Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

TSMC zlevnila 28 a 20nm technologii, aby udržela zákazníky

Vícekrát jsme, zejména letos, psali o odlivu zákazníků od TSMC zejména směrem k Samsungu. Aby tchaj-wanský výrobce zabránil dalším škodám, zlevňuje nyní stávající 28nm a 20nm výrobu o 5 až 10 %.

Cílem tohoto zlevnění je udržení zákazníků jako Qualcomm a MediaTek, tedy těch, kteří u TSMC vyrábějí svá ARM SoC. Kdyby je totiž TSMC neudržela, klesala by jí nadále využitost výrobních linek pro 28nm a 20nm proces. Zlevnění má za cíl ji naopak zvýšit alespoň na 80 %, což sice stále není optimální stav, ale lepší než další pokles a nutnost řešit co s nevytíženými částmi továren.

Za poklesem stojí i současné zvolnění poptávky po smartphonech, které nepřimělo dodavatele ARM čipů k objemům objednávek 28 a 20nm čipů, ve které TSMC doufala. Podobný aktuální pokles poptávky po 28nm výrobě zaznamenali i další velcí výrobci jako UMC a GlobalFoundries.

TSMC má aktuálně své 28nm továrny vytížené na zhruba 70 %, 20nm linky pak běží na zhruba 60 % své kapacity. Jelikož je na spadnutí rozjezd 16nm FinFET výroby ve velkém, je TSMC nyní v kritickém přechodném období, kdy si ještě nemůže dovolit spoléhat na tuto novinku (jednoduše proto, že zkrátka nemá dostatečné výrobní kapacity) a současně bojuje zejména s duem Samsung-GlobalFoundris, kteří již 14nm FinFET výrobu nějakou dobu nabízejí. Vytíženost 28nm linek se daří udržet jistě zejména díky výrobě velkých GPU, kdy obě poslední novinky AMD i Nvidie (AMD Fiji a Nvidia GM200) jsou stále vyráběny právě 28nanometrově. Ale kdo ví, třeba za současnou relativně dobrou situaci na trhu grafických karet vděčíme i zlevnění, které pro poslední velká 28nm GPU TSMC oběma GPU firmám nabídla.

Tagy: 
Zdroje: 

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku TSMC zlevnila 28 a 20nm technologii, aby udržela zákazníky

Žádné komentáře.