Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Toshiba a SanDisk startují 15nm výrobu NAND flash pamětí

Společný podnik obou tradičních partnerů se konečně posouvá z 19nm NAND flash čipů na menší. Toshiba a SanDisk tak zvedají rukavici hozenou Micronem, který již 16nanometrově své NAND flash čipy vyrábí.

Za tímto účelem rozšiřují Toshiba a SanDisk výrobní kapacity v továrně Fab 5 v japonském Yokkaichi (2. fáze rozšíření je tímto měsícem dokončena) na celkovou plochu 38 000 m² a chystají stavbu nové továrny Fab 2 ve stejné oblasti. Ta představuje dvoupatrovou budovu o celkové rozloze 27 300 m². Právě zde, v nové části Fab 5, rozjíždí obě firmy 15nm výrobu čipů.

Tento výrobní proces byl světu představen jako dokončený v dubnu tohoto roku. Počáteční výroba probíhala v první části Fab 5, jejíž zbývající kapacita je nyní též převáděna na 15nm technologii. Až dosud obě firmy vyráběly 19nm technologií 2. generace. Od 15nm výroby si pochopitelně slibují nižší náklad na čip, nižší spotřebu čipů i tepelné vyzařování.

Pokud bychom chtěli slovíčkařit, tak Toshiba/SanDisk opět o jeden nanometr překonaly Micron, když v minulé generaci se trh dělil zejména mezi 20nm čipy Micron a 19nm Toshiba/SanDisk. V obou případech - jak 16nm Micron, tak 15nm T/S - jde o evoluční vývoj, který reflektuje potřeby trhu po stále větším množství kapacitně stále větších a také rychlejších NAND flash čipech. Lze očekávat, že produkty 15nm čipy vybavené potkáme na trhu ještě letos, jak v SSD, tak v dalších typech výrobků. K jakému případnému poklesu cen přechod na 16nm / 15nm technologii v blízké budoucnosti dojde, to se nechme překvapit.

Stejně tak ohledně toho, jak si nové čipy povedou z hlediska životnosti, tedy množství možných zápisů před selháním paměťových buněk.

Zdroje: 

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Toshiba a SanDisk startují 15nm výrobu NAND flash pamětí

Žádné komentáře.