Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Čínský Yongnuo prakticky dokonale zkopíroval Canon 35mm f/2.0

O čínském výrobci objektivů Yongnuo jsme se zmínili pouze jednou mezi řečí, a tak by bylo vhodné tento rest napravit. Je k tomu navíc i výtečná příležitost: Právě vydal kopii Canoní „pětatřicítky“.

Společnost Yongnuo sice existuje již přes deset let, ale v souvislosti s objektivy je o ní více slyšet teprve od loňského roku. Poté, co slíbila základní modely objektivů od Nikonu, se pustila i do obšlehnutí pětatřicítky od Canonu.

Nekopíruje ale jen optické bloky objektivů, součástí její strategie je i přebírání designových prvků. Nedá se sice říct, že by vzhled kopírovala 1:1, spíš vybírá určité znaky typické pro daného výrobce a ty pak na svých produktech používá. Nevzniká objektiv nerozeznatelně podobný originálu, ale spíš produkt, který na první pohled „vypadá jako od Canonu“. Objektivy Yongnuo dosahují podobných nebo mírně lepších optických výsledků než originály. Co se týká mechanické stránky, jsou reakce různé (napoví i výrazně nižší hmotnost) - zcela objektivní posouzení ale bude možné teprve po letech intenzivního používání.

Canon EF 35mm f/2.0

Objektiv Canon EF 35mm f/2.0 sice vznikl již v 90. letech, ale není tomu tak dlouho, co se dal ještě koupit. Dnes už se nový objeví maximálně když někdo vyhrabe na skladě pár zapomenutých kousků, spíše se prodává bazarově. Canon jej již nahradil novější verzí podporující optickou stabilizaci a (IS USM). Původní model přesto své příznivce má, zvlášť díky malým rozměrům a nízké hmotnosti (210 gramů).

Yongnuo 35 Mm F 2 03

vlevo Canon EF 35mm f/2.0 (foto KenRockwell) - vpravo Yongnuo 35mm f/2.0

Canon EF 35mm f/2.0 se skládá ze 7 optických členů v 5 skupinách, ostří od 25 centimetrů, průměr předního filtrového závitu dosahuje 52 milimetrů a pětilamelová clona se zavírá až do f/22. Yongnuo 35mm f/2.0 se skládá ze 7 optických členů v 5 skupinách, ostří od 25 centimetrů, průměr předního filtrového závitu dosahuje 52 milimetrů a sedmilamelová clona se zavírá až do f/22. Ano, co se základních parametrů týče, liší se jen ve dvou lamelách clony navíc, což by mělo zajistit méně hranaté vykreslení světel mimo hloubku ostrosti.

Optický diagram: vlevo Canon EF 35mm f/2.0 - vpravo Yongnuo 35mm f/2.0

Optické diagramy jsou totožné, viditelný funkční rozdíl mezi nimi není. Drobné odlišnosti na okrajích čoček jsou dány odlišným vybroušením pro zapadnutí do trochu odlišné konstrukce objektivu. Je ale zcela jasné, že nejde o náhodu ani inspiraci, základ je totožný.

MTF křivky: vlevo Canon EF 35mm f/2.0 - vpravo Yongnuo 35mm f/2.0

MTF křivky mají stejný charakter, ale určité rozdíly tu už jsou. Nemyslím, že by je mohl plně vysvětlit odlišný způsob měření obou výrobců, na to se liší až příliš. V některých ohledech vychází líp Canon, v jiných Yongnuo, ale troufám si říct, že díky mírně ostřejším rohům dopadne čínská kopie v celkovém hodnocení recenzí líp.

 optikaclonalamelyfiltrostří odhmotnost
Canon EF 35mm f/2.07 / 5f/22552mm25 cm210 g
Yongnuo 35mm f/2.07 / 5f/22752mm25 cm155 g

Mohli bychom mluvit o korektnosti takto okatého kopírování po právní i etické stránce, ale… Nelze se omezit jen na aktuální rok, kdy jsou Canon a Nikon zavedenými značkami, které se nějaký čínský noname výrobce snaží nestydatě obšlehnout. Pokud bychom se vrátili zhruba o půlstoletí zpět, dostaneme se do doby, kdy Canon a Nikon patřili k řadovým japonským výrobcům, kteří se ke světovým trhům a stávajícímu úspěchu dopracovali teprve poté, co začali kopírovat německý Zeiss. A to ještě nestydatějším způsobem, než jaký předvádí Yongnuo. Jakmile si Zeiss patentoval nové optické návrhy, jali se oba japonští výrobci optická schémata zkopírovat a ať už s nasazením prvních generací výpočetní techniky nebo hrubé síly (Nikon na tuto práci najímal stovky matematiček) návrh realizovali, vyrobili a do prodeje pustili dříve, než Zeiss svůj originál. Jestli budete byznys Yongnua považovat za pověstné boží mlýny, nechám na vás.

Aktuální situace úzce souvisí se strategií japonských výrobců, jejíž součástí byl přesun výroby do Číny. Tím sice některé značky dočasně ušetřily - zároveň ale naservírovaly kopírovací velmoci vlastní technologie, know-how a výrobní postupy. Je možné, že z dlouhodobého hlediska se tato úspora nevyplatí. Pokud budou muset výrobci snížit ceny nejprodávanějších modelů o ~50 %, aby udrželi konkurenceschopnost, rychle to výhodu několikaletých úspor setře. Není se proto čemu divit, když u velkých značek dochází k přesunu výroby zpět do Japonska. Za úsporu pár dolarů zkrátka riziko obšlehnutí high-endového objektivu, jehož vývoj trval několik let a spolykal nemalé peníze, to zdaleka nestojí.


Omlouváme se za technické potíže serveru a s nimi spojenou publikaci nekompletní revize článku.

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku Čínský Yongnuo prakticky dokonale zkopíroval Canon 35mm f/2.0

Středa, 29 Duben 2015 - 14:48 | Daniel de Sade | Co máte všichni s těmi patenty ? Vzpamatujte se...
Středa, 29 Duben 2015 - 01:05 | Er Nestor | :-D no to jsou uz takove okultrni kruhy obcas...
Úterý, 28 Duben 2015 - 21:13 | nameless1 | Kór zajímavé jsou ty, co z té A6000 vyrobí...
Úterý, 28 Duben 2015 - 12:19 | Ludek Jelinek | Zajímavé, s tím najímáním zástupu specialistů na...
Úterý, 28 Duben 2015 - 07:47 | Begy | takže rozšiřujou sortiment :) http://www....
Úterý, 28 Duben 2015 - 01:09 | Er Nestor | Tohle je za me osobne docela zajimavy napad ... i...
Pondělí, 27 Duben 2015 - 22:00 | ovadisko | je to obdivuhodne ako to tu no-X zvlada......
Pondělí, 27 Duben 2015 - 20:15 | no-X | Záleží na mnoha okolnostech: - chtějí to sami...
Pondělí, 27 Duben 2015 - 19:56 | Jon Snih | Jak je možný, že to můžou prodávat mimo Ćínu...
Pondělí, 27 Duben 2015 - 19:44 | Pe Le | Japonci jen kouleli ocima, kdyz byli na navsteve...

Zobrazit diskusi