Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Western Digital má nejrychlejší 256GB microSDXC kartičku na světě

SanDisk vlastněný Western Digitalem uvedl nejlepší microSDXC kartičku na světě, která cílí mimo jiné na uživatele dronů nahrávajících 4k videa.

Jde vlastně o evoluci předchozích kapacit, kdy hlavní úskalí, které výrobci microSD/HC/XC kartiček odjakživa řeší, je to, jak fyzicky vměstnat danou kapacitu do toho maličkatého prostoru, aby se současně kartička nepřehřívala a její NAND flash buňky proto neumíraly předčasně. Řekněme, že to SanDisk vyřešil i pro kapacitu 256 GB, rozhraní UHS-I a rychlosti dosahující 100 MB/s.

Nová 256GB kartička míří na trh ve variantě SanDisk Extreme microSDXC UHS-I (a levnější SanDisk Ultra microSDXC UHS-I). S rychlostí čtení 100 MB/s a zápisu 90 MB/s zvládne vše, co jí mohou zařízení s microSD slotem předhodit za datový tok (u varianty Ultra udává výrobce 90MB/s rychlost, zápis ted bude o dost pomalejší). Karta je také dle výrobce stvořena pro drsnější podmínky, takže vedle vody či přílišných teplot jí nevadí náraz či rentgenové záření. No, přiznám se, že o té teplotní odolnosti trochu pochybuji, to jde proti samotné podstatě NAND Flash buněk současné velikosti 15 nm (což je 100% to, co karta používá), nicméně SanDisk neuvádí, jaký je bezpečný rozsah, takže to berme tak nějak orientačně.

Karta navazuje na předchozí 128GB a 200GB model. Její cena je stanovena na 150 dolarů za variantu Ultra, resp. 200 dolarů za variantu Extreme. První se objeví levnější Ultra, a to v srpnu tohoto roku, Extreme varianta pak v posledním čtvrtletí.

Tagy: 
Zdroje: 

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Western Digital má nejrychlejší 256GB microSDXC kartičku na světě

Čtvrtek, 7 Červenec 2016 - 10:02 | Micky Mouse | Uz me 2 umrely, takze rychlost je jedna vec a...
Neděle, 3 Červenec 2016 - 18:06 | Gath G | Zřejmě takto: https://en.wikipedia.org/wiki/...
Neděle, 3 Červenec 2016 - 08:44 | Vratislav Boch | Rychlost prenosu jak na PCI sbernici a to vsechno...

Zobrazit diskusi