Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Úsporné zářivky od Panasonic nyní osvětlují Pražský hrad

92_I. nadvori_cely zaber
Pražský hrad se dočkal unikátní renovace osvětlení. V části největšího hradního komplexu na světě byly instalovány moderní LED žárovky Panasonic, které zachovávají historickou atmosféru osvětlení a zároveň výrazně šetří náklady.

Na Pražském hradě proběhla vcelku vzácná renovace osvětlení. Výzvy se chopila společnost Panasonic, která se rozhodla nenabídnout pouhou obměnu koncové osvětlovací techniky, která bude šetřit náklady, ale nabídne i další přidanou hodnotu. Unikátní projekt si kladl za cíl spojit energické úspory, kvalitu a zároveň patřičnou eleganci vzhledem k reprezentativnímu místu vzácné památky. Panasonic se svými více než 10 000 úspornými LED žárovkami tak nahradil kompletně doposud stávající osvětlení Pražského hradu.

Díky instalaci LED žárovek od Panasonicu tak bude možné dosáhnout až 77% úspory elektrické energie. Cenné exponáty této významné památky by přitom žárovky díky svým nízkým hodnotám ultrafialového a infračerveného záření neměly nijak poškodit.

92_DSC_3410LED zarovka_detail92_Instalace lustry_detail

„Lokality světového dědictví UNESCO, kam patří i Pražský hrad, mají nevyčíslitelnou kulturní hodnotu. Proto je nezbytné, aby jejich historická atmosféra v dnešní době zůstala zachována,“ říká Laurent Abadie, prezident a CEO společnosti.

92_DSC_333392_Bocni osvetleni

Nainstalováno bylo hned pět typů LED žárovek a jejich životnost činí 40 000 hodin (běžné zářivky mají přitom životnost jen 1 000 hodin). Odborníci tak vidí velkou výhodu nejen v úspoře energie, ale také v úspoře času, neboť se tímto rapidně sníží frekvence výměny. 

Instalace lustry_mensi

Osvětlení se dotklo i samotného srdce hradního komplexu - chrámu Svatého Víta. Zde příjemnou atmosféru vytváří sada s příznačným názvem Nostalgic clear. Ta si získala svou oblíbenost nejen elegantním designem, ale také díky zachování “plného osvětlení“, na který se samozřejmě klade patřičný důraz. Velkou výhodou je také materiál, ze kterého jsou zářivky vyrobené. Umožňují totiž snadnější a ekologičtější recyklaci, než tomu bylo u dřívějších modelů.

Tagy: