Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Ultrabook Ecosystem Symposium: Budoucnost patří Windows 8, AMOLED a dotykovému ovládání

Toshiba Portege Z830 Ultrabook
Intel v těchto dnech pořádal akci zvanou Ultrabook Ecosystem Symposium, kde s výrobci prezentoval technologie pro 3. generaci Ultrabooků a řešil, jakým směrem se bude tato platforma ubírat…

31. července na Tchaj-wanu a 2. srpna v Číně, tak by se dala shrnout dvoufázová akce, jejímž cílem bylo hledat způsob, který by Ultrabooky vyzdvihl výš v očích uživatelů.

Prodeje počítačů sice stoupají, ale statistiky poměrně jasně ukázaly, že nárůst jde tentokrát na vrub tabletům, a tak nás nemůže překvapit, že se Intel pokusí Ultrabooky o něco více „tabletizovat“. Co to znamená: Třetí generace, která bude vycházet z procesoru rodiny Haswell, by měla nabídnout výrazně pokročilejší displeje. Standardem se stane dotykové ovládaní - což je napůl přiblížení k tabletu, na druhou půli krok vstříc Windows 8.

Windows 8 metro UI
Windows 8, Metro a dotykové ovládání na displejích s vysokým rozlišením se patrně stanou standardem příští generace Ultrabooků

Zvýšit by se mělo i samotné rozlišení a změnit i technologie; mluvilo se o systému IGZO společnosti Sharp, který umožňuje dosažení výsledků srovnatelných s Retina displeji Applu a dále o matici PenTile od Samsungu, kterou známe z AMOLED panelů (namísto R-G-B subpixelů využívá skupin R-G a B-G, takže každý pixel tvoří jen dva subpixely, čímž je dosaženo vyššího jasového rozlišení).

Další, ale úzce související, téma se točilo kolem technologií pro detekci a snímání pohybu. Ty jsou podstatné i z hlediska zmíněného dotykového ovládání, spadají sem i gyroskopické senzory, využití zabudovaných webkamer a podobně. Ani zde se nezapřela typická strategie Intelu, který (než aby zakládal nová firemní oddělení) raději investuje do malých specializovaných firem, které podle potřeby následně koupí. Tentokrát si zvolil francouzskou Moveu, která obdržela €6,5 milionu (asi $8 milionů). Ta se zabývá vývojem hardwaru i softwaru pro všemožné způsoby detekce pohybu a dosud se orientovala hlavně na embedded segment.

Apple iPad 3_
prodeje klasických notebooků stagnují, čím dál více zákazníků preferuje tablety

Intel v tomto kroku vidí příležitost, která by mohla pomoci lepšímu prosazení jeho čipů v tabletech, mobilech, set-top boxech, navigačně-zábavních „infotainment“ systémech do automobilů a v systémech pro monitoring aktivity (pod čímž si můžeme představit cokoli od čítače průchozích osob až po nástroj pro kontrolu flákavosti pracovníků).

Opět se vracíme ke krokům, které mají Ultrabooky přiblížit tabletům. Je to jednak snaha o další snížení spotřeby v idle / stand by režimu a dále zaměření na hybridní designy, kde je většina hardwaru umístěna v LCD modulu (víku), který lze oddělit a používat samostatně (jako x86 kompatibilní tablet).

Řeč došla i na nová SSD od Toshiby, ztenčené disky od Westernu a paměťové moduly speciálně pro Ultrabooky od Micronu a SK Hynixu. Jde ale spíš o běžný vývoj, žádná revoluce v datových úložištích se nechystá. Firmy Getac a Inhontech představily nové sklolamináty a karbonová vlákna. Jak jsme už zmiňovali, tyto materiály by měly přispět ke snížení ceny a hmotnosti, což jsou některé z cest, kterými se Intel snaží přetáhnout zákazníky konkurenci.

MacBook Air
Apple MacBook Air - z pohledu Intelu nedobyt(n)á pevnost

Nebude to však mít snadné. I přes výrazně vyšší cenu se totiž stále prodává výrazně více MacBooků, než Intelích Ultrabooků. Applu se dokonce podařilo sesadit i HP z pozice největšího výrobce počítačů - pokud mezi počítače řadíme i tablety. Ty jsou zároveň dalším konkurentem pro ploché notebooky, se kterým se Intel společně s tradičními výrobci musí vypořádat. Přijít však může ještě třetí problém: Pokud se Intel bude snažit konkurovat tabletům a platformě MacBook Air cenou, může narazit na portfolio AMD, které má podle plánů výrobce oslovit uživatele ještě nižší pořizovací částkou.

I když se třetí generace Ultrabooků jeví velice zajímavě, bude stát mezi dvěma mlýnskými kameny: Na jedné straně Applem, jehož zákazníci jsou ke značce ještě loajálnější než zákazníci Intelu (tzn. za oblíbenou značku si připlatí bez ohledu na cenu) a na druhé straně AMD, která má zase potenciál oslovit uživatele hledící především na cenu.

Zdroje: 

DigiTimes (1, 2), Computex.biz, Softpedia

Diskuse ke článku Ultrabook Ecosystem Symposium: Budoucnost patří Windows 8, AMOLED a dotykovému ovládání

Pondělí, 6 Srpen 2012 - 10:53 | Damel | A proč ten dotykáč nedát místo klávesnice a s...
Neděle, 5 Srpen 2012 - 22:07 | Jaroslav Houdek | Grafik, co se při práci zapotí? A pot, co...
Neděle, 5 Srpen 2012 - 22:06 | Jaroslav Houdek | Tak Apple už teď na ARMech prodává většinu své...
Neděle, 5 Srpen 2012 - 19:44 | ptipi | Ne, znamená to, že čím více způsobu ovládání budu...
Neděle, 5 Srpen 2012 - 18:33 | no-X | U desktopu podle mě jde krom vzdálenosti (a...
Neděle, 5 Srpen 2012 - 13:11 | Lojza Suchánek | Me prijde, ze "patlani" po monitoru u...
Neděle, 5 Srpen 2012 - 13:01 | Rafan | Brzděním motorem je dobrý argument to každá...
Neděle, 5 Srpen 2012 - 09:29 | kkkk | Mě někdo začít matlat po LCD u notebooku nebo PC...
Sobota, 4 Srpen 2012 - 18:36 | zx cygnus | Ovládání klávesnicí je za určitých okolností...
Pátek, 3 Srpen 2012 - 21:43 | Mirda Červíček | Ono by to mávání rukama bylo celkem únavné a i...

Zobrazit diskusi