Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Ubuntu 13.10 nebude mít Mir/XMir v základu

Unity 8 a Mir, Ubuntu
Canonical příliš tlačil na pilu. Vystřízlivěl a změnil jedno z klíčových rozhodnutí: i Ubuntu 13.10 pojede ještě na X Serveru...

Vývojáři Ubuntu na poslední poradě dospěli k závěru, že Mir a XMir ještě není ve stavu, aby mohl být nasazen jako výchozí grafický server v Ubuntu 13.10, které má vyjít za 15 dní. Kombinace Mir, XMir a Unity 7 tak bude volitelnou, výchozí grafický server budou v tomto vydání klasická Xka.

Vývojáři přitom citují doslova „outstanding technical difficulties“, ale to se týká jen velkého Ubuntu, mobilní verze, tedy prostředí Ubuntu Touch, Mir nabídne. Problémy se tedy netýkají ani tak Miru - ten šlape dobře - ale XMiru, tedy vrstvy, která umožňuje běh X aplikací na Miru (tedy „překládá“ X příkazy do Miru a naopak). Nebude se to týkat ani chystaného Unity 8, které již bude nativně Mir-ové a nebude potřebovat XMir. Ale ani Unity 8, ani pořádně odladěný XMir se prostě pro 13.10 nestihne připravit.

Ubuntu 13.10 Smart Scopes - Obrázek 1

Pochopitelně se na tomto místě také sluší dodat, že co se týče potenciálně bezproblémové budoucí konfigurace Mir/Unity 8, tak ani AMD, ani Nvidia Mir ve svých uzavřených ovladačích nepodporují a Intel dal od Miru ruce pryč. Z hlediska Ubuntu 13.10 to nebyl problém ani před dnešním rozhodnutím, Canonical pro tyto případy (použití ovladačů GPU bez podpory Miru) plánoval fallback na X Server a nyní dodává, že práce na podpoře Miru v ovladačích od výrobců pokračují.


Tak, toť vše, nezbývá než to zhodnotit. Inu, zklamání je asi na místě, ale nijak tragické, tento vývoj se dal očekávat. Mir se zrodil teprve nedávno a Canonical není zas tak velká firma, aby nebylo pravdou, že si s ohledem na časový plán ukousla příliš velké sousto. Otázkou je, jestli se teď rozsype celý časový plán ohledně Miru. Původně totiž měl být Mir nasazen v 13.10 právě proto, aby do Ubuntu 14.04 LTS šel již jako odladěný a tísíci lidí otestovaný produkt. Takhle pokud Canonical neudělá nějaké neplánované mezivydání (něco jako Ubuntu 13.12 nebo 14.01), tak by musel Mir v Ubuntu 14.04 LTS nasadit naostro, a to není u vydání s dlouhodobou podporou dobrý nápad.

Vzhledem k tomu, že X Server nepochybně neumře během dvou let a že stejně tak nebude otázkou jen několika málo měsíců, než své ovladače pro Mir připraví AMD a Nvidia, tak by možná bylo nejlepší, kdyby Canonical nechal Mir pro vydání 14.04 plavat, nasadil jej jako výchozí až v Ubuntu 14.10 a první LTS s Mirem by bylo Ubuntu 16.04 v dubnu 2016.

Tagy: 
Zdroje: 

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Ubuntu 13.10 nebude mít Mir/XMir v základu

Středa, 9 Říjen 2013 - 06:44 | Philip Fry | Fedora 21 a výchozí Wayland je čistě jen o...
Čtvrtek, 3 Říjen 2013 - 09:17 | MaReK Olšavský | Je to kdyby. Neměli by se v Canonicalu spíše...
Středa, 2 Říjen 2013 - 22:17 | RedMaX | Souhlas, dokonce to predpokladam, Ubuntu dle meho...
Středa, 2 Říjen 2013 - 14:57 | HKMaly | Jake zklamani?

Zobrazit diskusi