Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Genius DVR-FHD590: srovnáváme kameru do auta pod 3 tisíce se smartphonem

Genius DVR-FHD590
Zaznamenávat pro svou potřebu, co se děje za jízdy, není vůbec špatný nápad. Vydat zákon, který by to řidičům nařizoval, by byl naopak velmi špatný nápad. Nepochybuji však, že se toho jednou dočkáme. A tak si toho užívejme, dokud to děláme dobrovolně a záznamy nemusíme nikomu na vyžádání ukazovat, ale mohou poskytnout „A2N-tyč“, když dojde „na lámání chleba“…
Genius DVR-FHD590 - výhled z auta při upevnění pod zpětné zrcátko
Genius DVR-FHD590 - výhled z auta při upevnění pod zpětné zrcátko (jedna z možností uchycení)

Ačkoli by řidiči správně nemělo nic bránit ve výhledu, jsem toho názoru, že řidič, který si musí být vědom, že usednutím za volant hazarduje se svým životem (stejně jako jím hazarduje, když usedá na bicykl, do vlaku, letadla či neusedá nikam a spoléhá se jen na své nohy) by měl sám nejlépe vědět, jestli si chce něčím výhled zakrývat, jak moc, na kterém místě a proč a především by mu do toho nikdo neměl kecat. Pokud nemáte zrovna kameru ve formě přídavného zpětného zrcátka, pak se tomu upnutím kamery na přední sklo nevyhnete (protože zpětné zrcátko, které by schovalo kameru i s držákem, najdete možná tak v autobuse), je tedy pochopitelně vhodné si dobře promyslet, kam kameru vlastně připlácnout.

S ohledem na obsah záznamu bude asi nejlepší ji umístit přímo před sebe, protože pak bude zaznamenávat zhruba to, co vidí řidič. Samozřejmě by kamera v takovém případě řidiči překážela už více, než je zdrávo, pročež se doporučuje umístit kameru kamsi do střední části předního skla co nejblíže zpětnému zrcátku, které už tam stejně je a výhledu z jisté části tak jako tak brání, takže je dobré co největší množství hardwaru schovat právě za něj.

Genius DVR-FHD590 - upevnění na předním skle
Genius DVR-FHD590 - upevnění na předním skle

Úchytný mechanizmus je poměrně dost flexibilní, lze jej umístit tak, či onak, a obvykle nebude problém ani s otočením o 90 °. Pak jste ale odkázáni jen na flexibilitu druhého kloubu, která u dnešních více sešikmených předních skel nemusí stačit.

Genius DVR-FHD590 - umístění na skle s otočeným držákemGenius DVR-FHD590 - umístění na skle s otočeným držákem o 90 °
Genius DVR-FHD590 - otáčení držáku na skle

Pokud jde o nasazování a sundávání kamery, pak je to vymyšleno tak, že samotný úchyt je našroubován na kameře (ten si buďto berete s sebou v kapse i s kamerou (silnější nátury jej schovají i s kamerou v autě), nebo se musíte obtěžovat jej odšroubovávat a zase přidělávat, což tedy pohodlné není) a do držáku se při nasazování jen zacvakne.

Genius DVR-FHD590 s úchytemGenius DVR-FHD590 - uchyceníGenius DVR-FHD590 - detail mechanizmu úchytu

Pro sundání kamery stačí zmáčknout „mechanické tlačítko“ PUSH a držák úchyt uvolní, což lze v praxi zvládnout v pohodě jednou rukou.

Držák samotný má dva klouby. Jeden (blíže k přísavce) je otočný kolem jedné osy a má zoubky, takže po utažení s ním nehnete, druhý je kulový a dá se utáhnout také velmi dobře, neboť vnitřní protistrana ke kulovému čepu má dost hrubý povrch.

Genius DVR-FHD590 - úchyt na sklo - maximální otočení směrem venGenius DVR-FHD590 - úchyt na sklo - maximální otočení směrem dovnitřGenius DVR-FHD590 - úchyt na sklo - maximální vychýlení kloubu do strany

Celkově bych řekl, že pružnost držáku jako celku i s kamerou je skutečně velmi malá, takže při otřesech se budou na záznam přenášet jen vibrace z auta a nebude docházet navíc k nežádoucímu třepotání kamery samotné vlastní vahou celé konstrukce (otázkou je, jestli by drobné třepotání nehrálo částečně roli stabilizátoru ;-).

Tu vidím jednu velkou výhodu oproti mému řešení s mobilem, neboť laciný držák, který jsem za tímto účelem zakoupil (vyloženě na zkoušku, jestli to půjde – a ono to skutečně po zmermomocnění chvíli šlo) a který jsem musel už několikrát slepovat, protože nevydržel (pročež jsem natvrdo slepil i všechny klouby, jinak by se to vrtělo jak psovi ocas), musel být ještě navíc opřený o zpětné zrcátko, aby sebou při jízdě po našich silnicích neházel. Mimochodem během provádění testů se odporoučel zcela, když se v jednom z automobilů s SDH dieselovým motorem za zvuku „Kadle Kadle Kadle“ za přispění vlastní nekvalitní přísavky utřásl od skla, upadl a rozlámal. Držák Geniusu s ničím takovým problém neměl, držel vždy velice dobře.

Genius DVR-FHD590 + Samsung Wave S8500 na předním skle auta
Genius DVR-FHD590 + Samsung Wave S8500 na předním skle auta
Tagy: 

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Genius DVR-FHD590: srovnáváme kameru do auta pod 3 tisíce se smartphonem (1. část)

Sobota, 23 Květen 2020 - 17:45 | jendakony | Já mám na palubce přidělaný mobil se zapnutou...
Úterý, 20 Únor 2018 - 12:50 | Mila88 | Zdravím, má smysl si kupovat profi kameru do auta...
Neděle, 6 Duben 2014 - 08:23 | Marek Červenka | Taky bych si koupil Finevu, ale jediný typ, co se...
Pondělí, 29 Duben 2013 - 11:39 | 007 | Rano pri vyberani letnej dovolenky (Albansko) ma...
Pondělí, 29 Duben 2013 - 11:08 | WIFT | To zní samozřejmě jako supr řešení a docela rád...
Pondělí, 29 Duben 2013 - 10:56 | mph1 | Jen doplnim, ze zorne pole ridice je vymezeno...
Pondělí, 29 Duben 2013 - 10:52 | mph1 | Ad legalnost/nelegalnost nahravky: Podle nalezu...
Pondělí, 29 Duben 2013 - 09:36 | let adlo | No mně to zase tak úžasné za tu cenu nepřipadá....
Neděle, 28 Duben 2013 - 16:34 | Damel | Kdo říká, že z jedné roztřesené fotky? Psal jsem...
Neděle, 28 Duben 2013 - 16:07 | Štěpán Burian | Tohle jsem si pořídil já a jelikož se to...

Zobrazit diskusi