Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

TSMC doprodává poslední výrobní kapacity na zbytek roku, většinu drží Apple

Tchaj-wanský pekař 300mm waflí hlásí, že jeho výrobní kapacita na poslední kvartál je téměř kompletně rezervována. Zejména menší výrobci tak mají zaděláno na problém, kde si výrobu alokovat.

TSMC doporučuje svým zákazníkům si zbývající kapacity rezervovat co nejdříve, jelikož jakmile dojdou, nebude už jim pomoci. Nejvytíženější je z hlediska objednávek TSMC u starších 200mm waferů, následují 300mm, tedy modernější výroba, a nejmenší zájem (v relativním slova smyslu) pozoruje TSMC o výrobu na 150mm waferech.

Výrobce tak již nyní plní v podstatě fronty, jelikož nestíhá výrobu odbavovat průběžně. To může pro některé méně prozíravé zákazníky prodloužit dodací lhůty, pokud vůbec letošní výrobu ještě stihnou u TSMC objednat. Mnozí se tak logicky ptají, „komu sakra ta TSMC prodala tak velkou část výrobních kapacit, že má narváno“?

Odpověď opravdu nepotřebuje složitou analýzu ani věštění z kávové sedliny či tabákového kouře. Apple.

Gigant z kalifornského Cuppertina poslední roky posiloval svoji spolupráci s TSMC, a tak vedle tradičních klientů jako Qualcomm, MediaTek, Himax Technologies, Novatek Microelectronics, Richtek Technology či Global Mixed-mode Technology tvoří nový klíčový pilíř tohoto problému. Apple je tak velký zákazník, že nikdo nepochybuje o tom, že mu TSMC vyjde maximálně vstříc v tom, kolik kapacity mu může nabídnout (a samozřejmě za jaké ceny). Zejména v souvislost s novou očekávanou generací iNěco produktů a boomem 4G smartphonů v Číně.

Přesun objednávek Applu od Samsungu k TSMC má dopad celkově na tchaj-wanské pekárny jako takové. Mnozí budou hledat kapacity jinde (pokud jim bude vyhovovat výrobní technologie), ostatní budou muset lépe predikovat svoje potřeby a alokovat si výrobní kapacity u TSMC s daleko větším předstihem. TSMC navíc tradičně provádí údržbové operace ve svých továrnách v období lunárního nového roku, tedy v prvním kvartálu kalendářního. Objednávky waferů typicky dosahují maxima ve třetím čtvrtletí, aby ve čtvrtém již klesaly. To letos právě nepozorujeme. TSMC doporučuje zákazníkům zadávat objednávky zejména v první polovině roku, aby se vyhnuli konkurenčnímu boji o volné kapacity v závěrečných měsících roku.

Tolik celá věc pohledem TSMC. Uvidíme, jestli se někteří výrobci nerozhodnou raději přesunout (ať již zcela, nebo jen částečně) svoji výrobu na 14nm FinFET proces u dua Globalfoundries-Samsung. Přeci jen tam bude kapacit poměrně dost a navíc Apple nechal u Samsungu trochu volného prostoru ve srovnání s dobami před rozporem na poli smartphonů / tabletů.

Tagy: 
Zdroje: 

Digi ... Times

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku TSMC doprodává poslední výrobní kapacity na zbytek roku, většinu drží Apple

Žádné komentáře.