Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Vyšlo FreeBSD 11

Bouřlivý rozvoj systému FreeBSD se odehrál v souvislosti s vydáním verze 10, jedenáctka je tak daleko klidnější, přesto však zajímavou záležitostí.

Připomeňme, že po vzniku GPLv3 licence řešili autoři FreeBSD jak se vypořádat s její neslučitelností s BSD a tedy s nemožností nasadit ve FreeBSD vyšší verze (zejména) balíku kompilátorů GCC než 4.2.něco.

OpenBSD to zatím řeší setrváním na této verzi s backportováním některých novinek, FreeBSD se rozhodlo pro radikální krok, přechod od GCC na LLVM/Clang, kde významnou roli hrál vývojář Roman Divácký.

FreeBSD přešlo na LLVM/Clang definitivně s verzí 10.

Nyní nově vydané FreeBSD 11 tak přináší novinky na první pohled méně zvučné, ale není tomu tak. Vedle významné podpory Wi-Fi standardu 802.11n a obecně lepší podpory Wi-Fi jako takového, je zde nativní grafická podpora ve virtualizačním hypervizoru Bhyve a oficiální a plná podpora 64bitové ARM architektury / AArch64.

Značný pokrok vpřed opět prodělaly grafické ovladače, zejména podpora DRM, povýšena je verze OpenSSH s tím, že je zde ve výchozím stavu vypnuté generování DSA klíčů. Potěší také nativní podpora pro Raspberry Pi 1 a 2 a řady dalších ARM SoC z nichž namátkou vyberme známější jména jako Samsung Exynos 5420 Octa, HiSilicon HI6220 či vylepšení pro Allwinner A20.

Tagy: 
Zdroje: 

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Vyšlo FreeBSD 11

Sobota, 15 Říjen 2016 - 10:00 | mimi1vx | to by me zajimalo co pouziji po prelicencovani...

Zobrazit diskusi