Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Xerox PARC vyvinulo hyperspektrální snímač pro vlnové délky 400 až 1100 nm

Palo Alto Research Center spadající stále pod společnost Xerox dává světu vedle softwarových technologií i hardwarové. Nový snímač pokrývá úctyhodný rozsah elektromagnetického záření.

On to vlastně není nový snímač, hyperspektrální technologie vyvinutá v Xerox PARC je vlastně přídavnou vrstvou, kterou lze použít s prakticky libovolným současným snímačem. Je tvořena tekutými krystaly ve vrstvě tloušťky lidského vlasu. Nasazení by tak mělo být současně levné i snadné (jde o sendvič vrstvy tekutých krystalů mezi dvěma navzájem kolmými polarizačními filtry a synchronizací řízení vrstvy s kamerou). Tímto lze zachytit na snímači širší spektrum záření.

PARC předvedl prototyp postavený na monochromatické CMOS kameře s rozlišením 640×480 a f/1.8 objektivem Tamron dávajícím úhel záběru 80 °. Kamera zachytává 30 nezávislých rozsahů vlnových délek s jednotlivými expozicemi 0,4 sekundy. Rozsah vlnových délek je 400 až 1100 nm (viditelné světlo bývá definování rozsahem 390 až 780 nm, kamerka ted má značný přesah do infračervené oblasti).

Prezentovaná technologie má své specifické využití, které celkem logicky nečekejme v běžné spotřebitelské oblasti digitální fotografie. Připomenu ale v tomto kontextu článek od našeho čtenáře o konci výroby IR filmů Fotokemika. Prezentované řešení PARCu sahá k vlnovým délkám daleko vzdálenějším a navíc samo řeší rozsah vlnových délek, takže principiálně nepotřebuje žádný drahý IR filtr.

Tagy: 
Zdroje: 

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Xerox PARC vyvinulo hyperspektrální snímač pro vlnové délky 400 až 1100 nm

Sobota, 31 Říjen 2015 - 09:52 | Viktor Navrátil | Myslím si, že se trošku pletete, stejně jako...
Pátek, 30 Říjen 2015 - 20:35 | trodas | Takže by IR kamerky mohly být brzy dělány...

Zobrazit diskusi