Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

V laboratoři může být Tegra 4 rychlejší než Snapdragon 800

Nvidia Tegra 4
Podle Nvidie je nejrychlejší Tegra 4, podle Qualcommu Snapdragon 800. Analytická společnost The Linley Group usoudila, že těmto tahanicím chybí k dokonalosti už jen jedna věc - její názor…

Téma je to ovšem řádně bizarní: Řeší produkty, které nejsou ani vydané, ani dostupné a ani otestované nezávislými subjekty. Možná i právě proto obě strany chtějí využít situaci a prezentovat své zboží jako to „nej“, dokud jim to nezávislé subjekty nemohou omlátit o ústa. Logika totiž říká, že nejrychlejší může být jen jeden. Nebo ne? :-)

Než se podíváme na podstatu filozofické stránky problému, zrekapitulujme si situaci. Již unikly nějaké výsledky Tegry 4 - ty však nebyly příliš pozitivní a Nvidia je prohlásila za nevěrohodné - pravděpodobně naměřené na předprodukčním vzorku, který neběžel na plných taktech. Následně potvrdila, že Tegra 4 bude nejrychlejším čipem, což si nenechal líbit Qualcomm, který tvrdí, že jeho Snapdragon 800 je ještě dál. Problém je v tom, že nový Snapdragon dosud neměl nikdo z rukou, Qualcomm oproti Nvidii nezveřejnil ani výsledky interních testů, a tak je vlastně objektivní srovnání nerealizovatelné.

The Linley Group (TLG) ale upozornila na dvě fakta. První vychází z výsledků, podle nichž je Tegra 4 rychlejší než Snapdragon S4 Pro (APQ8064). TLG na základě známých parametrů Snapdragonu 800 usuzuje, že by neměl být rychlejší než Tegra 4. Druhá informace se týká odpadního tepla, které Tegra 4 produkuje. Podle TLG nebude většina zařízení dimenzovaná tak, aby čip na plných taktech zvládala uchladit byť jen po krátké časové úseky. Až na pár výjimek by Tegra 4 ve většině mobilních zařízení měla běžet na nižších frekvencích, než při jakých byly změřeny ony laboratorní výsledky potvrzující statut nejrychlejšího ARM SoC na světě.

Teoreticky pak může dojít na situaci, kdy Tegra 4 bude nejrychlejší v laboratorních testech a několika konkrétních „těžkotonážních“ tabletech, zatímco Snapdragon 800 nabídne vyšší výkon v případě běžných zařízení, která Tegře neumožní běžet naplno. Otázkou samozřejmě zůstává, jak na tom po termální stránce bude produkt Qualcommu.

Diskuse ke článku V laboratoři může být Tegra 4 rychlejší než Snapdragon 800

Pondělí, 18 Březen 2013 - 07:44 | Lecco | Samozřejmě, že je lepší Moskvič. :=)
Čtvrtek, 14 Březen 2013 - 11:45 | mixal 11 | Predsa na Windows RT :)
Středa, 13 Březen 2013 - 14:07 | Rafan | dobrá reakce :-)
Středa, 13 Březen 2013 - 13:06 | kypec | Stačí, že je to ARM kompatibilné. Máš ešte nejaký...
Středa, 13 Březen 2013 - 12:10 | BTJ | Lol, k cemu to je, kdyz to neni x86 kompatibilni...

Zobrazit diskusi