Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Surface Pro 4 neponese Core M, přesto se obejde bez větráčku

Na rozdíl od Applu nepoužije Microsoft pro čtvrtou generaci Surface Pro procesory Intel Core M. Mají sice nižší spotřebu, ale také výkon a Microsoft nechce přistoupit k výkonnostnímu downgradu.

Od vydání Surface 3 (bez Pro) uplynulo pár týdnů, a tak se pozornost upírá k vybavenějšímu modelu vyšší řady, Surface Pro 4. Začátkem dubna jsme avizovali, že rozlišení zůstane na aktuálních 2160×1440, což se v podstatě potvrzuje. Nemění se ani úhlopříčka 12″, což dává výsledných 216 PPI.

Změnily se ale informace o procesoru. Doposud předkládaly různé zdroje dvě verze: Core M z řady Broadwell nebo Core i z novější řady Skylake. Vypadá to, že pravda není ani na jedné, ani na druhé straně. Microsoft se prý nechce spoléhat na Core M, které by znamenalo výkonnostní downgrade. Připomeňme, že minulý generace (Surface Pro 3) postavená na Haswellu nabízela tři modely procesorů. V nejnižší cenové relaci 11,5W Core i3-4020Y, ve střední 15W Core i5-4300U a v nejvyšší 15W Core i7-4650U. Zatímco procesorová řada „Y“ je v podstatě přímým předchůcem Core M, řada „U“ je výkonnější ultrabookové jádro, které by s Core M nebylo možné výkonnostně zastoupit.

Nový Surface proto nabídne opět výkonnější Core i; tentokrát však z řady Broadwell. Přestože se neočekává výraznější pokles TDP, mělo by zařízení disponovat bezvětráčkovým chladičem a celkově tenčím provedením. Na jistý pokles spotřeby přesto dojde - i když by měla v souvislosti s odlehčením mírně klesnout kapacita baterie, celková výdrž na jedno nabití bude delší.

Největší rozpory se týkají data vydání. Zatímco některé zdroje předpokládají uvedení již v květnu, tedy rok po předchozím modelu, jiné počítají spíš s koncem léta.

Zdroje: 

Diskuse ke článku Surface Pro 4 neponese Core M, přesto se obejde bez větráčku

Úterý, 5 Květen 2015 - 22:35 | Zipiik | Neco mi nehraje, v porovnani s Pro 3 CPU podobnym...
Úterý, 5 Květen 2015 - 15:35 | Lukas Mach | Pro vedce je to idealni zarizeni. Clovek muze...
Úterý, 5 Květen 2015 - 07:21 | Virtualizátor | Já teda tyhle hračky dost dobře nechápu, dyť to...
Pondělí, 4 Květen 2015 - 16:48 | BTJ | Tak 14nm je jasnych, ale tim broadwellem bych si...

Zobrazit diskusi