Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Tegra 5 Logan přinese unifikované GPU

Nvidia Tegra logo
Tegra 4 sice k mání ještě není, ale už se dozvídáme, jak bude vypadat její nástupce. Unifikované grafické jádro, které bylo očekávané již s nástupem čtvrté generace, přinese nakonec pátá - Logan.

Grafika Tegry 3 nabízela 12 výpočetních jednotek - 4 pro geometrii a 8 pro pixely, Tegra 4 rozdělení zachovala a zvýšila množství jednotek na 24 geometrických a 48 pixelových (celkem 72). S pátou generací máme očekávat nasazení unifikované grafické jádro architektury Kepler, což by mohlo znamenat použití jednoho SMX bloku - takového, kterých má GK104 / GeForce GTX 680 osm - tedy 192 stream-procesorů s 16 texturovacími jednotkami.

Nvidia GK104 Kepler die prezentace 104d
Nvidia GK104 Kepler

Na základě snímku jádra GK104 můžeme odvodit, že jeden SMX blok v čipu vyráběném 28nm procesem dosahuje 16 mm², pokud připočteme i úměrný počet ROP (4) a úměrnou část řadiče, mluvíme asi o 24 mm². K tomu je samozřejmě třeba přičíst I/O rozhraní, 2D jádro, řízení a podobně, ale i tak je zřejmé, že s ohledem na rozměry Tegry 4 (~80 mm²) je toto realizovatelné i na 28nm výrobním procesu.

Nvidia roadmap Kepler 2012

Tegra 5 by měla být oficiálně uvedena ještě letos, konkrétně v posledním kvartálu. Kdy bude reálně dostupná, si však netroufáme odhadovat - v případě Tegry 3 dosahovala prodleva mezi uvedením a dostupností zhruba rok, v případě Tegry 4 je očekáván asi půlrok. Pokud to ani s Loganem nebude jinak, pak můžeme, odhadovat, že Tegra 4 zůstane na pultech obchodů přibližně rok.

Po Tegře 5 / Loganu nastoupí dle informací serveru Sweclockers Tegra 6 / Stark. O té zatím není známo téměř nic - snad krom architektury grafického jádra, kterou Nvidia převezme z Maxwellu, což je nástupce stávající grafické generace Kepler.

Diskuse ke článku Tegra 5 Logan přinese unifikované GPU

Žádné komentáře.