Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Test tří klávesnic Cherry, mechanických i membránových

Cherry Mx Board 30 P 1100443 Klavesa
Německá společnost Cherry nově vstupuje na český trh. Zamířily sem tak mnohé typy jejích klávesnic, včetně těch s věhlasnými spínači Cherry MX. My se ale podíváme na tři různé, typově odlišné klávesnice.

Kapitoly článků

3.  Cherry Evolution Stream XT

Druhá klávesnice v testu je ze zcela jiného … těsta. Používá spínače Cherry SX což jsou v podstatě mechanicky podpořené klávesy spínající membránu pod sebou.

Výhodou tohoto řešení tak je, že klávesnice se hmatově chová daleko lépe než průměrná membránová klávesnice. Pokud si vezmeme do srovnání kupříkladu levný Genius s cenou kolem 120 Kč a dražší membránovku Logitech K120 s cenou kolem 250 Kč, pak oproti Geniusu je zde obrovský skok vpřed, kdy máte perfektně hmatově odlišen stisk kláves a chod je velmi příjemný a jistý. Logitech je poměrně blízko Cherry, ale stále mu trošku chybí.

Cherry Evolution Stream Xt P 1100437 Baleni

Model Evolution Stream XT stojí zhruba 750 Kč, takže se možná ptáte, co za trojnásobek ceny oproti modelovému Logitechu nabízí. Tak tedy zejména kvalitu a bytelnost konstrukce. Všimněte si, že zatímco MX Board 3.0 se všemi těmi spínači váží jen 830 gramů, model Evolution Stream XT váží 936 gramů.

Cherry Evolution Stream Xt P 1100439 Spodek

Klávesnice je sice tenká, ale extrémně bytelná. Proti zkroucení odolává viditelně lépe než MX Board 3.0 a je to vůbec nejbytelnější membránovka a vůbec nejbytelnější nízkoprofilovka, co jsem kdy měl v ruce. Kdybych hledal membránovou nízkoprofilovou klávesnici, tak po několikatýdenní zkušenosti by tento model byl horkým favoritem, i díky přítomnosti multimediálních tlačítek.

Cherry Evolution Stream Xt P 1100435 KlavesaCherry Evolution Stream Xt P 1100436 Kloboucek

„Spínače“ Cherry SX mají udávanou životnost 10 miliónů úhozů. Klávesnice Evolution Stream XT má rozměry 472 × 176 × 18 mm a připojuje se k PC pevným 1,8metrovým kabelem. Ten je vyveden více na pravé straně a do prostoru příliš nezasahuje. Co musím také vyzdvihnout, je nízká spotřeba této klávesnice, typický odběr je pouze 15 mA, tedy téměř 7× méně než u MX Board 3.0. Samozřejmě ale lze předpokládat, že to značí jednodušší elektroniku.

Cherry Evolution Stream Xt P 1100440 Nozicka

Nožičky klávesnice jsou v podstatě nohy. Velmi bytelné, velmi pevné. A vůbec nevadí, že jsou po okrajích klávesnice, ta je vyztužena velmi bytelným plechem a tudíž nemá tendenci se u středu prohýbat jako levné nízkoprofilovky. Odskoky jednotlivých řad kláves jsou s ohledem na konstrukci velmi malé, spíše skoro jen naznačené, ale přesto zde jsou, což hodnotím kladně.

Zkušenosti z používání

Následující text berte jako subjektivní.

Na klávesnici Cherry Evolution Stream XT si budete pravděpodobně déle zvykat. Její přesný a hmatově jasně sledovatelný chod má jednu speciální vlastnost: sepnutí kláves vyžaduje větší sílu, než je u majority klávesnic obvyklé. Nemyslím tím, že byste museli být John Rambo, abyste na ní mohli psát, ale že to vyžaduje o něco více síly. Zvyknout si na to trvá zhruba 1 až 2 týdny, pak už vám to nepřijde, ale pokud máte raději jemnější a „nenamáhavý“ chod kláves, pak raději volte jiné technologie, třeba MX Red v modelu MX Board 3.0.

Musím ale vyzdvihnout jistotu, se kterou se pak na klávesnici píše. Nemusíte pochybovat o tom, že jste klávesu sepnuli, stejně tak jasně poznáte, kdy došlo k rozepnutí stisku. Po klávesách se orientuje výborně, jsou dostatečně velké a výstupky na klávesách F a J sic menší, přesto díky nízkoprofilovému provedení okamžitě napoví o poloze rukou. Možná bych uvítal určité vyzdvižení spodní řady kláves oproti okolnímu okraji, ale to je moje osobní úchylka.

Celkově tuto klávesnici jednoznačně doporučuji. Pokud chcete nízkoprofilovou klávesnici klasičtější konstrukce a nemáte problém si pětistovku připlatit, tohle je skutečně povedená kvalita.

Kapitoly článků
3.  Cherry Evolution Stream XT

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Test tří klávesnic Cherry, mechanických i membránových

Pátek, 7 Listopad 2014 - 19:44 | davkol | Tak tomu nevěřím už vůbec, protože jsem ji měl...
Pátek, 7 Listopad 2014 - 03:05 | cyberreality | ano, stale frci o sto sest, nikde nic nedrhne, i...
Čtvrtek, 6 Listopad 2014 - 15:31 | David Ježek | ano, jsou lidi , které to zajímá. proto jsem to...
Čtvrtek, 6 Listopad 2014 - 12:16 | mikeczcom | Joo, ultraX jsem měl taky. ;-) sloužila dobře,...
Čtvrtek, 6 Listopad 2014 - 11:01 | madik | JJ videl jsem, ze jsi ji nekde doporucoval a...
Čtvrtek, 6 Listopad 2014 - 00:34 | davkol | Jak nová? Ta membrána je docela hnus a mezerník...
Čtvrtek, 6 Listopad 2014 - 00:31 | davkol | miniUSB, miniUSB, proč se nepoužívá microUSB se...
Čtvrtek, 6 Listopad 2014 - 00:30 | davkol | Však od nich se AFAIK ani nic prakticky koupit...
Čtvrtek, 6 Listopad 2014 - 00:28 | davkol | Ano. Prudit mě.
Čtvrtek, 6 Listopad 2014 - 00:28 | davkol | Kopíruje mi moje komentáře! Skandál! ಠ_ಠ

Zobrazit diskusi