Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Dolphin, KMail, Kate, Nepomuk

KDE 4.10 -plasma-empty
Desktopové prostředí KDE povýšilo na verzi 4.11, která je posledním velkým vydáním čtyřkové řady. Tak se podívejme, s čím budeme pracovat až do vydání KDE 5.0...

Kapitoly článků

2.  Správce Dolphin, klient KMail, textový editor Kate, sémantický desktop Nepomuk

Správce Dolphin

Ten si přišel k řadě malých oprav a optimalizací. Načítání velkých složek bylo zrychleno a spotřebovává o 30 % méně paměti než dosud. Věci náročné na výkon disku a CPU jsou nyní také úspornější, Dolphin totiž nenačítá náhledy všech souborů a složek, ale pouze těch, které jsou zobrazeny. Z dalších vylepšení tvůrci zmiňují opravy chyb v rozbalených složkách v Detailním zobrazení a upravené chování, které lépe koresponduje s celým KDE.

Kontact Suite

Balík Kontact zaměřil svoji pozornost zejména na vylepšení stability, výkonu a spotřeby paměti. Import složek, přepínání mezi mapami či označování a přesouvání velkého množství zpráv a také start samotné aplikace, to vše se vylepšovalo posledního půl roku a nejinak tomu bylo i v tomto vydání.

KDE_411_005send-later

Přichází v něm ale pár klíčových nových vlastností: je zde třeba nový editor témat pro hlavičky emailů. Volba Send Later umožňuje nastavit u emailu pozdější odeslání, resp. lze nastavit i opakované odeslání v jiné časy. Vyleššen je KMail Sieve filtr (pro IMAPové filtrování zpráv na serveru), uživatelé si mohou nově generovat sieve skripty v jednoduchém rozhraní. KMail také přináší automatickou „scam detection“, ukazující u vyhodnocených emailů, že obsahují typické phishingové triky. Uživatel také dostane informační notifikaci při příchodu nového emailu. No a nakonec je zde blogový pisálek Blogilo s výrazně vylepšeným HTML editorem založeným na QtWebKitu.

KDE_411_006kmail-archive-agent

Kate

Pokročilý textový editor Kate přináší dva pluginy: pro Python (2 a 3), JavaScript a JQuery, Django a nakonec XML. Ty dostaly do vínku statické i dynamické automatické doplňování, kontrolu syntaxe, vkládání částí kódu či automatické odrážkování XML. Pro Pythonisty je zde konzole s detailními informacemi o otevřeném zdrojovém souboru. Dále došlo v Kate na menší vylepšení v uživatelském rozhraní s pasivními notifikacemi rp vyhledávání, optimalizacemi pro VIM režim atd.

Nepomuk

Sémantický engine Nepomuk doznal výrazného zrychlení. Optimalizace pro čtení umožňují až 6× rychlejší chod než dosud, indexování je též rychlejší a chytřejší (rozdělené do dvou fází). První sbírá obecné informace (jako název a typ souboru) okamžitě, další informace jako media tagy, autor atd. jsou extrahovány s jistým zpožděním. Zobrazení metadat u nově vytvořených/čerstvě stažených souborů jsou nyní načítána daleko rychleji. Vývojáři také vylepšili systém pro zálohu a obnovu a přibylo i indexování formátů jako ODF a DOCX.

Další vylepšení v KDE 4.11

KDE_411_007kstars

Z dalších novinek zmiňme alespoň tyto: nespecifikovaná zlepšení u her a výukových aplikací, pravo-levou podporu v KTouch, vylepšení KStars (ukazuje zajímavé události v dané lokalitě), větší velikosti hrací plochy, nové obtížnosti či rychlejší odezvu ve hře KJumpingCube, podporu formátu WebP v Kolourpaint, nové nástroje v Okularu (mj. prohlížeč PDF), podporu Ogg Opus v taggeru/přehrávači JuK atd.


Jako vždy lze asi upgrade doporučit, jelikož nová verze přináší řadu zlepšení a příjemných novinek. Dejte tedy čas svému distru, aby do něj nové KDE probublalo. Příště už si budeme z hlediska nové velké verze povídat o KDE 5.0.

Tagy: 
KDE
Zdroje: 
Kapitoly článků
2.  Správce Dolphin, klient KMail, textový editor Kate, sémantický desktop Nepomuk

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku KDE 4.11: poslední velké vydání řady 4 s řadou novinek

Sobota, 17 Srpen 2013 - 11:12 | Matej Samel | Neviem najst ziadny relevantny postup na update z...
Pátek, 16 Srpen 2013 - 11:46 | danieel | KDE4 oproti 3 vyzaduji od uzivatele prechod na...
Pátek, 16 Srpen 2013 - 10:59 | zx cygnus | Copak mají KDE 4.x společného s nepovedeným...
Pátek, 16 Srpen 2013 - 07:47 | corwin78 | Na Kubuntu 13.04 je upgrade bez problémů, ale...
Pátek, 16 Srpen 2013 - 00:14 | Mil2house | Povýšení z 4.10 na 4.11 na Kubuntu 12.04 s...
Čtvrtek, 15 Srpen 2013 - 22:51 | danieel | Dalsi software na zpusob ribbonovskeho Office...
Čtvrtek, 15 Srpen 2013 - 20:58 | Klerik Z | Na OpenSUSE to samozřejmě už je ve speciálním...

Zobrazit diskusi