Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Takto Canonical vyřeší podporu GPU v serveru Mir

Mir v roce 1998
Jelikož si jde Mir svojí vlastní cestou, nemůže plně využívat vývoj Waylandu pro své potřeby. Canonical ale naznačil, jak si poradí s GPU Nvidia i Androidem.

Z hlediska GPU Nvidia je potřeba dodat, že se bavíme o funkčnosti zobrazovacího serveru Mir s uzavřenými ovladači od Nvidie, který Mir tak nějak nechává bez většího povšimnutí. Funkčnost do ovladače otevřeného, tedy nouveau, může Canonical samozřejmě naprogramovat.

Nvidia ve svém uzavřeném ovladači využívá tzv. EGL Streams. EGL je rozhraní, které umí propojit API od Khornosu (OpenGL atd.) s nativním systémem daného OS pro zobrazování. EGL používá kupříkladu BlackBerry v rámci BB OS 10, stejně jako Androidí GPU ovladače, ale také Wayland, knihovny SDL, Tizen no a konečně také Nvidia ovladače pro firemní GPU. Je to zkrátka takový víceméně zavedený standard.

Použití EGL ale třeba tvůrci Waylandu kritizují, jelikož by rádi přešli na nějaké novější API. Mir aktuálně prodělává refactoring kódu ve spojení s rozdělením na renderovací a zobrazovací komponentu. Z hlediska výstupů počítá Mir s KMS, X11, HWC, „nested“ i „offscreen“, z hlediska renderovacího systému pak aktuálně v Canonicalu mají pohromadě CPU, GBM/Mesa (Generic Buffer Manager), EGL streamy pro Nvidii a ANWB pro Android. Z toho lze usuzovat, že Mir je připravován pro bezproblémový běh jak na desktopech či obecně počítačích, tak nad Androidem.

Z hlediska EGL je „u konkurence“ počáteční podpora v Mutteru / GNOME, ale jiné Wayland kompozitory (samotný referenční Weston i KDE Plasma) by ale raději jiné API a hlavně pokud možno jen jedno API. Konkrétně Mesa/GBM. Nvidia prý tohle aktuálně má ve vývoji, ale zatím z ní nic nevypadlo.

Zjednodušeně řečeno: hypotetické budoucí Ubuntu, které „zahodí“ X.Org a nasadí Mir jako výchozí grafický server, bude mít (aspoň to tak zatím vypadá) podporu pro grafiky Nvidia s firemním uzavřeným ovladačem zajištěnu skrze EGL. A aby s tímhle mohlo běhat prostředí KDE5, musel by jeho kompozitor KDE Plasma také podporovat EGL, namísto jeho tvůrci preferovaného pouze GBM/Mesa. No, začíná v tom být trochu bor… nevěstinec.

Zdroje: 

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Takto Canonical vyřeší podporu GPU v serveru Mir

Čtvrtek, 23 Březen 2017 - 12:20 | Qvoshi | O to bych se vůbec nebál. AMD není nVidie a...
Čtvrtek, 23 Březen 2017 - 10:35 | RedMaX | Nevim, ale NVidia prislibila podporu pro Mir v...

Zobrazit diskusi