 Prosinec 2008 - 23:45 | Artthur | >>WIFT & heh: díkes páni,...
Středa, 17 Prosinec 2008 - 23:35 | Anonym | WIFT: nechcem sa tu o tom moc hadat, pretoze...

Zobrazit diskusi