Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Toshiba postaví novou továrnu bez SanDisku / Western Digital

Letitá spolupráce firem Toshiba a SanDisk na vývoji a výrobě NAND flash míří, zdá se, ke konci. Obě firmy jsou ve při a novou továrnu Toshiba radši realizuje sama.

V již využívané lokalitě Yokkaichi (anglická transkripce) v Japonsku postaví Toshiba novou továrnu s prostým označením Fab 6. Původně mělo jít o obligátní rozšíření produkčních kapacit ve spolupráci se SanDiskem, ale právě spolupráce zejména po odkoupení SanDisku Western Digitalem stále více drhne.

Toshiba tedy tuto továrnu zainvestuje sama, mimo společný podnik se SanDiskem. Půjde v první fázi o vybavení za částku na úrovni 1,8 miliardy dolarů ve fiskálním roce končícím v březnu 2018. Poté bude následovat fáze 2 a plánovaný rozjezd výroby 96vrstvých 3D NAND flash čipů. Další menší částka pak zajistí instalaci dalšího výrobního zařízení. Instalace začne ještě v tomto roce.

Western Digital věc okomentoval. Podle něj jsou v konstruktivním dialogu s Toshibou ve věci plánovaných investic v rámci společného podniku a tato jednání stále probíhají a Western Digital s Fab 6 počítá.

Doplňme, že Western Digital koupil firmu SanDisk v květnu 2016. Společný podnik Toshiby a SanDisku běží od roku 2004. Western Digital však v poslední době podnikl právní kroky, aby Toshibě zamezil v oddělení divize paměťových čipů a jejího prodeje, který měl kompenzovat finanční problémy japonského výrobce. Otázkou je, jestli / v jaké podobě tedy joint venture obou firem bude pokračovat v nadcházejících letech.

Zdroje: 

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Toshiba postaví novou továrnu bez SanDisku / Western Digital

Žádné komentáře.