Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Xfce 4.12 se blíží, stále ve znamení GTK+ 2

Od vydání Xfce 4.10 uběhly již téměř 2 roky a 4 měsíce. I díky tomu se Xfce stalo konzervativní volbou pro všechny, kteří nemají v lásce ani KDE 4.x, ani GNOME 3.x. Nová verze se ale definitivně blíží.

Tvůrci již musí doladit jen několik kritických chyb, které čekají na opravu. Hlavní zprávou pro konzervativce ale je, že desktop stále setrvává na starém GTK2 kódu, přechod na GTK3 je plánován až pro budoucí vydání. Jsou zde ale některé úpravy, které již GTK3 do jisté míry podporují.

Mezi novinkami verze 4.12 přijde Zoom mód v okenním správci (ukázku naleznete ve videu) a nová forma záložek s nastavitelným tématem. Dialogy s nastaveními přinesou podporu rozšířeného zobrazení na dvou monitorech, desktopový modul bude umět různé wallpapery pro jednotlivé obrazovky a obecně lepší nakládání s vícemonitorovou konfigurací (no, že to ale trvalo). Mírně také bude upraveno chování tlačítek a menu v panelu. Mezi dalšími komponentami pak kupříkladu správce napájení přinese podporu pro inicializační vrstvu systemd. A dojde i na další dílčí novinky.

Vše lze v současnosti již zkoušet v rámci vývojové větve Xfce 4.11.x. My se díky uživateli ToZ podívejme na několik screenshotů, další naleznete v diskusním fóru.

Od pohledu to vypadá dobře, takže jsem osobně jakožto pravidelný uživatel tohoto desktopu na Xfce 4.12 velmi zvědavý. Hlavní je, aby nedošlo k rozbití nějaké základní funkcionality či velké změně chování desktopu. To nechť si tvůrci případně schovají na GTK3 verzi, ale nechme se překvapit. Stále platí, že verze 4.12 vyjde, „až bude hotova“, do té doby si my konzervativci můžeme nadále spokojeně chrochtat nad více než dva roky starým desktopem.

Tagy: 
Zdroje: 

Galerie ke článku

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Xfce 4.12 se blíží, stále ve znamení GTK+ 2

Úterý, 12 Srpen 2014 - 16:08 | PL | xfce4:all/jessie 4.10.1 uptodate Naprostá...
Pondělí, 11 Srpen 2014 - 16:42 | logout | Oldskůleři jedou na 4.8.0, protože dva roky starý...

Zobrazit diskusi