Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Jak by vypadaly Ryzeny, pokud by AMD přešla na šestijádrový CCX?

"Dále by odpadla část PCIe rozhraní. Těch je v současných osmijádrových Zeppelinech fyzicky přítomno více než nabízejí desktopové procesory (kvůli serverům a platformě pro Threadripper)."

S Threadrippery pri navrhu nikdo nepocital, tudiz tam kvuli nim urcite nejsou.

Porad trvate na Vasem drivejsim tvrzeni, ze AMD vyrobi 4jadrovy cip bez GPU?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Porad trvate na Vasem drivejsim tvrzeni, ze AMD vyrobi 4jadrovy cip bez GPU?

Preco nie. Pri 6C CCX moze by portfolio APU ovela sirsie ako dnes: 4C4T, 4C8T, 6C6T a 6C12T modely. Dnes iba 4C4T a 4C8T. Po novom vysiel aj ten Athlon G200 APU ci co, ktory je iba 2C4T, ale uplne logicky obsahuje zpola deaktivovany 4C CCX a totalne zkriplenu GPU cast (3 CU z 11).

Detto pri 6C CCX by mohli byt 4C procaky absolutny low-end ako dnes. Akurat keby vydali aj novy kremik cisto s jednym 6C CCX na vsetko co ma 6 jadier a menej, tak 4 jadrovy low-end by boli iba ciastocne dokriplnene 6 jadrove kremiky na rozdiel od 4 jadrovych CPU dnes, ktore su totalne dokriplene 8 jadrove.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Mělo se jednat o čistě čtyřjádrový CPU bez GPU. Žádné deaktivované části čipu, prostě nový návrh s pouze 4 jádry CPU.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A naco by to preboha robili? 4C CCX + GPU = dnesne APU a 2 ks. 4C CCX = 1x Zeppelin monolyt = dnesne Ryzen CPU.

Vydavat akysi zkripleny polovicaty Zeppelin-monolyt s jednym jedinym 4C CCX pre CPU nedava absolutne ziadny zmysel, ked 4C CPU uz dnes tvoria absolut low-end. Jediny produkt do sc. AM4 ktory ma iba dve jadra je to nove APU Athlon G200.

Ovela logickejsie je do APU dat 6C CCX a rozsirit portfolio APU od 4C4T az po 6C12T ako pisem vyssie. Dalej by bolo este raletivne logicke vydat CPU (novy kremik) s jednym jedinym CCX, ale 6-jadrovym.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

"A naco by to preboha robili?"
Dle no-X by to znamenalo úsporu a byl v tom dost neoblomný. Viz níže v diskuzi či na tomto odkazu:

https://diit.cz/clanek/quadcore-ryzen/diskuse

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

„Porad trvate na Vasem drivejsim tvrzeni, ze AMD vyrobi 4jadrovy cip bez GPU?“

Není žádné „mé tvrzení“. AMD podle tehdy uvedených zdrojů počítala i s čipem, který by tvořil jeden CCX bez iGPU. Je pravděpodobné, že jej - jako různé další projekty - zrušila. Konkrétně tento z důvodu, že už osmijádrový modul se prodával tak dobře, že spolu s ostatními čipy vytížil výrobní linky a nebyl důvod si snižovat jeho výrobní kapacitu low-endovým produktem s nižšími maržemi. I z toho důvodu vyšla APU cca tři kvartály po osmijádrových modulech.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

" no-X | před 2 roky
Obrázek uživatele no-X

Ano, to vyjde levněji u produktů, které vyrábějí a prodávají v menších objemech. Domnívám se, že s Ryzenem má AMD jiné plány. Záleží ale, jak to vidí konkrétně se čtyřjádrovou verzí. V první vlně se určitě přinejmenším pro OEM partnery objeví čtyřjádra vzniklá deaktivací poloviny defektních osmijader, pak by se mohla objevit o čtyřjádra z defektních APU, ale jestli to bude stačit na pokrytí poptávky po čtyřjádrech, si moc jistý nejsem. Myslím, že na samostatná čtyřjádra dojde, jen je otázkou, kdy."

Tehdy ve skutečnosti žádné zdroje uvedeny nebyli a z výrazu "myslím" jasně vyplývá, že jde o Váš názor.
A protože jste na otázku jak dlouhé období myslíte neodpověděl, zajímalo by mne jestli je stále čekáte nebo už ne.

https://diit.cz/clanek/quadcore-ryzen
https://diit.cz/clanek/quadcore-ryzen/diskuse

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

„Tehdy ve skutečnosti žádné zdroje uvedeny nebyli“

???

„Zdroje: Canard PC Hardware @Twitter, WCCFTech“

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Sice jsem měl na mysli tu diskuzi, ale v těch zdrojích v článku jsem to také nenašel a dokonce v samotném článku se píše:

"Chybí také informace, zda má jít o fyzické čtyřjádro, nebo o zpola deaktivované osmijádro. Teoreticky lze připustit i variantu, že jde o vzorky APU Raven Ridge s deaktivovanou grafikou a vypnutým HT, ale to se zatím jeví jako méně pravděpodobná možnost."

Pokud jste tenkrát ve zdrojích našel něco konkrétního, proč to v tom článku popíráte?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Soucasny desktopovy highend i9-9900K je 20% nad R7 2700X. Pominme ted cenu, kterou si Intel za TOP model rika a pominme, ze realne Intel zadne procesory v obchodech nema.
Pokud se proslycha, ze by TOP model Zen2 RyZen 3000 mohl byt o 15% nad R7 2700X, tak mu stale chybi priblizne 5% k nejvykonejsimu dektopovemu procesoru pro bezne lidi.
Jestlize teda AMD udela 6ti jadrove CCX a nejaky R7 3700X bude mit 12 jader, tak mu to urcite dopomuze jit nahoru o vic nez tich zbyvajicich 5% a v celkovem vykonu AMD opet povede.
Tudiz to 6 CCX taky vidim realne.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

12-jadraky by som skor nazval 3800 alebo este radsej 3900, predsa len 700vkove a 800vkove rady tu boli pre 8-jadraky. Ale to je detail.

Bolo by pekne keby nejaky najrychlesjji 12C24T R7 3900X (s poctom jadier o 50% vyssim) keby o 30-40% drtil 8C16T Ci9 9900K a stal nejakych batovskych 489$.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Myslim si, ze R7 3700(X) a mozna R7 3800X budou 12ti jadrove a R5 cela rada budou 6ti jadrove. Zaroven AMD uspokoji pozadavky na maximalni vykon pro bezne uzivatele a zaroven uspokoji ty lidi, kteri nepotrebuji mnoho jader a R5 se 6ti jadry jim bohate staci.

Vice jadrove modely nad 12 budou si myslim i v pristi generaci domenou TRipperu a je to tak spravne.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jenže těch "20%" je za cenu 200% většího TDP. :-D

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Neni, TDP sice narostlo, ale odpovida to priblizne narustu jader. Ale je to tak jako tak az druhotne. Nicmene pokud AMD navysi jadra v CCX a zaroven udrzi spotrebu, coz by diky 7nm mohli, tak dalsi bod pro ne a dalsi vitezstvi nad Intelem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Neni, TDP sice narostlo, ale odpovida to priblizne narustu jader. " .. tohle je ptakovina. Neodpovida..v extremni zatezi (podle typu), dokaze vysosnout 9900k az 200W podle THW. Tudiz v "realne' opravdove zatezi, to muze byt klidne az 180+W. Tohle jsou hodnoty procesoru do HEDT sestav..
Samozrejme pri hrani, takovou spotrebu nemaji, ale tohle jsou CPU prevazne i na praci.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Takze aritmeticky narust by mel byt na 150W diky vetsimu poctu jader, ale ve skutecnosti to ma 180W, takze je to o neco vic, ale rozhodne ne 200%.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

THW meri primo spotrebu a namerili 204W, Tudiz ano, spotreba je az 200W. To ze v realne aplikaci to bude treba 180W na tom az tak moc nemeni.
https://img.purch.com/image007-png/w/755/aHR0cDovL21lZGlhLmJlc3RvZm1pY3J...
Uz i 8700k je desive se svymi 159W, ale tam se to treba v tom realu vlez do 150W, coz je jeste ok.

Problem je, ze 180-200W TDP ti jen tak neco uz neuchladi. Vyrobci sice rikaji ze ano, ale to jsou vetsinou kecy a nebo to bude turbina s hranicnima teplotama, u ktere nechces sedet.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja nenarazim na to, ze bych rikal, ze Intel procesory nemaji velkou spotrebu oproti treba AMD, ale na to, ze se tu mluvi o obrovskem nekolikanasobnem narustu a pritom je to nejakych 25% nahoru, jenze je tam vic jader nez v minulosti a i Coffee Lake ma narust oproti Kaby Lake zase hlavne pridanim jader.

Jinak mam na chalupe Core i7-950, ktere ma TDP 130W a mam ho malinko taktnuty, takze tam 150W muze byt a neni problem to uchladit a neni to nijak hlucne kdyz to porovnam treba se svym predchozim PC s Pentiem 4 Prescott.
Tim zase nerikam, ze tech realnejch 180W u Coffee Lake Refresh uz proste neni moc, ale nevidim v tom nejakej zasadni problem, stejne si ho moc lidi nekoupi za tu nehoraznou cenu a stejne ho ani v obchodech nebudou bezne mit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

S tou starou i7 souhlas, nedávno jsem dával dohromady potato s Phenom II X6 1090T, když to jelo na plný kule tak to mělo reportovanou spotřebu 141W, byla na tom fera, řízená automaticky z desky (nestaral sem se o to), na pasivu jsem bez problému udržel ruku, přišlo mi to takové příjemně hřejivé a šlo to na nějakých 1100 otáček max.

Je třeba si říct že i novější generace Intelu, pokud je neomezil bios. 4790k mi boostila permanentně a spotřeba se vyšvihla třeba na 110-120W, také se řešilo na diskuzích že to CPU topilo a doporučovalo se nastavit předepsané hodnoty. Když jsem to omezil přes XTU dle specifikací, tak to drželo spotřebu 88W (+- 2W), pak ale docela často padala na základní takt, jádra ale byly o 20°C níž. Po OC (u mě jen 4.6) to vylezlo na 130-135W. 8700k v defaultu turbovala pořád ale spotřeba se držela kolem hranice TDP, až po OC spotřeba vylezla na těch cca 130W. Nicméně v Prepar3D to topilo a žralo ještě více, ale ten používá AVX a takoval jsem bez AVX offsetu. Vzhledem k 50% jader navíc a novější platformě to znamená efektivnější chod. Nicméně nová i9 je de facto stejný křemík jako CoffeeLake.

Takže spotřeba u 9900k mě nepřekvapuje. Pokud člověk chce, může ji dostat reálně na hodnotu TDP nastavením napájecího profilu dle specifikací, ale tím omezí výkon, když tomu dá volný průběh, bude to logicky víc výkonu i vyšší spotřeba, s AVX o to víc. Otázkou je zda využití AVX instrukcí přinese boost tak aby to obhájilo spotřebu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Otázkou je zda využití AVX instrukcí přinese boost tak aby to obhájilo spotřebu."..jenomze tady nemas nekdy na vyber. Pokud je na tom nejaky program/codec postaveny, tak si nevyberes.. Az 200W spotreba fakt uz neni normalni a to je bez OC..s OC to bude tipuji tak 250W..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

mne asus ai suite ukazuje pri max zatazi prime95 pri i7_4790 80W, teplotu mam pri 1200rpm 12cm noctua 57°C, takt drzi 3800 (def.3600). Ked som to kupoval (2015) tak som to testoval wattmetrom, uz si to presne nepamatam, ale kludova spotreba pod 60W, prime95 120W.. cize tie W sedia. Intel sa na TDP vys*l az po uvedeni ryzenov pri 7*** a 8*** generacii to nezodpoveda skutocnosti. Problem budu mat vyrobcovia dosiek, lebo ked nadimenzujes napajanie na 95W a ono to zerie 200, tak mas problem. Uvidime do 2 rokov :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jakých 20%? Možná při přetaktování 5Ghz+. Na default jsou to jednotky procent. A pak mícháš hrušky s jablkama, IPC se má zvednout údajně o 13% ale ještě se musí připočíst navýšení taktů. Jak vysoké to se zatím neví ale minimálně 4,5Ghz půjdou osmijádra určitě.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

6ti jadrovy CCX rozhodne dava smysl, doufam ze to tak dopadne

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

ja by som nezavrhoval ani len 8 -jadrový CCX

Ak AMD zavedie masovo, čo Intelu nevyšlo, tak by to mohla byť výhoda

Upgrade procesoru od Intelu? Stačí zakoupit kartičku, setřít kód…
20. 9. 2010
Po čase budete chtít ale procesor lepší, jenže buďto se nechcete vrtat v počítači, nebo třeba nebudete ani moci (záruční plomba a podobně). Co uděláte? Koupíte si kartičku s „upgradem“, setřete kód, zadáte jej do jisté aplikace (s příznačným názvem „Intel Upgrade Application“) a… Už podle obrázku jistě pochopíte, že tohle asi nebude aprílový žert…
https://diit.cz/clanek/upgrade-procesoru-od-intelu-staci-zakoupit-kartic...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"záruční plomba a podobně"

náš zákon něco jako "záruční plomba" nezná.

Produkt buď nese výrobní vadu nebo ne. Pokud se jedná o výrobní vadu a není způsobena špatným používáním nebo zásahem uživatele, je prodejce za takovou vadu odpovědný, plomba neplomba. Prodejce vám sice může zamítnout reklamaci, ale pokud se budete bránit, bude to on kdo bude muset prokázat že váš zásah do produktu způsobil vámi reklamovanou závadu.

Například sundání chladiče grafiky a montáž vlastního poruší plomby. Při reklamaci to dáte do původního stavu a neměl by být problém, pokud k závadě nedošlo tou manipulací s chladičem - třeba nějaké škrábance na PCB apod. tak není důvod aby reklamace nebyla uznána.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ja nepíšem o plombe

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

"Po čase budete chtít ale procesor lepší, jenže buďto se nechcete vrtat v počítači, nebo třeba nebudete ani moci (záruční PLOMBA..."

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

a co takhle varianta původního 4core CCX a jen do Zeppelin die dát tři CCX namísto dvou ?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nejak bych dneska cekal spis nejake shrnuti testu 9900k....

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To je otázka?

Teraz je týždeň zverejňovania hospodárskych výsledkov a AMD máva tým lepšie výsledky, čím menej pozitívnych správ o AMD bolo 7 dní pred zverejnením výsledkov, tým lepšie boli výsledky a naopak...

NTC Earnings Date
Earnings announcement* for INTC: Oct 25, 2018
Intel Corporation is expected* to report earnings on 10/25/2018 after market close.
https://www.nasdaq.com/earnings/report/intc

AMD (NASDAQ: AMD) announced today that it will report third quarter 2018 financial results on Wednesday, October 24, 2018 after the close of market. Management will conduct a conference call to discuss these results at 5:30 pm EDT / 2:30 pm PDT.
http://ir.amd.com/news-releases/news-release-details/amd-report-fiscal-t...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To bylo konstatovani ;)
'Vynechat' test prvniho Intelovskeho 8jara pro desktop mi neprijde jako dobra varianta.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Porad je tu jeste varianta ze AMD posklada CPU z nekolika mensich chipletu kdy by jeden vetsi resil vsechny spolecne (uncore) casti a k nemu pripojeny mensi ci vetsi pocet (core) CCX modulu.

Tohle by teoreticky mohlo vyresit problemy s latencemi mezi CCX (NUMA) a zaroven drasticky snizit naklady/zvysit vyteznost na CCX.

https://static.chiphell.com/forum/201809/25/190201kfjtutmz5mf88tm1.jpg

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

its just a random drawing...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Měnit CCX už není pro většinu úloh efektivní(4c~300%; 6c~400%; 8c~475%). Jednoduší je ta první varianta 3x4=12c: nalevo u Ryzen čipu je volné místo(vejde se tam jeden otočený třetí CCX).
U higendu mají také možnost propojit pět čipu místo čtyř(aktuálně mají volný jeden infinity fabric na čipu: 8x5=40c).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Problem je ale s tim ze uz 2950x vytizi bandwith a jakekoliv dalsi CCX uz pak omezuje datovou propustnost IF. Jeden z duvodu proc nektere vysledky na 2990x sou tak katastrofalni. Pridanim dalsiho CCX se to uz jen zhorsi a ani v pripade Epycu to nedava smysl protoze ten paty CCX nebude mit svou vlastni pamet.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je vidět, že autor je velice Intelovsky zatížený. Nevidím jediný důvod, proč by low end nemohl začínat s 6 jádry, prostě všude přidat +50% jader. V zásadě 7 nm výroba slibuje takové zmenšení, že by to nebyl problém.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak low end teď začíná na 2 jádrech (200GE), že. Skok na 6 by byl krapet brutální :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A proč by měl low end být na 6 jádrech když dnešní 2c low end vystačí většině uživatelů PC? Ti raději uvítají levnější produkt než výkon navíc.

Proč se - v retailu - nejvíce prodávají 6c CPU a ne více jádrové? Není to potřeba a to v tom retailu se nejvíce CPU prodá tipnu do samo domo multimediálních/herních počítačů, nejedná se tedy o jednoduché počítače kterých se prodává řádově více. Více než 6c CPU už hledají pro většinu uživatelů plné využítí velice špatně, nedivím se, nebýt her nebo nějaké náročnější hobby aplikace, tak si vystačí s celeronem/athlonem

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ono je třeba se vrátit na zem. Ne všichni jsou ochotní nebo mohou za PC utrácet. Znám kolem sebe řadu lidí, kteří mají 6-8 let staré PC, a do nového PC prostě nechtějí dát více jak 10 tisíc s daní. A ti rozhodně nepotřebují 6 jader, kdy doposud jeli na nějakém starém dvoujádru. Stejně tak do kanceláře je ideální konfigurace 2C/4T ... kde využijete víc v typické kanceláři, kde máte balík MS Office a k němu informační systém, který buď běhá terminálově nebo lokálně, kde zaměstná sotva jedno jádro. To jsou PC, kde je potřeba akorát dostatek operační paměti a běžný SSD disk a to je všechno.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Intel bude mit 8 jader v notebooku, AMD bude muset reagovat. Vidím to na min 8 v CCX

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Obecně pochybuji, že by příliš navyšovali počet jader v CCX. Snadno by se mohli dostat do stavu, kdy low end produkty s malým počtem jader budou vydávat z 8 jádrových CCX, což se jim moc nevyplatí.

Jako ideál vidím CCX s 6 jádry. To se dá snadno ořezávat na menší hodnoty. Navíc nesdílím ten typ optimismu, že bychom najednou v domácím PC běžně dokázali zaměstnat procesor schopná zpracovat desítky vláken. Těch 6C/12T bude podle mne domácí ideál ještě dlouho a řada domácích uživatelů, co má hlouběji do kapsy bude ráda i za 4C/8T. Otázka také je, jakou velikost bude mít L3 cache u těchto CCX. Zda půjde její kapacita nahoru lineárně s počtem jader.

Obecně jim tu situaci moc nezávidím. Aktuálně to mají téměř dokonalé. CCX se 4 jádry. Buď z toho složí Zeppelin 2xCCX nebo APU CCX+GPU. A další skládačka vzniká až ze 4 Zeppelin modulů, kdy využijí buď 2 Zepp + 2 Dummy nebo 4x Zepp. Na první pohled je to velmi efektivní design, kdy těžko mohli dopředu vědět, která konfigurace bude mít nejvyšší prodeje po letech, kdy jsme v mainstreamu uvízli na 4C/8T konfiguraci. Takže vysoké prodeje 6C/12T konfigurace jim tu efektivitu trochu kazí.

Teď je otázka, kam se to posune za rok za dva. Ono klidně se může stát, že udělají CCX s konfigurací 6C/12T. A s novou generací Ryzenu a nárůstem počtu jader se největší zájem zákazníků přesune na 8C/16T konfiguraci a budou v ještě horší pozici, než teď, když lidé kupují 6C/12T. Protože modul tvořený jedním CCX jim na to stačit nebude a modul s dvěma CCX najednou bude muset deaktivovat třetinu jader, zatímco nyní deaktivují čtvrtinu. Čili z tohoto pohledu dává větší smysl CCX s 8 jádry, který ale zase bude neefektivní pro tvorbu low end produktů. Leda by na ně využívali pouze zmetky z APU.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Mna by skor zaujimalo ako by bezali Ryzeny na EUV vyrobnom procesu od Samsungu. Nevravim ze viac jadier sa nezide, ale Intel by stratil svoju poslednu vyhodu single core vykonu, pokial by Ryzeny slapali aspon na 4,5 - 4,7 GHz s vodnym chladenim (alebo kvalitnym vzduchovym).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.