Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Zkušenosti z provozu (rychlost)

D-Link ShareCenter DNS-320: Pohled dovnitř na základní desku a SATA konektory
V dnešním testu se podíváme na jedno ne úplně nové síťové úložiště Network Attached Storage neboli NAS) od společnosti D-Link, DNS-320. Jde o starší řadu, která má dnes již svého rychlejšího nástupce, nás ovšem zajímalo, zda lze takovýto ne příliš drahý produkt v domácím prostředí „uživit“ (či spíše užít). V nabídce firmy CzechComputer, která nám DNS-320 spolu se dvěma 2TB disky Samsung zapůjčila, jde totiž o nejlevnější řešení z těch, kam lze připojit rovnou dva SATA disky. Podíváme se tedy na přenosovou rychlost, spotřebu, hlučnost a pokusíme se nějak obsáhnout, co všechno vlastně tento NAS kromě poskytování úložného prostoru po síti dovede.

Testy rychlosti jsme se tentokráte rozhodli neudělat jako grafy, pokusíme se vám prostě říci, jak si myslíme, že to je rychlé. Realita je totiž taková, že rychlost silně kolísá v závislosti na použití. Nejrychlejšího přenosu dat, kterého jsme se dočkali, bylo něco mezi 20 až 30 MB/s. Samotné disky samozřejmě dají více, zejména v RAID 0 (což byla i situace námi použitá v tomto NASu), v počítači s čipsetem Intel P67 jsme se v RAID 0 dostali i v nejpomalejší části (na konci disků) nad 140 MB/s, průměrná rychlost byla lehce přes 210 MB/s, začátek pole vykazoval rychlosti mezi 240 až 280 MB/s.

HD Tach RW: 2× 2TB Samsung HD204UI @ Intel P67 (RAID 0)

To je ale celkem irelevantní, protože se bavíme o připojení na LAN. Na nikoli vyloženě kvalitně postavené gigabitové síti, kde jsme měli NAS připojený, mezi počítači dosahujeme běžně 60 až 80 MB/s, rychlost NASu tedy výrazně ovlivňuje především uvnitř použitý procesor Marvell.

D-Link DNS-320 - kopírování na pole HDD v NASu
Kopírování na pole v NASu přes síť

Ještě bídnější rychlosti jsme se dočkali i na USB, připojení dalšího úložiště touto cestou je skutečně jen nouzovka. Na test jsme použili 16GB USB 3.0 flash paměť Kingston DT Ultimate, která při připojení přes USB 2.0 v PC dosahuje v podstatě na hranici možností USB 2.0, tedy něco kolem 30 MB/s pro zápis a o špetku více pro čtení (limitem je USB 2.0, protože na USB 3.0 dosahuje rychlostí ještě o dost vyšších).

Kopírování na Kingston DTU 16GB USB 3.0 v PC na USB 2.0
Kopírování na USB flash paměť v PC

Po připojení do NASu jsme se dostali na přibližně 8 MB/s pro čtení (zápis nebyl testován, flashka byla formátována na NTFS).

D-Link DNS-320 - kopírování z Kingston DTU 16GB
Kopírování z USB flash paměti připojené do NASu

Zjistili jsme navíc, že NAS „cachuje“, co zvládne. Menší soubory jsme kopírovali několikrát za sebou a při druhém a dalším kopírování to bylo o poznání rychlejší, podobné jako u pevných disků.

D-Link DNS-320 - kopírování z Kingston DTU 16GB přes cache
Kopírování z USB flash paměti připojené do NASu - vliv cache (druhé kopírování)

Abychom vám přeci jen ukázali alespoň nějaký test, vyzkoušeli jsme populární CrystalDiskMark. Zde je výsledek (jde o test rychlosti práce s oběma 2TB Samsungy v RAID 0):

D-Link DNS-320: Rychlost (CrystalDiskMark)

I zde bychom si dovolili tvrdit, že se trochu projevila cache NASu. Nejvyšší rychlost, kterou se nám podařilo naměřit, byla kolem 50 MB/s (opakované kopírování jednoho souboru).

D-Link DNS-320: Nejrychlejší kopírování z disků přes síť (vliv cache)
Jedna z nejvyšších naměřených rychlostí při kopírování z NASu

I tak počítejte s tím, že budete běžně dosahovat rychlostí nižších.

Asi úplně nejnižší rychlosti dosáhnete při použití funkce ISOMount. Tam se rychlosti pohybují až nepříjemně nízko:

D-Link DNS-320: Kopírování souborů z ISO image připojeného funkcí ISOMount
Rychlost čtení souboru z ISOMountem připojené image

I zde platí „opakování jest matkou moudrosti“, zde spíše asi „matkou rychlosti“, u kratších souborů čtených opakovaně tak dosáhnete opět na nějakých 50 MB/s. Je to ale spíše výjimečný stav, uvedené necelé 2 MB/s odpovídají realitě podstatně více.

Rychlost práce přes FTP je ještě nižší, běžně dosáhnete na rychlosti kolem 10 až 15 MB/s (také asi záleží na použitém FTP klientovi). Rychlejší to každopádně není ;).

Nakonec bychom chtěli upozornit na jeden drobný neduh: práce s atributy souborů. Jelikož je uvnitř NASu vlastně Linux a disky mají ve skutečnosti formát nikoli NTFS, jak je to vidět po síti, ale EXT3, pak si můžete hrát s právy přes síť, jak chcete, ale NAS vás nebude poslouchat. Stejně tak mu nemá smysl říkat o atributech typu „Jen pro čtení“, „Systémový“, „Skrytý“ a podobně. V Linuxu je takovým zvykem, že skrytý soubor je ten, jehož název začíná tečkou (průzkumník Windows takový název vytvořit obecně odmítá, ale v příkazovém řádku nebo patřičnými souborovými manažery s tím nebudete mít problém). Máte-li tedy soubory začínající tečkou, po zkopírování na NAS se stanou automaticky skrytými. A naopak: i skryté soubory, které tečkou nezačínají, po zkopírování na NAS skryté nebudou. V lepším případě dostanete zprávu o nemožnosti práva nastavit, v horším tu zprávu nedostanete vůbec a NAS vaše požadavky bude jen ignorovat.

D-Link DNS-320: Chyba při nastavování atributů souborů

Nakonec se také můžete setkat se zvláštní chybou během kopírování některými souborovými manažery, jako třeba FAR Manager s pluginem FileCopyEx. Některé soubory při kopírování na NAS mohou ohlásit problémy při uzavírání, jako např. tento:

FAR Manager: Chyba při kopírování souboru na NAS D-Link DNS-320

Pokud zvolíte Skip, soubor se i tak zkopíruje celý. Jen zřejmě dochází právě k problému při nastavení některých rozšířených vlastností (očekávatelných na NTFS). Při kopírování v průzkumníku by k těmto problémům docházet nemělo (žádné jsme nezaznamenali).

Tagy: 

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Test: D-Link NAS ShareCenter Pulse DNS-320

Čtvrtek, 26 Červenec 2012 - 12:26 | Roman Kačírek | Je tedy možné na tento NAS doinstalovat třeba...
Pondělí, 9 Červenec 2012 - 19:26 | pohoda78 | oprava odkazu http://www.zyxel.com/cz/cs/...
Pondělí, 9 Červenec 2012 - 19:22 | pohoda78 | Zdravim, vidim, ze se tomu rozumite a tak bych se...
Pátek, 1 Červenec 2011 - 09:10 | HEC | Ten (ne)výkon FreeNASu byl samozřejmě myšlený na...
Středa, 29 Červen 2011 - 22:23 | Jiri Macourek | S vetsinou veci ve Vasem prispevku by se dalo...
Středa, 29 Červen 2011 - 22:00 | Jiri Macourek | Mohu se zeptat. Jak jste na tom udelal raid6?...
Středa, 29 Červen 2011 - 13:18 | prof0021 | jo a samozrejme si delam take zalohy dulezitych...
Středa, 29 Červen 2011 - 13:17 | prof0021 | Ja to myslel jinak. To co popisuji delam na tom...
Pondělí, 27 Červen 2011 - 14:31 | Tomas R | Zdravim, mam tento NAS kupeny asi mesiac a kvoli...
Pondělí, 27 Červen 2011 - 11:21 | HEC | Několik poznámek, k recenzi (spíše tedy...

Zobrazit diskusi