Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Velká Británie "odsoudila" Google za neschopnost adekvátně reagovat na online pirátství

ukperex
Ve Velké Británii to na poli autorského práva pořádně vře. Britská House of Commons (Dolní sněmovna Spojeného království), respektive komise pro kulturu, media a sport představila několika bodovou strategii, jak účinně zatočit s pirátstvím. Občané Velké Británie by si tak nově mohli odpykat za porušení autorského práva 10 let ve vězení. Nakonec si politici řádně došlápli i na Google.

Komise, která vypracovala zprávu, zahrnuje odborníky z několika politických stran, včetně koaliční vlády z řad konzervativců/liberálů a opozice.

Filmový a hudební průmysl – velké ztráty – Google pod palbou

Open Rights Group. Toto uskupení prosazuje liberální postoje v oblasti autorského práva, což se samozřejmě nelíbí britskému tvůrčímu průmyslovému odvětví spolu s různými společnostmi zaměřujícími se na vymáhání ztrát z pirátění. Britské tvůrčí průmyslové odvětví je podle zprávy pro zachování svobody projevu na internetu, ale zásadně je proti porušování autorských práv. Bylo sečteno, že pirátěním ušel různým copyright společnostem roční obrat kolem 400 miliónů liber (odhaduje se ale, že toto číslo je velmi střízlivé a ztráta se mohla vyšplhat až na skoro jednu miliardu liber – asi tam započítali i lidi, kteří by si nikdy daný film, song nekoupili, ale přesto si jej stáhli).

Prý za takovéto ztráty je částečně zodpovědný i Google, který je často různými copyright společnostmi silně kritizován a odsuzován, že nedělá dost, aby odstranil veškeré výsledky ze svého vyhledávání, které nějakým způsobem porušují copyright. I když společnost Google již odstranila pomocí DMCA oznámení milióny a milióny linků, tak se zdá, že míru pirátění a vzniklé ztráty zábavnímu průmyslu to nijak neovlivnilo.

google hrob

Zábavní a copyright společnosti v tom mají jasno: pokračující propagace nelegálního obsahu v Google vyhledávači je naprosto nepřijatelná. Doposud veškeré pokusy o nápravu v tomto ohledu byly ze strany Googlu neúčinné a směšné – dodává zpráva. Tyto společnosti dále požadují, aby Google s nimi spolupracoval tak, jako spolupracuje ohledně soudních příkazů na mazání výsledků vyhledávání dětské pornografie. Zpráva tlak stupňuje: "Proč nemůže Google udělat to samé i v případě stránek, které tak nestydatě a nezákonně nabízejí warez?"

Speciální jednotka pro IP kriminalitu a boj s pirátstvím

Zpráva se dále zmiňuje o speciálním policejním útvaru, který by se zaměřil výhradně na zločiny kolem duševního vlastnictví a na potírání a prevenci online pirátství. Tato speciální jednotka by tak podle zprávy prý mohla zefektivnit celý justiční systém.

Horní sazba: až 10 let natvrdo za pirátění

Zatím jsou ve Velké Británii omezeny tresty za online pirátství na 2 roky odnětí svobody. Takovéto lavírování je ze strany justice podle komise do budoucna zcela zbytečné. Komise je proto pro pětinásobné navýšení horní sazby, toto je podle zprávy komise již adekvátnější a přímo úměrný trest za porušení autorského práva.

A nakonec Digital Economy Act

Že jste o něm ještě neslyšeli? Protože Digital Economy Act nabral zpoždění ve svém zavádění. Podle zprávy je nutno zasílat varovná oznámení těm, kteří porušují nějakým způsobem copyright spíše dříve nežli později. Proto komise naléhavě žádá, aby byl implementován Digital Economy Act, tedy oznamovací systém ohledně porušení autorského práva s daleko větší rychlostí, než aktuálně plánuje vláda. Zpráva uvádí, že hlavním cílem informačních dopisů (že se stal člověk zločincem) bude sloužit velmi důležitému výchovnému účelu.

Zdroje: 

Petr "Ereb" Vašíček

Redaktor CDR/DIIT píšící o všem, co souvisí s autorským právem, světem robotiky, stále záhadným vesmírem a technickými novinkami v oblasti vojenství. Cizí mu není ani svět videoher - rád s nostalgií vzpomíná na staré herní konzole a herní pecky, kvůli nimž už dnes člověk musí sáhnout po DOSBoxu.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Velká Británie "odsoudila" Google za neschopnost adekvátně reagovat na online pirátství

Pondělí, 30 Září 2013 - 12:35 | Jakub Rydlo | Nevim jak na Slovensku ale v CR se bezne dava...
Neděle, 29 Září 2013 - 22:08 | Jan Vlk | Další informace od pana Camerona: hodlá prosadit...
Neděle, 29 Září 2013 - 21:37 | petr ib | Pro vás jsem měl udělat okolo pilíře demokracie...
Neděle, 29 Září 2013 - 16:22 | Fake Name | Skúste si trošku naštudovať históriu uvediem len...
Sobota, 28 Září 2013 - 18:56 | restore | Ono by mozno stacilo sluzby zrusit tak na 3 dni (...
Sobota, 28 Září 2013 - 18:18 | petr ib | V tom pilíři demokraci měla svoje příznivce a...
Sobota, 28 Září 2013 - 08:21 | corwin78 | Kdysi jsem se divil, proč je děj románu 1984...
Pátek, 27 Září 2013 - 23:09 | Kamil Lorek | Popravde se jim nedivym ze se zlobi, v rozpoctu...
Pátek, 27 Září 2013 - 17:39 | chdpctkkt | co je Britaniu do toho, ake vysledky dava...
Pátek, 27 Září 2013 - 17:09 | Groover One | Bejt Googlem, znefunkčním vyhledávácí službu v UK...

Zobrazit diskusi