Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Zen 5 ještě letos? Jen Gigakachna

Zdroj: Jiří Souček

Společnost Gigabyte vypustila do světa prohlášení, které četná média chápou jako potvrzení dostupnosti Zen 5 pro desktop ještě v letošním roce. Mno…

Společnost Gigabyte vyrábí mimo jiné servery. Orientuje se i na specifický segment menších serverů postavených kolem desktopových procesorů Ryzen. V tiskové zprávě k těmto produktům se objevil odstavec s následujícím textem (v překladu):

Přestože se jedná o základní řadu serverů, podpora procesorů nekončí a s platformou AM5 se počítá minimálně do roku 2025. Na platformě AM5 bude podporována i nadcházející generace desktopových procesorů AMD Ryzen, která vyjde ještě letos, takže zákazníci, kteří si tyto servery zakoupí dnes, mají možnost přejít na nástupce řady Ryzen 7000.

--- Gigabyte

Milovníci oficiálních zpráv zde mají oficiálně potvrzeno, že nástupce řady Ryzen 7000 bude v prodeji do konce roku. Problém je však v tom, že řada podobných zpráv - formálně oficiálních, jen přilepených k nějaké tiskovce nebo obecnému vyjádření - se v posledních letech nepotvrdila. Leckdy jsou jejich autory marketingoví nebo ekonomičtí, občas snad i pracovníci externích firem najatých na PR. Stačí špatná informovat, nepochopení nebo i pouhá neaktuálnost informace a kachna může být na světě.

Text mohl vzniknout již v době příprav platformy, třeba ještě před vydáním Ryzen 7000X3D, jehož mohl autor textu považovat za nástupce řady Ryzen 7000. Stejně tak mohl špatně pochopit interní informaci o APU pro platformu AM5. Případně Gigabyte očekává nějaký Zen 4-refresh (navzdory dosavadním zprávám, že se žádný nechystá) jako odpověď na Intel Raptor Lake-refresh.

Navzdory puncu oficiality je zkrátka dostupnost Zen 5 pro desktop v roce 2023 tím nejméně pravděpodobným výkladem celé situace. Problém je totiž v tom, že není znám žádný jiný zdroj, který by podobnou informaci měl. Žádný z leakerů - bez ohledu na jeho dosavadní spolehlivost - nebyl schopný sehnat byť jen indicii toho, že by se něco jako vydání Zen 5 v letošním roce chystalo. Pokud by AMD měla Zen 5 vydat řekněme v říjnu, aby ještě využila předvánočních prodejů, musela by se výroba rozjet někdy na přelomu dubna a května, tedy za měsíc. O výrobě každé nové generace ale dávají leakeři (kteří mají kontakty v pouzdřících továrnách) vědět s předstihem, protože si AMD s předstihem rezervuje kapacity.

Závěrem je potřeba dodat, že navzdory tomu, že četná média stále citují tiskovou zprávu Gigabytu a hovoří o vydání Zen 5 v letošním roce, Gigabyte text na webu změnil (opravil?) a namísto upgradu v letošním roce již zmiňuje jen možnost upgradu v budoucnu.

The next generation of AMD Ryzen desktop processors that will come out later this year will also be supported on this AM5 platform, so customers who purchase these servers today have the opportunity to upgrade to the Ryzen 7000 series successor.

↓ ↓ ↓ ↓ ↓

The next generation of AMD Ryzen desktop processors will also be supported on this AM5 platform, so customers who purchase these servers today have the opportunity to upgrade to the Ryzen 7000 series successor.
Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku Zen 5 ještě letos? Jen Gigakachna

Středa, 5 Duben 2023 - 08:54 | del42sa | bude to kachna po pekingsku :-D
Úterý, 4 Duben 2023 - 06:58 | Kert | Zvolnit nemůžou, protože to by pak vyšel plán...
Pondělí, 3 Duben 2023 - 15:35 | Honza1616 | Jinak se tomu taky říká Aprílový žert, a tyhle...
Pondělí, 3 Duben 2023 - 13:22 | Peter Fodrek | Ale červenej je tam, málo a červená znamená...
Pondělí, 3 Duben 2023 - 12:16 | lubo76 | Zen 4 = 9/2022, Zen 5 = cca +15-17 mesiacov =...
Pondělí, 3 Duben 2023 - 08:46 | Jon Snih | AMD Zen 5 Full Leak: Core Counts, IPC, Clocks,...

Zobrazit diskusi