Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Vyšla OpenMandriva Lx 3.0 využívající LLVM/Clang

Nové vydání druhé z nástupkyň Mandrivy / MandrakeLinuxu, vychází v nové verzi. Systém nabízí čerstvé KDE 5 a je plně kompilován nikoli pomocí GCC, ale pomocí LLVM/Clang (jako FreeBSD). Nově nechybí verze pro i586.

O systému OpenMadriva nebývá tolik slyšet jako o Mageie, ale to nic neubírá skutečnosti, že morálně je nástupcem Mandrivy stejně jako Mageia. A zatímco Mageia 6 se stále a stále odsouvá, můžeme se nyní podívat na OpenMandrivu Lx 3.0.

Hlavními novinkami je, že vedle obligátní 64bitové, tedy x64 verze, je zde také verze pro i586, tedy 32bitová. Jak to jde dohromady s KDE 5, to už nechám na někom jiném. Ale když už jsme u tohoto prostředí, které je pro OpenMandrivu výchozím, tak vězte, že se skládá ze tří komponent v těchto verzích: KDE Plasma 5.6.5, KDE Frameworks 5.24.0 a KDE Apps 16.04.3. Dále nechybí kernel 4.6.5, systemd 231, X.Org 1.18.3, Mesa 12.0.1 či podpora souborového systému F2FS (vyvíjen primárně Samsungem) pro SSD. Tvůrcům se podařilo zkrátit dobu startu OS, vyřešeny jsou problémy s pluginy pro Firefox a další věci.

Z aplikací se sluší zmínit, že systém obsahuje přehrávače jako VLC, mpv, pro grafiku třeba digiKam a Krita. Navrátil se vypalovací program K3b, došlo k přechodu na Python 3.x a je zde nově desktop LXQt s webovým prohlížečem Qupzilla na bázi QtWebEngine. Jako „nabídku start“ je možné si vybírat z trojice Kickoff, Kicker a nové alternativní fullscreen nabídky. A pro fanoušky novinek se vedle LXQt plánuje také desktop Hawaii kombinovaný se zobrazovacím serverem Wayland. Již nyní nechybí třeba také Xfce 4.12.

Jinak ještě jednou explicitně připomeňme, že systém nepoužívá ke své kompilaci C/C++ překladač GCC (šířený pod GPLv3 licencí), ale po vzoru FreeBDS duo frameworku LLVM a kompilátoru Clang, které mají „benevolentnější“ licenci (University of Illinois/NCSA Open Source License). Tvůrci hovoří o tom, že kombinace jiného kompilátoru s lepší optimalizací při kompilaci dává ve výsledku svižnější běh, zejména desktopu KDE 5.

Tagy: 
Zdroje: 

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Vyšla OpenMandriva Lx 3.0 využívající LLVM/Clang

Středa, 17 Srpen 2016 - 18:01 | magnezar | Už MVS2012 rozpoznalo nainstalovaný LLVM/Clang...
Středa, 17 Srpen 2016 - 15:08 | Peter Fodrek | Div sa svete ono to ide http://llvm.org/docs/...
Středa, 17 Srpen 2016 - 13:30 | Kedar Míša | škoda že nejde ve visualu :-(

Zobrazit diskusi