Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Hodnocení, závěr

D-Link ShareCenter DNS-320: Pohled dovnitř na základní desku a SATA konektory
V dnešním testu se podíváme na jedno ne úplně nové síťové úložiště Network Attached Storage neboli NAS) od společnosti D-Link, DNS-320. Jde o starší řadu, která má dnes již svého rychlejšího nástupce, nás ovšem zajímalo, zda lze takovýto ne příliš drahý produkt v domácím prostředí „uživit“ (či spíše užít). V nabídce firmy CzechComputer, která nám DNS-320 spolu se dvěma 2TB disky Samsung zapůjčila, jde totiž o nejlevnější řešení z těch, kam lze připojit rovnou dva SATA disky. Podíváme se tedy na přenosovou rychlost, spotřebu, hlučnost a pokusíme se nějak obsáhnout, co všechno vlastně tento NAS kromě poskytování úložného prostoru po síti dovede.

NAS D-Link DNS-320 jsme si zběžně projeli, cílem tohoto článku nebylo vyzkoušet úplně všechno a do detailu otestovat každou drobnost v chování, ale troufáme si říci, že jsme tímto pro potenciálního zájemce udělali o tomto produktu obrázek, podle něhož se rozhodovat dá. Mohli jsme např. vyzkoušet funkci Media Serveru, neudělali jsme to z jednoduchého důvodu: prostě to funguje a podpora formátů je beztak záležitostí přehrávače. Mohli jsme vyzkoušet Time Machine, ale nemáme Maca ;-). Mohli jsme se více zaobírat nastavováním práv pro jednotlivé uživatele, ale myslíme si, že to není zapotřebí. Mohli jsme vyzkoušet ještě řadu dalších věcí, ale recenze by pak neměla 9 stran, ale podstatně více a byla by k neučtení. Troufáme si říci, že většinu věcí, kvůli kterým by zájemce o malý levný NAS pro dva disky měl, nebo neměl koupit právě tento, jsme popsali. V neposlední řadě stále ještě na tvorbu mnohastránkových recenzí, které téměř nikdo nečte celé, ale každý si z ní vybere jen to své, nemáme kapacity. Kromě toho si myslíme, že tvorba takových recenzí je všeobecně neefektivní.

Kladně musíme každopádně ohodnotit spotřebu, to je něco, čeho s jakýmkoli PC nedosáhnete, navíc s cenou o několik málo korun přesahující 2300 Kč. Do kladů určitě musí padnout i cena za dané řešení, konkrétně v nabídce CzechComputer, odkud jsme měli NAS zapůjčený, jde o nejlevnější NAS pro dva disky. NAS také nabízí poměrně velké množství více či méně zajímavých funkcí, za všechny jmenujme P2P (BitTorrent) klienta, díky němuž můžete sdílet svá data s ostatními při minimálních nákladech (to souvisí s již zmíněnou spotřebou).

Poněkud záporně bychom se chtěli vyjádřit k hlučnosti. Ne, že by NAS byl vyloženě křikloun, ale o ticháčkovi také hovořit nelze. Být s ním dlouhodobě v jedné místnosti není úplně ono, asi by vás NAS začal po několika dnech štvát. Určitě bude lepší jej dát někam, kde nikomu nebude jeho nepříliš tichý větráček vadit.

Úplně spokojeni nejsme ani s kvalitou vestavěných aplikací. Stahování z FTP serverů je nedomyšlené a napůl nefunkční (nestahuje ani podsložky, ani obsah zadaných složek – toto očekáváme, že by mohl opravit nějaký další firmware). ISOMount je sice pěkná funkce, ale poměrně dost pomalá. Nijak zvlášť neválí ani práce s USB disky a tiskárnu přes toto rozhraní bychom asi také raději připojili nějakou „jí přirozenější“ cestou, byť svým způsobem použitelná je i při připojení do NASu (pokud máte tiskárnu jen s USB rozhraním a nechcete od ní další funkce, které by případně mít mohla, pak NAS jako tiskový server poslouží vcelku obstojně). Obecně také od tohoto modelu neočekávejte nějaké závratné rychlosti práce s disky, ale na přehrávání médií to stačí s velkou rezervou.

Celkově bychom řekli, že určitě nejde o špatný produkt, naopak jde o NAS, který rozhodně za zvážení stojí. Ocenění od nás ale nedostane, k tomu mu chybí ještě vyladit pár much. Ne, že bychom tento produkt nechtěli doporučit, ale na udělení ocenění máme přeci jen trošku vyšší nároky, a to i na ocenění s jednou hvězdičkou.

Klaďas
Klady
 +  skvěle nízká spotřeba
 +  zvládá dva SATA disky
 +  P2P (BitTorrent) klient
 +  funkce ISOMount pro zpřístupnění obsahu ISO image souborů
 +  zasílání stavů na e-mail, práce se S.M.A.R.T. disků
 +  příznivá cena
Záporňák
Zápory
 −  FTP Download nestahuje ani podsložky, ale kvůli chybičce ani složky
 −  ne zcela vhodný pro 2,5″ disky (držely by pouze na SATA konektorech bez dalšího uchycení) 
 −  práce přes USB poněkud pomalá
 −  velmi pomalá práce se soubory přes ISOMount
 −  USB flash disky se systémem souborů NTFS lze jen číst
Kruťák
Pohlídejte si…
 /!\  vyšší hlučnost větráku (nemusí být úplně příjemné být s ním delší dobu v jedné místnosti)
 /!\  pouze základní podpora pro USB tiskárny (některé rozšířené funkce nejsou dostupné)
 /!\  žádný extra rychlík to není (po síti protáhne jen kolem 30 MB/s)
 /!\  ignoruje uživatelské nastavení atributů u souborů při práci po síti

Poděkování

Czech Computer logo
D-Link ShareCenter Pulse DNS-320 (bez disků) 2× Samsung SpinPoint EcoGreen F4 – 2 TB
D-Link NAS DNS-320
Cena (06/2011): 2 316 Kč (vč. DPH)
Záruka: 2 roky
2× Samsung Spinpoint F4EG (HD204UI)
Cena za 1 ks (06/2011): 1 693 Kč (vč. DPH)
Výpalné“ (1ks): 49 Kč
Záruka: 3 roky

Tagy: 

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Test: D-Link NAS ShareCenter Pulse DNS-320

Čtvrtek, 26 Červenec 2012 - 12:26 | Roman Kačírek | Je tedy možné na tento NAS doinstalovat třeba...
Pondělí, 9 Červenec 2012 - 19:26 | pohoda78 | oprava odkazu http://www.zyxel.com/cz/cs/...
Pondělí, 9 Červenec 2012 - 19:22 | pohoda78 | Zdravim, vidim, ze se tomu rozumite a tak bych se...
Pátek, 1 Červenec 2011 - 09:10 | HEC | Ten (ne)výkon FreeNASu byl samozřejmě myšlený na...
Středa, 29 Červen 2011 - 22:23 | Jiri Macourek | S vetsinou veci ve Vasem prispevku by se dalo...
Středa, 29 Červen 2011 - 22:00 | Jiri Macourek | Mohu se zeptat. Jak jste na tom udelal raid6?...
Středa, 29 Červen 2011 - 13:18 | prof0021 | jo a samozrejme si delam take zalohy dulezitych...
Středa, 29 Červen 2011 - 13:17 | prof0021 | Ja to myslel jinak. To co popisuji delam na tom...
Pondělí, 27 Červen 2011 - 14:31 | Tomas R | Zdravim, mam tento NAS kupeny asi mesiac a kvoli...
Pondělí, 27 Červen 2011 - 11:21 | HEC | Několik poznámek, k recenzi (spíše tedy...

Zobrazit diskusi