Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Praktická ukázka

Volný.cz + Ulož.to logo
Portál Volný.cz se odhodlal k relativně odvážnému kroku. Dal se dohromady s Ulož.to, aby si mohli uživatelé posílat až 2GB přílohy…

Kapitoly článků

1.  Úvod
2.  Praktická ukázka

Funguje to pochopitelně pouze v případě, že mail posíláte přes webové rozhraní Volný.cz. Při psaní nové zprávy najdete dole pod možností připojení klasické přílohy také novou položku Přidat velkou přílohu.

Volný.cz - psaní e-mailu

Pokud hodláte přidat velkou přílohu, nepoužívejte tedy starou dobrou funkci Přidat přílohu, ale zvolte Přidat velkou přílohu.

Volný.cz - velká příloha

Poté budete moci vybrat příslušným tlačítkem soubor, načež se otevře stadnardní dialogové okno pro přidání souboru. Poté, co jej vyberete, se ještě jeho nahrávání nezahájí. Budete ještě muset jako potvrzení kliknout na Přidat soubor. Až pak nahrávání začne.

Volný.cz - nahrávání velké přílohy

Na celém procesu je zajímavé, že uživatel ze standardního chování stránky nepozná, že v tuto chvíli láduje soubor na Ulož.to. Průběh nahrávání je web-mailovým klientem indikován animovaným proužkem, ovšem nejde o ukazatel průběhu, ale klasickou „vodorovnou variaci na přesýpací hodiny“. Průběh nahrávání ukazuje webový prohlížeč po svém (např. Google Chrome v levém dolním rohu v procentech). Až když se nahrávání dokončí, web-mailový klient přidá patřičný odkaz i do těla zprávy.

Volný.cz - přiložená velká příloha

Jak bylo na předchozí straně řečeno, jeden soubor smí mít maximálně 2 GB. Můžete jich ale samozřejmě přidat víc. Pak už nezbývá než e-mail dokončit a odeslat.

Adresátovi pak přijde e-mail:

Přijetí velké přílohy z Volný.cz

Součástí e-mailu na straně příjemce samozřejmě nebude příloha, jak tomu bývá zvykem, ale odkaz na web, odkud si může uživatel onu „velkou přílohu“ stáhnout. Jde o text, který tam po dokončení nahrávání strčí sám web-mail klient Volný.cz. Pokud ho odesílatel před odesláním smaže, tak tam samozřejmě nebude, ale soubor na Ulož.to samozřejmě zůstane, jen nikdo nebude vědět, jak se k němu dostat (neboť jak bylo řečeno, takto nahrané soubory nelze vyhledat klasickým Ulož.to vyhledávačem, takže když ztratíte odkaz, je to jako když ztratíte klíče od zámku).

Po kliknutí na odkaz proběhne klasické stažení souboru z Ulož.to tak, jak jste zvyklí. Soubor máte vždy možnost stáhnout zadarmo, ale pomaleji (momentálně něco kolem 200 kB/s). Pokud budete chtít stahovat rychleji či více souborů naráz, bude potřeba si za tento komfort u Ulož.to připlatit. Nic, o čem by uživatel Ulož.to už nevěděl.

Velká příloha na Ulož.to

Soubory se chovají pro příjemce na Ulož.to tak, jak je zvykem. Pokud jste poslali video ve známém formátu, Ulož.to vám při najetí myší na něj ukáže náhledy. Pokud archiv, Ulož.to vám dokáže ještě před stažením ukázat, jaké soubory jsou uvnitř, apod.

Jedna věc je zřejmá: Ulož.to touto spoluprací získalo významný bod k dobru v boji proti cenzorům*). Kdokoli by se chtěl nyní pokusit Ulož.to zlikvidovat, musel by potenciálně zlikvidovat kus portálu Volný.cz a haldu soukromých dat. Tato spolupráce zdůrazňuje, že veřejné úložiště může sloužit nejen k neoprávněnému šíření autorsky chráněných děl. Navíc posílání příloh větších než 1* MB je touto cestou značně efektivnější (e-mail jako takový obecně není moc dobře navržen proto, aby jím byly posílány jakékoli přílohy, ty totiž mimo jiné po přeformátování do e-mailem stravitelného stavu značně nabobtnají).

*)Cenzura vs. autorské právo

Každopádně jsme se rozhodli udělit této spolupráci symbolicky naše bronzové ocenění, protože jde z různých úhlů pohledu o velice dobrý nápad. Ulož.to coby partner portálu Volný.cz vůbec není špatná volba, protože prostě funguje a i pro využívání zdarma jde o jednu z nejlepších alternativ, navíc s kořeny v ČR. Implementace posílání velkých příloh ve web-mailu Volný.cz je navíc pro uživatele poměrně jednoduchá a snadno použitelná, i když si dovedeme představit, že by to šlo udělat o poznání lépe.

Deep in IT ocenění Bronze (bronzové)
Bronzové ocenění Deep in IT
za spolupráci portálů Volný.cz a Ulož.to
pro posílání velkých příloh.

(Obrázek ve vysokém rozlišení vhodný pro tisk
je ke stažení na stránce s tiskovými materiály.)

Zdroje: 

e-mail

Kapitoly článků
1.  Úvod
2.  Praktická ukázka

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Volný.cz umožňuje posílat až 2GB přílohy díky spolupráci s Ulož.to

Středa, 2 Květen 2012 - 12:21 | kwitee | Nikomu přece neposíláte 2GB mail, posíláte email...
Středa, 2 Květen 2012 - 10:25 | zx cygnus | Existují mnohé firmy, různé úrovně i velikostí....
Středa, 2 Květen 2012 - 09:54 | rman | Firma, ktera posila data klientum pres freemail...
Středa, 2 Květen 2012 - 09:53 | DrStr | Není to špatný nápad, ale akorát mi přijde, že je...
Středa, 2 Květen 2012 - 08:52 | hajcus | Dosti silenost posilat nekomu 2GB email ... at...
Úterý, 1 Květen 2012 - 16:56 | Fred1 | Co ma webmail spolecneho s Microsoftim software?...
Úterý, 1 Květen 2012 - 12:05 | zx cygnus | No vidíte ... A já třeba v téhle kombinaci služeb...
Úterý, 1 Květen 2012 - 12:00 | zx cygnus | A jak si s tím poradí adresát, který není...
Úterý, 1 Květen 2012 - 11:57 | Archvile | Mýliš sa. Pri uploade je možné zaškrtnúť "...
Úterý, 1 Květen 2012 - 11:44 | Lovok Lovok | No videl bych v tom nekolik problematickych mist...

Zobrazit diskusi