Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Vyhodnocení ankety o používání binárních násobků u datových kapacit na Deep in IT

Využitá kapacita 2,5TB disku ve Windows XP
Na základě poměrně vyhrocené reakce jednoho z našich čtenářů jsme vypsali anketu o používání předpon u binárních násobků v případě kapacit datových úložišť, pamětí a dalších zařízení, tedy takové to, zda máme používat kB, MB, GB…, anebo KiB, MiB, GiB a další. Anketu jsme nechali běžet přes dva týdny a nyní bychom se rádi vyjádřili k výsledkům a k tomu, jak se to vlastně budeme snažit od nynějška psát…

Diskuze pod samotným článkem se poměrně brzy zvrhla v one-man-show, z čehož nám tak nějak úplně samo vyplynulo, kdo nám vlastně onen příspěvek zaslal a na čí popud jsme anketu vypsali. Ze 155 příspěvků v diskuzi pod článkem jich 53 (neboli 34,2 %) napsal uživatel „Pjetro de“, který také jako jediný v celé diskuzi používal více než jeden vykřičník po sobě následující (největší počet je 11 vykřičníků za sebou). Pak dlouho nic a až potom uživatel s 12 příspěvky (7,74 %) z celé diskuze, jíž se účastnilo celkem 42 různých diskutujících, přičemž 36 z nich (zhruba 85 %) napsalo méně než pět příspěvků. To jen tak na okraj, nyní k výsledkům:

Výsledky ankety hlasování o používání binárních násobků na serveru Deep in IT (srpen 2011)

V anketě se sešlo celkem 1 468 hlasů. První odpověď měla nadpoloviční většinu hlasů (52 % neboli 769), což nás oproti situaci před deseti lety trochu překvapilo, čekali jsme, že jich bude pro tuto možnost méně. Pořád je to ale vlastně jen „větší polovina“ z hlasujících, kdo si přeje používat předpony u násobků striktně dle norem (binární tam, kde se počítá s násobky 1 024, dekadické tam, kde se počítá s násobky 1 000). Druhá velká část (34 % neboli 504 hlasů) považuje binární předpony u násobků za mrtvou věc – to je vlastně ta část, které používání binárních předpon svým způsobem vadí. Pro striktní rozlišování se započítáním systému JEDECu, který v tom vlastně dělá trošku binec, jsou pouze 3 % (42 hlasů) a ještě méně (1 %, celých 21 hlasů) je pro používání dle zvyklostí. Nezanedbatelné části hlasujících je to jedno (10 %, konkrétně 132 hlasů).

Z toho se závěry dělají velice špatně, takže slovo dostane naše iniciativa. Jsme si vědomi toho, že to na první pohled vypadá jako kontroverzní rozhodnutí, ale rozhodli jsme se, že se nejvíce přikloníme k té volbě, která od účastníků ankety dostala nejméně hlasů. Ta je totiž reálným středem zájmů obou nejpočetnějších skupin hlasujících. Naše řešení by mělo stejnou měrou vyhovovat i nevyhovovat oběma skupinám, což je jediné kompromisní řešení. Znamená to, že budeme používat binární předpony takto:

  • Tam, kde půjde o označení produktů, to budeme uvádět tak, jak je produkt značen, včetně částí značení a specifikací. Takže např. cache procesorů budeme udávat v MB a kB a násobit přitom 1 024, stejně tak u pamětí jak operačních, tak třeba na grafických kartách (tahle část je tedy v souladu s přáním všech skupin hlasujících kromě první a možná částečně druhé, pokud druhá skupina měla na mysli pouze paměti a my jí do toho cpeme i cache v čipech).
  • U pevných disků, SSD a dalších budeme rovněž uvádět to, co uvádí výrobce, což v tomto případě znamená používat MB, GB a TB a násobit přitom 1 000 (tahle část je tedy v souladu s přáním všech skupin hlasujících, protože používá zažité jednotky a navíc správným způsobem, tato situace tedy nikomu nevadí).
  • Asi není co řešit v situaci, kdy budeme používat binární předpony násobků. V ten moment jednoznačně násobíme 1 024. Nebude se to sice líbit čtvrté skupině, a nepatrně i třetí (která je ale sama o sobě nepatrná), ale bude to vždy korektní. Nyní nastává otázka, kdy vlastně budeme binární násobky používat.
  • Binární násobky budeme používat jako jednu z možností tehdy, pokud budeme hovořit o velikostech souborů, nebo pokud budeme chtít být hyperkorektní a upřesnit kapacitu nějakého média. Budeme se snažit používat binární násobky i v situaci, kdy budeme hovořit o údajích, které sděluje nejrozšířenější operační systém Microsoft Windows, protože ve Windows se prakticky vždy píše MB, GB… a myslí se MiB, GiB apod. Microsoft je jedním z velkých hráčů na trhu, kdo se rozhodl doporučení IEC ignorovat, my se pokusíme trochu ignorovat Microsoft. Z toho by měla mít velkou radost první skupina hlasujících a vyloženě z toho nebude mít radost třetí a čtvrtá skupina hlasujících.

Důvod tohoto rozhodnutí je jednoduchý, z našeho pohledu jde v dané situaci o ideální kompromis. Podle nás nemá smysl říkat, že grafická karta nese 2 GiB paměti nebo že procesor nese 8 MiB L3 cache. Byť je to korektní, vypadá to blbě, pro řadu lidí půjde o neznámý pojem (zatímco i odpůrce tohoto značení pochopí, oč jde) a hlavně hyperkorektní přesnost v těchto záležitostech není nijak kritická (což je také důvodem, proč kolem toho stále panují neshody). Na tom, jestli má procesor 8 MiB, nebo 8 MB L3 cache, svět nestojí. Stejně tak „se houby stane“, jestli grafika nebo PC má 4 GB, nebo 4 GiB paměti. Naopak pokud se bavíme o velikostech souborů, zde může být někdy tento rozdíl kritický (730 MB ISO soubor se vám na „700MB CD“ vejde, 730MiB už nikoli, možná se štěstím s overburningem).

Výsledkem bude, že budeme převážně používat kB, MB, GB, TB apod. a násobit přitom 1 000. Pouze v určitých případech, kde je to z povahy věci jasné, protože se to tak říkalo vždycky a nebyla významnější vůle to měnit, budeme i při používání těchto zkratek uvažovat o násobení 1 024 (to jsou hlavně ty procesory a paměti). Budeme-li chtít být hyperkorektní, použijeme binární předpony. Když se to tak shrne, tak se vlastně u nás v tomto ohledu nic moc nezmění.

Proti tomuto rozhodnutí není odvolání přípustné :-).

Jaké bychom podle vás měli používat násobky u kapacit disků, pamětí, médií, flashek a dalších úložišť?

Výhradně dle norem: binární (MiB, GiB,…) u násobení 1024 a dekadické (MB, GB,…) u násobení 1000
52% (770 hlasů)
Jako první možnost, pouze u pamětí tak, jako to používá JEDEC (KB, MB, GB při násobení 1024)
3% (42 hlasy)
Podle zvyklostí, např. tak, jak to značí operační systém či aplikace, o které je v danou chvíli řeč
1% (21 hlas)
Binární předpony (MiB, GiB,…) jsou mrtvě narozené dítě, nepoužívat, stejně to lidem nic neříká
34% (504 hlasy)
Používejte to, jak uznáte za vhodné
9% (133 hlasy)
Celkem hlasů: 1470

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Vyhodnocení ankety o používání binárních násobků u datových kapacit na Deep in IT

Úterý, 6 Září 2011 - 10:42 | Vojtěch Hanzlík | Norma je normala, ale blbá norma je fur blbá...
Úterý, 6 Září 2011 - 10:33 | Vojtěch Hanzlík | Nesmyslně? Já jsem pro. Ať zvyšují. Alespoň bude...
Úterý, 6 Září 2011 - 10:22 | Vojtěch Hanzlík | A jsme u toho, značení MiB GiB atd by vůbec...
Pondělí, 5 Září 2011 - 10:21 | net.Xtreme | Hlavně u GiB každý ví, kolik to je (respektive si...
Pondělí, 5 Září 2011 - 10:17 | net.Xtreme | Abych řekl, co si myslím, norma je norma, ale...
Pondělí, 5 Září 2011 - 10:13 | net.Xtreme | "U pevných disků, SSD a dalších budeme...
Pondělí, 29 Srpen 2011 - 11:35 | mamlasos1 | Dokud se bude používat jedno značení GB, MB pro...
Pondělí, 29 Srpen 2011 - 11:09 | WIFT | Takže tomu mám rozumět tak, že budeme striktně...
Pondělí, 29 Srpen 2011 - 10:11 | Coke | Tak nejak me to neprekvapilo. Je to takove...
Pondělí, 29 Srpen 2011 - 09:52 | mamlasos1 | " Jak sám v praxi vidíš, není to pravda...

Zobrazit diskusi