Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Test: D-Link NAS ShareCenter Pulse DNS-320

D-Link ShareCenter DNS-320: Pohled dovnitř na základní desku a SATA konektory
V dnešním testu se podíváme na jedno ne úplně nové síťové úložiště Network Attached Storage neboli NAS) od společnosti D-Link, DNS-320. Jde o starší řadu, která má dnes již svého rychlejšího nástupce, nás ovšem zajímalo, zda lze takovýto ne příliš drahý produkt v domácím prostředí „uživit“ (či spíše užít). V nabídce firmy CzechComputer, která nám DNS-320 spolu se dvěma 2TB disky Samsung zapůjčila, jde totiž o nejlevnější řešení z těch, kam lze připojit rovnou dva SATA disky. Podíváme se tedy na přenosovou rychlost, spotřebu, hlučnost a pokusíme se nějak obsáhnout, co všechno vlastně tento NAS kromě poskytování úložného prostoru po síti dovede.

Jak moc máte rádi „unboxing videa“? Pokud je nemusíte, ani to následující nepouštějte a přeskočte rovnou dolů.

Z videa jste už možná pochopili (pokud jste ho neviděli, dozvíte se to nyní), že testujeme variantu dodávanou bez pevných disků. Ty si musíte dokoupit zvlášť, nebo máte možnost koupit i verze již osazené. My jsme se rozhodli pro „vlastní řešení“ a osadili NAS dvěma 2TB disky Samsung z úsporné edice EcoGreen F4 s 32MB bufferem.

2× Samsung Spinpoint F4EG (HD204UI)

V balení tak najdete celkem logicky jen samotný NAS, napájecí adaptér, dva druhy kabelů s různými koncovkami pro elektrické zásuvky (jedna bude pasovat do vaší zásuvky, druhým můžete třeba přivázat louč k židli), dále pak „kus datového kabelu“ a „ostatní“ příslušenství, které zůstane s velkou pravděpodobností netknuto v krabici až do jejího vyhození (řeč je o manuálu a dodávaném CD).

D-Link ShareCenter DNS-320: Obsah balení

Samotný box NASu je vyveden v lesklém provedení velmi ochotně chytajícím prach (návrhář takového řešení by za tohle zasloužil potrestat nuceným utíráním prachu v bytě majitele NASu po dobu jeho záruky). Po vybalení na vás tedy čekají nejprve krycí fólie (my jsme je nesundávali). Krabička je to sama o sobě velice lehká, těžkou z ní pak udělají až osazené disky. To je nicméně opět velmi lehká záležitost, nebudete potřebovat vůbec žádné šroubováky, šroubky nebo něco podobného. Disky se do NASu jednoduše nasunou tak, aby zapadly na příslušné SATA konektory, krabičku pak zavřete a je to hotové. Instalaci disků zachycuje druhé dnešní video:

Pokud jde o „vnější ovládání“, pak i to je poměrně jednoduché. Zadní část je vyloženě „blbuvzdorná“, co kam nepatří, tam to nejde strčit, pokud neoplýváte namísto inteligence nadměrnou silou. Konektory jsou zde totiž jen dva, do jednoho přijde napájení, do druhého datový kabel, který na druhé straně připojíte do vaší sítě. Kdybyste nevěděli, co s tím, zeptejte se někoho, kdo tomu rozumí (třeba „Pepy od vedle“, na tohle opravdu nemusíte volat technika z firmy).

D-Link ShareCenter DNS-320: Větráček, konektory pro LAN a napájení

Po zapojení a umístění na nějaké stálé místo už stačí NAS jen zapnout. Protože budeme produkt vracet, nechtěli jsme odlepovat krycí fólie, takže tlačítko pro zapínání není to pod krytkou vedle USB konektoru, ale to druhé (svislé, vpravo nad krytkou).

D-Link ShareCenter DNS-320: USB port, tlačítko pro rychlé zálohování

Lehce obtížnější „stisknutelnost“ považujeme za záměr a jakousi ochranu proti nechtěnému zmáčknutí např. při manipulaci (což ale za chodu nedoporučujeme, s pevnými disky by se během provozu manipulovat nemělo). NAS není hloupý a roztáčí disky vždy po jednom (pokud osadíte dva), aby nevyvíjel na napájecí adaptér příliš velké špičkové nároky.

D-Link DNS-320: indikační LEDky

Rozchození poznáte podle indikační LEDky Power a rozsvícení/blikání LEDek pro jednotlivé disky (L a R jako disk vLevo a vpRavo ;-). Pokud zapojíte něco i do USB, pak i pro tento případ je tu speciální kontrolka. LEDky od disků indikují činnost „obecně“, tedy neblikají se známou přesností jako v PC, ale pomaleji. Při nečinnosti svítí, čímž indikují, že je konkrétní diskový slot obsazen diskem. Stejné je to i s indikací USB.

D-Link ShareCenter DNS-320: Pohled dovnitř na základní desku a SATA konektory

Pohled dovnitř čistě po odklopení krytu ukazuje většinu desky, pojďme se podívat na jednotlivé komponenty:

D-Link ShareCenter DNS-320: Procesor Marvell 88F6281

Srdcem celého NASu D-Link DNS-320 je procesor Marvell 88F6281 obsahující ARM jádro Sheeva běžící v tomto případě jen na 800 MHz (procesor zvládá až 1,5 GHz) s 256 kB L2 cache. Na interní sběrnici, kam je připojeno i toto jádro, jsou dále kromě jiného DDR2 paměťový řadič, PCI Express ×1 rozhraní (zde nejspíše nevyužito), SATA řadič se dvěma porty (oba využity), USB 2.0 řadič (také využit) a dvě MAC vrstvy pro gigabitové ethernet síťovky (využita je jedna). Plus samozřejmě rozhraní pro další drobnosti, zejména flash paměť. Procesor může startovat operační systém jednak z flash paměti, dále také ze SATA zařízení a též z řadiče na PCI Express. Pochopitelně v tomto NASu je to uzpůsobeno k bootování pouze z interní flash paměti.

D-Link ShareCenter DNS-320: Paměťové čipy Samsung DDR2-667 5-5-5 2×512Mbit (celkem 128 MB RAM)

Procesor by se zcela pochopitelně neobešel bez RAM. Pryč jsou doby, kdy stačilo pár megabajtů, zde jsou dva 64MB čipy Samsung DDR2-667 CL5, NAS má tedy 128 MB operační paměti, což na druhou stranu skýtá potenciál pro rozšiřování možností. S původním firmwarem bylo dokonce možné na SATA disky nainstalovat upravené sestavení Debian Squeeze Linuxu, nám se to po upgradu na verzi 2.0 už nepovedlo (možná jsme se málo snažili, ale o tom, jak provozovat Linux na NASu a upravit si jej velmi podrobně k obrazu svému, tento článek není).

D-Link ShareCenter DNS-320: Gigabit ethernet PHY Marvell 88E1116R „Alaska“

Síťovku zde obstarává opět řešení od společnosti Marvell, PHY čip Alaska 88E1116R zajišťuje připojení ke gigabitovému ethernetu (pochopitelně zpětně kompatibilní se 10/100Mbitem, to snad netřeba zdůrazňovat). Celkovou průchodnost dat z disků až k cílovému PC pochopitelně ovlivňuje hodně věcí, nejvíce asi procesor v NASu (zde tedy Marvell 88F6281).

D-Link ShareCenter DNS-320: Weltrend WT69P803

Weltrend WT69P803 je pro nás malou záhadou, tipovali bychom si, že má cosi do činění s USB portem.

D-Link ShareCenter DNS-320: Samsung SLC NAND flash K9F1G08U0C-PCB0 128 MB

Druhá strana základní desky ukrývá SLD NAND flash čip Samsung s kapacitou 128 MB. Zde je firmware, nebo chcete-li „operační systém NASu“. Místa by tam mělo být dost, samotný firmware má několik málo desítek MB (verze 1.00 měla 23, verze 2.00 má 27 MB), ono se to pak ale celé nejspíše při upgradu uvnitř rozbalí, takže to zabere víc, každopádně se domníváme, že rezerva tam je ještě slušná, což skýtá jistý potenciál pro přidávání nových funkcí do budoucna (sám upgrade z firmwaru 1.00 na 2.00 vypadá opravdu impozantně).

Tagy: 

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Test: D-Link NAS ShareCenter Pulse DNS-320

Čtvrtek, 26 Červenec 2012 - 12:26 | Roman Kačírek | Je tedy možné na tento NAS doinstalovat třeba...
Pondělí, 9 Červenec 2012 - 19:26 | pohoda78 | oprava odkazu http://www.zyxel.com/cz/cs/...
Pondělí, 9 Červenec 2012 - 19:22 | pohoda78 | Zdravim, vidim, ze se tomu rozumite a tak bych se...
Pátek, 1 Červenec 2011 - 09:10 | HEC | Ten (ne)výkon FreeNASu byl samozřejmě myšlený na...
Středa, 29 Červen 2011 - 22:23 | Jiri Macourek | S vetsinou veci ve Vasem prispevku by se dalo...
Středa, 29 Červen 2011 - 22:00 | Jiri Macourek | Mohu se zeptat. Jak jste na tom udelal raid6?...
Středa, 29 Červen 2011 - 13:18 | prof0021 | jo a samozrejme si delam take zalohy dulezitych...
Středa, 29 Červen 2011 - 13:17 | prof0021 | Ja to myslel jinak. To co popisuji delam na tom...
Pondělí, 27 Červen 2011 - 14:31 | Tomas R | Zdravim, mam tento NAS kupeny asi mesiac a kvoli...
Pondělí, 27 Červen 2011 - 11:21 | HEC | Několik poznámek, k recenzi (spíše tedy...

Zobrazit diskusi