Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Xeony 2018-2019 budou 14nm, zvládnou Deep Learning Boost přes AVX-512

Intel nastínil plány se třemi následujícími generacemi Xeonů. Letošní Cascade Lake nebude poslední 14nm generací, další se chystá i na příští rok…

Na Data-Centric Innovation Summit představil Intel rámcové plány v segmentu x86 procesorů pro servery. Letošní 14nm Xeony Cascade Lake, které vycházejí z architektury Skylake, přinesou tři základní vlastnosti. Za prvé budou podporovat Optane DC Persistent Memory. O té byla řeč již v červnu. Jde o NV paměť určenou pro paměťové sloty, jejíž výhodou je zachování dat i po odpojení od zdroje a vyšší dostupná kapacita než u DDR4.

Druhá klíčová novinka souvisí s bezpečností a týká se hardwarové ochraně před bezpečnostními hrozbami Spectre a Meltdown (viz též Spectre už se umí šířit po síti, je tu NetSpectre).

Intel jde dále naproti trendům umělé inteligence, konkrétně strojovému učení. Novinkou v tomto směru je technologie nazvaná jako Deep Learning Boost (=DL Boost), která se poprvé objeví v Cascade Lake. Přinejmenším v případě této první generace půjde VNNI (Vector Neural Network Instructions) využívající AVX-512 pro akceleraci inference. Intel pracuje na zahrnutí VNNI do standardních frameworků jako TensorFlow a Caffe.

O rok později, tedy někdy na podzim 2019, dojde na architekturu Cooper Lake. Půjde o další 14nm derivát Skylake. Hlavní deviza bude spočívat v rozšíření technologie DL Boost o podporu datového typu BFloat16, s nímž bude možné dosáhnout srovnatelné úrovně přesnosti jako s 32bit formátem, ale při menších objemech dat odpovídajících 16bit formátu.

O další rok dále, snad na podzim 2020, přijde první 10nm Xeon vycházející z architektury Ice Lake. (s Cannon Lake se tedy nepočítá ani v serverech, ten je patrně mrtvý). Intel příliš nechce mluvit o jeho technologických novinkách, patrně z toho důvodu, aby nedemotivoval zákazníky od upgradu na 14nm Cooper Lake. Tomu nasvědčuje i fakt, že Intel ve své roadmapě slibuje možnost upgradu z Cooper Lake na Cannon Lake, tedy kompatibilní socket mezi poslední 14nm a první 10nm generací.

Diskuse ke článku Xeony 2018-2019 budou 14nm, zvládnou Deep Learning Boost přes AVX-512

Pondělí, 13 Srpen 2018 - 12:36 | Kazaxx | A do jaké patice s jakým chipsetem se to bude...
Pondělí, 13 Srpen 2018 - 09:05 | Peter Fodrek | Bez toho, aby som hájil autora skúsim niečo Ja...
Pondělí, 13 Srpen 2018 - 07:08 | Anonym | Moc nerozumím tomu, že BFloat16 by měl dosáhnout...

Zobrazit diskusi