Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Ubuntu 13.10 ke stažení. Nadále bez Miru, k dispozici i pro smartphony a tablety

Ubuntu logo (2013)
V Canonical se drží striktně zavedeného modelu uvolňování nových verzí, a tak po dalším půl roce můžeme stahovat aktuální build Ubuntu 13.10 Saucy Salamander. Přináší „chytřejší“ vyhledávání, volitelný Mir, či aktualizaci linuxového jádra 3.11.

Ubuntu ve své nové verzi již není určen výhradně k instalaci na desktopy, notebooky, počítače nebo servery. Společně s uvolněním „mloka“ je k dispozici i aktuální nová dotyková verze Ubuntu určená pro smartphony a tablety. Canonical intenzivně spolupracuje s výrobci koncových zařízení, aby mohl mimo systému nabídnout v základu i předinstalovaný software. První verze OS s touto nabídkou prvních základních programů jsou otázkou nadcházejících měsíců. Zatím je jedině možné si software nainstalovat svépomocí, za předpokladu že disponujete podporovaným zařízením – telefony a tablety z řady Nexus.

Držme se ale nohama na zemi, nová dotyková verze stále neřeší palčivé problémy s širší podporou pro dotykové aplikace, stejně jako odvážné plány ohledně připojení periférií (myši a klávesnice) a schopnosti používat telefon jako stolní počítač. Tohle stále zůstává hudbou budoucnosti.

Ubuntu Phone OS for perex

A co je nového v klasické verzi Ubuntu? Možná ne tolik, kolik by se dalo čekat. Tolik diskutovaný zobrazovací server Mir/xMir zůstává skutečně i nadále jako volitelná komponenta. Linuxové jádro povyšuje na vydání 3.11 (za vyzdvihnutí stojí optimalizace pro procesory Haswell a podpora pro 64bitové ARM procesory), unity pro změnu se vyhouplo na verzi 7.1 (za zmínku určitě stojí nové vyhledávání kombinující lokální výsledky s online zdroji – tzv. Smart Scopes). Samozřejmostí jsou i aktuální verze softwaru.

Jiří Molnár

Pracoval zde pět let jako šéfredaktor serverů CDR.cz, DIIT.cz a PCPoradenstvi.cz. Aktivně se podílel na tvorbě obsahu všech tří webů, primární rolí však bylo řízení redakčního týmu a prosazování marketingové strategie. Dnes pracuje jako IT konzultant a frontend vývojář na volné noze.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Ubuntu 13.10 ke stažení. Nadále bez Miru, k dispozici i pro smartphony a tablety

Pátek, 18 Říjen 2013 - 18:22 | aa bb | To by zaujimalo aj mna.Zatial vecsina linux...
Pátek, 18 Říjen 2013 - 11:50 | mixal 11 | Nechcete o tom napisat, ako to chodi na nejakom...
Pátek, 18 Říjen 2013 - 11:42 | David Ježek | Na pomoct ti můžu poslat maximálně tak...
Pátek, 18 Říjen 2013 - 11:00 | corwin78 | Včera jsem instalnul na čisto Kubuntu 13.10 64bit...

Zobrazit diskusi