Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

SSD je levnější než HDD

Co je levnější? SSD, nebo HDD?
Jestli vás nadpis vyprovokoval natolik, že máte chuť rovnou skočit do diskuze a říkat, co to je za blbost, nejprve čtěte…

Nadpis není volen jen tak náhodou. Jeho účelem dokonce není ani snaha upoutat na nějakou senzaci. Jeho účelem je ukázat, že pokud máte nějaké speciální kritérium – a tentokráte překvapivě nemyslíme výkon, pak je možné najít v SSD skutečně levnější produkt vhodný pro daný účel – v tomto případě pro účel „postavit to levněji“.

U interních datových úložišť pro domácí PC je dnes celkem běžné, že se kupuje podle dvou hlavních kritérií: kapacita a cena. Výkon lze považovat za jisté upřesňující kritérium, ale většinou nemá na výběr takový vliv jako kapacita a cena. Pokud je výkon postaven na první místo, uživatel zpravidla sáhne po SSD, protože prostě SSD je bez diskuze svižnější než HDD (v drtivé většině případů – nepočítáme jisté exempláře, kterých je dnes již velice málo).

Pokud je kritériem kapacita, pak není co řešit, zde jsou na tom jednoznačně nejvýhodněji pevné disky. Sice existují 1TB+ SSD, ale to jsou opravdu extrémy, které nejspíše nemá doma nikdo z vás. Typicky máte doma nějaké to „terárko“, případně „dvouterárko“ a podobně, zkrátka kapacitu už nepočítáte na gigabajty, ale na terabajty (nanejvýš poloviny, výjimečně čtvrtiny terabajtů).

Co když je ale kritériem číslo 1 cena? Typický příklad: potřebuji postavit HTPC. Počítač, kde bude nějaká deska, procesor ideálně s integrovanou grafikou (neboť víc netřeba) a nějaký malý disk čistě na operační systém, protože úložiště mám jinde, dávno řešené formou třeba síťového nebo jiného externího HDD, kde už ty zlomky TB dat jsou. Zkrátka potřebuji, aby to pojalo bez problémů třeba Windows 7 a pár nezbytných drobných aplikací.

Možná vás to překvapí, ale v takovém případě dnes vychází nejlevněji právě SSD. Dlužno dodat, že ten rozdíl oproti HDD není moc velký, ale SSD opravdu levnější je. V dnešní době „harddiskové krize“, která už pomalu odeznívá, je totiž nejlevnějším pevným diskem 160GB WD Scorpio Blue - u CZC stojí 1 360 Kč (ano, jde o 2,5” disk). Na takový disk, když nainstalujete Windows 7 a dostanete se se vším všudy na zabranou kapacitu 20 GB (a to trochu přeháníme), tak vám na něm zbude 140 GB místa.

WD Scorpio Blue

Na Windows 7 v této konfiguraci bude tedy bohatě stačit 30GB SSD. Menší už bude moc malý, protože menší má 20 GB a ještě menší má 16 GB – i když se se systémem Windows 7 hodně uskromníte, takhle natěsno už to instalovat nedoporučujeme. Kolik tedy stojí nejlevnější 30 či 32GB SDD? Podívejme se opět do CZC: Silicon Power Extreme series E20 32GB je za 1 271 Kč vč. DPH. Jak vidíte sami, je to méně než za nejlevnější pevný disk. A parametry? 250/230 MB/s rychlost čtení/zápisu, SATA 3Gbit/s, TRIM a i bez udání hodnoty IOPS věříme, že to nebude horší než u pevného disku. S ohledem na pouhý provoz operačního systému bychom se nebáli ani trvanlivosti.

Silicon Power SSD E20

Pokud ve vás značka „Silicon Power“ budí nedůvěru, je dalším kandidátem 30GB SSD ADATA S396 za 1 340 Kč (bereme, že ani ADATA nemusí být značka řadu uživatelů uspokojující, ale budiž, jde také o variantu a my to považujeme za takový „etalon nejlevnějších SSD“). To už je oproti zmíněnému HDD jen o dvacku levnější, zatímco ztrátu 2 GB oproti Silicon Power můžeme považovat za zanedbatelnou (spíše bychom se přiklonili k tomu, že ty 2 GB budou rezervovány za účelem prodloužení životnosti SSD). Parametry: 280/250 MB/s čtení/zápis, 50 000 IOPS/4K a tříletá záruka. A opět to bude svižnější než HDD.

ADATA S396 30GB SSD

Když se podíváte do e-shopu Alfa.cz, tak tam se podobného cenového poměru nedočkáte. Nejlevnější HDD je 160GB WD Scorpio Blue za 1 386 Kč, zatímco nejlevnější SSD nad 20 GB je 32GB ADATA S596 Turbo s poměrně pomalým zápisem 60 MB/s, a to za 1 434 Kč. Podobně na Alza.cz najdete 160GB Scorpio Blue za bez koruny rovných 14 stovek, zatímco za nejlevnější >20GB SSD dáte o pětikorunu více – OCZ Onyx Series 32GB (1 403 Kč, pomalý 70MB/s zápis). Podobně na tom budete i u dalších e-shopů. Ze všech těchto nabídek vychází pořád nejlevněji 32GB SSD Silicon Power za necelých 13 stovek u CZC.

Co to tedy znamená? Skutečně lze říci, že pokud jdete po ceně, vychází SSD levněji než pevný disk. Tento trend má přitom šanci na pokračování, protože pevné disky půjdou s cenou dolů jen velmi neochotně (zejména pak ty nejlevnější), zatímco u SSD se dá cenový sestup očekávat, jde stále o technologii relativně mladou. Navíc: koho by dnes zajímal 160GB 2,5” pomalý pevný disk, když za cenu podobnou – a jak jsme si ukázali, někdy i nižší – lze najít SSD s dostatečnou kapacitou i pro systém Windows 7? Takový disk bude zajímat jen pár jedinců, většinou i v případě pevného disku půjde uživatel do vyšší kapacity, protože 160 GB je v dané situaci už dost málo na to, aby mělo smysl to kupovat zrovna v podobě pevného disku. Malou kapacitu, kam řadíme cokoli pod 200 GB, uživatel kupuje typicky kvůli ceně, kapacita je až druhořadá, pokud ovšem nespadne pod kritickou mez, tj. kapacitu schopnou pojmout to, co na daném úložišti nutně potřebujeme mít.

S ohledem na skutečnost, že e-shop CZC je v tomto ohledu v podstatě takovým „průkopníkem“, můžeme klidně říci, že stojíme právě na prahu období, kdy se křivky cen nejlevnějších užitečných SSD a HDD začínají křížit. A zrovna scénář, kdy potřebujeme v PC úložiště „jen na ten systém“, není už nějakou chvíli nic vyloženě exotického.

Tagy: 

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku SSD je levnější než HDD

Úterý, 26 Červen 2012 - 14:51 | MH UB | 30GB bude určitě stačit pro linuxové distro, WXP...
Neděle, 6 Květen 2012 - 09:15 | Tom M. | Před SSD mám už roky nedůvěru. Jsou tam problémy...
Úterý, 28 Únor 2012 - 14:17 | sandokan555 | HDD zastarale ..hmm skusme si zobrat obnovu dat z...
Úterý, 28 Únor 2012 - 13:53 | sandokan555 | Precital si si vobec clanok ? .. neviem ako ty...
Pondělí, 27 Únor 2012 - 09:33 | WIFT | Používám Office 2003. Aktualizuju přes MS Update...
Pondělí, 27 Únor 2012 - 08:57 | Lukáš Kohout | Z mého pohledu je HDD zastaralá technologie na...
Pondělí, 27 Únor 2012 - 08:52 | DRK | Hmm je to už víc než rok co jsem pořizoval SSD do...
Pondělí, 27 Únor 2012 - 00:18 | Martin Dudek | Taky mám jednu věc... Ve článku jde o příklad...
Neděle, 26 Únor 2012 - 16:02 | Sob | Aby taky ne, kdyz jsou tam takovy "vtipny...
Neděle, 26 Únor 2012 - 13:03 | Samboush | Taky mne to překvapilo, odešel mi starej komp na...

Zobrazit diskusi