Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Kteří výrobci investují nejvíc? Meziročně přisypal nejvíc Qualcomm

Kteří z top 10 výrobců přisypali do vývoje nejvíc a kteří naopak penězovodný kohoutek přiškrtili? Pojďte se podívat na přehled deseti nejvíce utrácejících výrobců čipů v IT branži…

Samotný přehled letos připravila analytická společnost IC Insights, ale zůstal nějaký čas bez povšimnutí; upozornila na něj až redakce ruského webu Overclockers. Tabulka shrnuje deset výrobců integrovaných obvodů a řadí je podle toho, kolik v minulém roce utratily za vývoj a výzkum. Aby bylo zřejmé, jak jsou (či nejsou) tyto výdaje stabilní, obsahuje také data za předešlý rok:

Za pozornost stojí čtyři firmy: V první řadě je to Intel, jehož pozice setrvává v čele žebříčku a to s velkým náskokem. Utratil $11,5 miliardy, přičemž meziročně investice navýšil o 9 %. Největším skokanem co do investic je ale bezesporu Qualcomm. Z $3,4 miliardy navýšil investice na $5,5 miliard, což znamená 62 % navíc. Nikdo jiný se mu v tomto ohledu neblíží - jeho výdaje na vývoj a výzkum jsou zhruba poloviční ve srovnání s Intelem, který ale musí financovat i vývoj nových výrobních procesů a výstavbu / výbavu vlastních továren.

Nejvíce šetřit začala ST Micro (spadá pod ní např. známá grafická divize Imagination) - výdaje skrouhla zhruba o téměř $300 milionů, což v jejím případě znamená pokles o 16 %. Na posledním místě tabulky stojí Nvidia, která je ale první co se týče poměru peněz vydělaných ku penězům nainvestovaným do vývoje. Tyto výdaje dosahují 31,3 % z příjmů. V absolutních číslech Nvidie investice do vývoje a výzkumu zvýšila (o téměř $40 milionů, tj. 3 %), v relativních vůči příjmům naopak mírně snížila - z 33,9 na 31,3 %.

Diskuse ke článku Kteří výrobci investují nejvíc? Meziročně přisypal nejvíc Qualcomm

Čtvrtek, 12 Březen 2015 - 20:08 | Fotobob | Jako je super si zakopat do Apple, že, ale seznam...
Čtvrtek, 12 Březen 2015 - 12:03 | Pjetro de | V prvej desiatke vidim len jedneho vyrobcu smart-...
Čtvrtek, 12 Březen 2015 - 10:38 | Martin Pavelec | Apple nepotřebuje vyvýjet, ten jen krade a kupuje...

Zobrazit diskusi