Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Třetí kvartál (červenec - září)

grafické karty - GeForce GTX 590 a Radeon HD 6990
Současné období je nejen zlomem dvou roků, ale zároveň rozhraním dvou ér: Končí dvouletá vláda 40nm procesu a architektur konce roku 2009, které nastavily směr vývoje v letech 2010 a 2011 a začíná se téměř od nuly, 28nm procesu a nových designů. Dnes se podíváme, jak si s posledním „40nm“ rokem poradila AMD i Nvidia a nezapomeneme ani na Intel…

Kapitoly článků

Červenec

Po více než dekádě čekání už málokdo věřil, že Duke Nukem Forever vůbec někdy vyjde, a tak (alespoň v tomto ohledu) bude rok 2011 považovaný za okamžik, kdy zamrzlo peklo :-). Společnost Nvidia situace vhodně využila a zájemcům o stereoskopické brýle 3D Vision přibalila i plnou verzi Duka. Prý s nimi vypadá líp než patnáct let stará DOSová verze ;-).

Duke Nukem Forever k Nvidia 3D Vision zdarma

Nedlouho poté došlo ke známému šachování s CUDA roadmapou. Nová architektura grafických čipů Kepler se totiž v různých verzích roadmapy posouvala dál a dál: Z roku 2011 na přelom 2011 / 2012 a následně zcela do 2012.

Nvidia roadmap Kepler 2012

Stará známá S3 Graphics, která od roku 1999 známe jako součást společnosti VIA, změnila majitele. Pan Wen-Chi Chen ji prodal své manželce Cher Wang, aby mohla využít její patenty pro právní obranu telefonů HTC. Samotnému prodeji předešla řada zajímavých prodejů a finančních transakcí, jejichž výsledkem byl zisk na obou na stranách. Ještěže na Taiwanu neprodukují tradiční telenovely :-).

Avatar - Mr. Bean

Trochu podivně zapůsobil výrok Neala Robisona z AMD. Konstatoval, že chystaný Xbox od Microsoftu bude schopný zvládat grafické efekty na úrovni fantasy snímku Avatar. S ohledem na relativně vzdálené vydání nové herní konzole není jasné, co si od zveřejnění této informace AMD slibovala - snad se jen chtěla nepřímo pochlubit, že získala kontrakt na výrobu jejího grafického čipu?

Informace o 64bit ARM procesoru Nvidia Denver, za které bychom nedali do ohně ruku, ani žádnou jinou končetinu, přinesl server Guru 3D. Hlavním důvodem, proč nám tyto zprávy nesedí, jsou rozporuplné specifikace a očekávaná doba vydání, která neodpovídá zprávám z jiných zdrojů. Denver zatím zůstává záhadou. Další světlezelenou záhadu přinesla prezentace Nvidie, podle níž by architektura Kepler měla přinést 3× lepší poměr výkon / watt - alespoň co se DP (double-precision) výpočtů týče. Jsme zvědaví, jak

Nvidia GTC 2011 slide 4

Závěrem prvního letního měsíce jsme si vysvětlili, proč bývá u některých her takový problém zapnutí anti-aliasingu a kdo je za to zodpovědný. I když se situace asi ani v následujícím roce nezlepší, dělají AMD i Nvidia vše proto, aby (ať už post-process metodami nebo spoluprácí s vývojáři) stávající trend změnily.

Přečtěte si:
Fusion APU „Llano“ (AMD A-Series) AMD Fusion APU Llano

TSMC blue wafer Shrnující inforamce o výrobních procesech TSMC a GlobalFoundries

Srpen

V polovině roku učinila Nvidia přítrž spekulacím a oficiálně oznámila, že mobilní Tegra 3 / Kal-El nebude na trhu dříve než v říjnu a grafické karty architektury Kepler až v roce 2012.

Když výrobci zjistili, že vydávání dalších verzí grafických karet s chladičem na sto padesát způsobů už vážně nemá smysl, pustili se jinou cestou. KFA2 a Zotac začali zkoušet štěstí s kartami obohacenými o čip XpandView, který umožnil roztažení obrazu přes 3 monitory (nebo jiné množství, podle verze použitého čipu).

Khronos Group přišla s OpenGL 4.2 a společnosti Nvidia i AMD obratem přispěchaly s prvními kompatibilními ovladači, aby mohli vývojáři a programátoři začít experimentovat a seznámit se s jejich prvními bugy :-).

Další události už jen ve stručnosti: Dozvěděli jsme se o ultramobilních čtyřjádrových APU Krishna a Wichita od AMD chystaných na rok 2012 (abychom se o pár měsíců později mohli smířit s jejich zrušením). Nvidia naťukla Virtual Graphics a Maximus - technologie pro profesionální segment, které umožní dostat ze stávajícího hardwaru víc. Nakonec jsme se dozvěděli, že APU Trinity s VLIW4 grafickým jádrem a VCE videoprocesorem na trh půjde jako součást řady Radeonů HD 7000.

Přečtěte si:
AMD A8-3850 APU v socketu FM1 AMD Fusion APU Llano

Září

S příchodem podzimu se stále častěji objevovaly „specifikace“ očekávaných Radeonů z řady HD 7000 a když internetem začala lítat jedna obzvlášť tučná megakachna, nedalo nám to a trochu jsme jí přistříhli křídla. Retrospektivně můžeme říct, že se nám podařilo správně odhalit 9 z 10 nesrovnalostí, což (doufáme) ocení alespoň 4 z 5 ajťáků ;-).

Nvidia Kal-El architektura

Pro Nvidii bylo září ve znamení Tegry. Nejprve prozradila krátkodobé i dlouhodobé plány a nakonec představila mušketýrskou Tegru 3 známou především pod kódovým označením Kal-El. Pomocné páté jádro vyrobené energeticky úspornějším procesem umožnilo dosáhnout velmi nízké spotřeby v klidu a při nízké zátěži.

AMD 28nm GPU

AMD odstartovala chlubnou sezónu. Předvedla první 28nm mobilní GPU a na hře Dirt 3 demonstrovala funkčnost hardwarové i softwarové stránky. Krátce nato se podobným způsobem pochlubila i s grafickým jádrem APU Trinity, na kterém pro změnu běžel Deus Ex Human Revolution.

Serveru Corescn se údajně dostal do rukou podtaktovaný vzorek procesoru Intel Ivy Bridge s novou integrovanou grafikou. Podle zveřejněných výsledků nebudou zřejmě ani frekvence o 50 % vyšší stačit k tomu, aby tato grafická karta překonala stávající AMD Llano - v nejlepším případě ho dotáhne. Je ale možné, že v době vydání Ivy Bridge bude již Llano pasé, protože jej nahradí o desítky procent rychlejší Trinity. Intel ale můžeme předběžně pochválit za vylepšení anizotropní filtrace, které se od Ivy Bridge očekává.

LucidLogix HyperFormance ukázka

Po necelém třičtvrtě roce se z letního spánku napůl probrala společnost LucidLogix (zvaná již jen Lucid), nadhodila cosi o technologii HyperFormance (která má cosi zlepšit na odezvách herních systémů) a opět upadla do hlubokého spánku (nebo se možná vůbec nevzbudila a šlo jen o výkřik ze spaní - kdo ví...). Lucid zřejmě doufá v odkoupení.

Po dlouhém očekávání 28nm procesu konečně začaly přicházet pozitivní zprávy. Není žádným tajemstvím, že s příchodem 40nm výroby se Nvidii podařilo u TSMC zablokovat značnou část výrobních kapacit, a tak o diskuse a spekulace ohledně vývoje 28nm procesu nebyla nouze. Jak to bude tentokrát? AMD nebo Nvidia? Nakonec oběma vypálil rybník Apple, který obsadil většinu výrobních linek se svým procesorem A6.

Přečtěte si:
Sedm PCI Express ×16 slotů Limitace výkonu grafické karty ze strany PCIe sběrnice a grafické paměti

Kapitoly článků

Diskuse ke článku Grafické karty 2011 / 2012: Jaké byly a jaké budou

Pondělí, 2 Leden 2012 - 11:51 | WIFT | Problém s komentáři pod jednotlivými kapitolami...
Pátek, 30 Prosinec 2011 - 19:56 | Tralalák | Môj komentár dokonca sa nezozbrazuje tu, ale len...
Pátek, 30 Prosinec 2011 - 12:53 | Dan8 | a ty linky v textu na svém monitoru taky nepoznám...
Pátek, 30 Prosinec 2011 - 12:14 | no-X | Je to zadáno v požadavcích. Nemůžu ale říct, kdy...
Pátek, 30 Prosinec 2011 - 11:58 | Ondar | Ještě bych měl jednu malou připomínku. Na starém...
Pátek, 30 Prosinec 2011 - 11:42 | no-X | První kvartál už se zobrazuje.
Pátek, 30 Prosinec 2011 - 11:22 | no-X | Je :-) Díky za upozornění, už je to předáno k...
Pátek, 30 Prosinec 2011 - 11:15 | Ondar | Mno a není to divný mít zvlášť diskuzi pro každou...
Pátek, 30 Prosinec 2011 - 10:52 | no-X | Ztratil se zřejmě při překlopení do nového...
Pátek, 30 Prosinec 2011 - 10:43 | Ondar | Neztratil se někde první kvartál? Nebo v něm...

Zobrazit diskusi